Az MME partnereket keres a geolokátoros fecskekutatáshoz a 2010-es fecskevédelmi

droszler | 2010. január 18 19:42:14 | közérdekü |
Az MME partnereket keres a geolokátoros fecskekutatáshoz a 2010-es fecskevédelmi évben!


Az MME "Együtt a fecskékkel - együtt a fecskékért!" címmel partnerségi együttmûködési programot hirdet a 2010-es fecskevédelmi évben. Különösen a hosszú távú, a Szaharától délre vonuló madárfajok védelme elképzelhetetlen kontinensközi együttmûködések nélkül. Hiába védjük Európában a madarakat, ha az afrikai telelõ területekrõl a klímaváltozás okozta szélsõséges idõjárás, a megélhetési vadászat és a tájátalakítás miatti egyre kevesebb madár érkezik vissza. Olyan partnereket keresünk, akik szeretnének bekapcsolódni egy világviszonylatban is rendhagyó és egyedülálló program, a geolokátoros fecskevonulás-kutatás megvalósításába.


Nincsenek pontos adataink arról, hogy hova vonulnak a fecskéink. A fecskék kis mérete és repülve vadászó életmódja miatt a vonulási és telelési idõszakban különösen nehéz a befogásuk, ezért annak ellenére is kevés információval rendelkezünk az afrikai telelõterületeikrõl, hogy az elmúlt 100 évben 650 000 fecskére került jelölõ gyûrû!

Az elmúlt évek hazai kutatási tapasztalatai is bizonyították a parlagi sasok, fekete gólyák, kerecsensólymok és kék vércsék esetében, hogy néhány mûholdas nyomkövetõ segítségével egy év alatt is olyan új információkhoz juthatunk a madarak viselkedésével és védelmével kapcsolatban, amit a gyûrûzés az elmúlt 100 év alatt sem tudott produkálni. Sajnos ezeknek az adóknak a miniatürizálása még nem tart ott, hogy fecske méretû énekesmadarakra is felszerelhetõk legyenek.



A 2010-es fecskevédelmi év forradalmi változást hozhat! A legújabb elektronikai fejlesztések olyan megoldási lehetõséget kínálnak, amivel 150x150 km-es pontossággal meghatározható a fecskék vonulási mozgása. A legkisebb geolokátor egy fényintenzitást mérõ, a gramm töredékénél nem nehezebb elektronikai egység, amit miniatûr hátizsákba helyezve teflonszalaggal lehet a madarak hátára rögzíteni úgy, hogy ne zavarja a fecskék akrobatikus repülését. A hátizsákból antennaként kinyúló fényérzékelõ egység adatait a geolokátor folyamatosan gyûjti és tárolja.

A költési idõszakban geolokátorral és alumínium gyûrûvel megjelölt fecskéket a következõ évben, miután visszatértek a telelõ területekrõl, vissza lehet fogni, és az eszköz által gyûjtött adatokat le lehet tölteni, majd ezekbõl meg lehet állapítani, hogy az adott madár Afrika mely régiójában töltötte a telet. Ez a pontosság már lehetõvé teszi, hogy az adott régióba szervezett kutatások tovább pontosítsák a helyszínt és a körülményeket. A kisméretû geolokátor világviszonylatban is nagyon új eszköz, a fecskekutatásban történõ elsõ széleskörû alkalmazásával Magyarország továbbra is a világ élvonalában maradhat.



2009 nyarán az MME partifecske kutató csoportja, melynek eredményeit számos nemzetközi cikk, szakdolgozat, doktori disszertáció, és egy akadémiai doktori értekezés is fémjelzi, tesztelte a módszert, és a tapasztalatokat a további fejlesztések érdekében folyamatosan egyeztettük a geolokátor gyártójával.


A technológiai korlát áttörésével a 2010-es fecskevédelmi évben világviszonylatban is elõször nyílik lehetõség arra, hogy pontos válaszokat kapjunk a kontinentális szinten veszélyeztetett fecskéink eddig rejtett vonulási és telelõ viselkedésérõl. Ezek az információk hozzájárulhatnak ahhoz, hogy ezeket a madarakat is megõrizhessük a jövõ számára.

Együttmûködést ajánlunk a természetvédelem, a környezeti nevelés ügyére nyitott cégek számára is. Kidolgoztuk a geolokátoros fecskevonulás-kutatást is magába foglaló többszintû együttmûködési javaslatunkat. Kérjük, amennyiben érdeklik a részletek, vegye fel a kapcsolatot velünk itt.



A cikkrõl bõvebben:

http://www.mme.hu/hirek/959-az-mme-tamogato-partnereket-keres-a-geolokatoros-fecskekutatashoz-a-fecskevedelmi-evben.html



További információ:

Orbán Zoltán, MME, társadalmi kapcsolatok igazgató, orban.zoltan KUKAC mme.hu, 06 20 425 94 50

http://www.mme.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.