Ülésezett az önkormányzat

droszler | 2010. január 29 22:55:13 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !Tájékoztató Körmend Város Önkormányzatának 2010. január 28-ai ülésérõl.


Elfogadták Körmend 2010. évi költségvetését
100 mFt-tal csökkent a város normatív finanszírozása


A város 2010. évi költségvetésének tervezésekor az elmúlt esztendõhöz hasonló feladatellátással számoltak, szem elõtt tartva a költségvetés mûködési és felhalmozási területén is a kiadások és bevételek egyensúlyát, törekedve a korábban biztosított juttatások megtartására. Az önkormányzat a kötelezõ feladatait – szociális és közoktatási területen – teljes mértékben intézményei útján látja el. A közoktatási területen intézményfenntartó társulást tart fenn 11 önkormányzat, amelyben Körmend város látja el a gesztori feladatokat. A városüzemelési feladatokat nagyrészt Körmend Város Gondnoksága által kerülnek ellátásra. A vagyongazdálkodási feladatokat – ingatlanvagyon üzemeltetés, hasznosítás – 100%-os önkormányzati tulajdonú Kft. végzi az intézményi ingatlanok kivételével.
A bölcsõdében 4 csoport mûködik megfelelõ kihasználtsággal, az óvodák 9-9 csoporttal fognak mûködni egész évben, a létszám a Mátyás Király Utcai Óvoda és bölcsõde tagóvodáiban alacsonyabb a szükségesnél. Az általános iskolákban a jelenlegi létszám csökkenése miatt összességében eggyel kevesebb (46 helyett 45) osztály fog mûködni. A Magyarszecsõdön mûködõ alsó tagozat esetén a következõ tanévre beirtatkozók alacsony létszáma miatt szükséges lesz az osztályok számának meghatározása. Csökken az elõzõ évhez képest is a központi költségvetésbõl biztosított finanszírozás, ami évrõl évre nehezebb feladat elé állítja az önkormányzatokat.

A tervezett bevételi és kiadási fõösszeg 2010-ben: 3.049.866 eFt. A mûködési bevételek területén az elõzõ évinél alacsonyabb összeggel számol a költségvetés (178,8 mFt), ami élelmezési térítési díjakból, bérleti díjakból, ill. az egyes intézményekhez kapcsolódó speciális bevételekbõl származik. Az önkormányzat mûködési jellegû bevételeiben átrendezõdés következett be az elõzõ évhez képest. A lakások hasznosításából származó bevétel és a hozzá kapcsolódó vízdíj bevétel a Vagyongazdálkodási Kft bevétele lesz 2010. évtõl, ami az önkormányzat mûködési bevételeiben összességében 40 millió Ft körüli bevétel kiesést jelent. Ez kiadás megtakarítással is jár 22-24 millió Ft körüli összegben A helyi adókon belül az iparûzési adóbevétel tervezett összege 635 mFt, ami a 2009-ben befolyt összegnél 22,5 mFt-tal magasabb.. A vállalkozók kommunális adójából 9 mFt, míg idegenforgalmi adóként 2 mFt várható.
A mûködésre átvett pénzeszköz tervezett összege 166,1 mFt, melyben jelentõs összeget képez a többcélú kistérségi társulástól feladatellátásokhoz kapcsolódó (69 mFt), ill. a központi költségvetésbõl szociális foglalkoztatáshoz, pszichiátriai ellátáshoz, valamint támogató szolgálat mûködtetéséhez igényelhetõ összeg (44,4 mFt), az önkormányzatoktól pedig feladatellátás kapcsán 42 mFt várható.
A központi költségvetésbõl származó átengedett bevételek között az SZJA átengedésbõl (8%) 175,8 mFt, Tûzoltósági feladatokra 298,9 mFt, míg a gépjármûadóból 95 mFt (elõzõ esztendõ alapján kalkulált összeg) származik. A normatív állami hozzájárulás összege 578 mFt.

A mûködési kiadásoknál az intézmények mûködtetéséhez kapcsolódó személyi juttatások (1135,2 mFt), annak járulékai (300,9 mFt), és a dologi kiadások (667,9 mFt) a legjelentõsebb tételek. A mûködési pénzeszköz átadás, támogatás 51,6 mFt (tartalmazza a sport, és kulturális támogatásokat is), a pénzbeni ellátások összege 24 mFt míg a tartalékok tekintetében 60 mFt jelenik meg. A költségvetés mûködési oldala hiány nélkül került megtervezésre. A mûködési bevételi és kiadási oldala egyaránt 2.241.760 eFt összegget tartalmaz.

A felhalmozási oldalon a bevételek legnagyobb tételei vagyonértékesítésbõl (180 mFt), kamatbevételbõl (80 mFt), ill. a kötvénykibocsátás tervezett céljaihoz való felhasználásából (399 mFt, erre az esztendõre) származnak. További bevételeket jelentenek a lakásértékesítések törlesztéseibõl (5 mFt), kölcsönök visszatérítésébõl (5,5 mFt), egyéb sajátos bevételekbõl (40 mFt), központi forrásból (55,5 mFt) és lakosságtól ill. vállalkozóktól átvett pénzeszközökbõl (43,2 mFt) befolyó összegek. A kiadások között a beruházások (519,7 mFt), felújítások 77,6 mFt, hiteltörlesztés (64 mFt), kamatok (31 mFt), felhalmozási pénzeszközátadás (51,8 mFt ebbõl 43,6 mFt a panelprogramhoz kötõdik), valamint pályázatokhoz szükséges önerõ biztosításához elkülönített nevesített céltartalék (64 mFt) szerepel. A fejlesztési bevételi és kiadási oldalán is 808,1 mFt jelenik meg. Megkezdõdik a Szabadság tér felújítása, a kastélypark vízpótló rendszerének kiépítése, modernizálva lesz a Batthyányné Coreth Mária Óvoda. A 2010-es évben is szerepelnek útfelújítások, a korábban igénybevett pályázati lehetõséget azonban megszüntette a kormány így ezek saját erõbõl fognak történni. Kerékpárút kerül kiépítésre a Mátyás király és a Nefelejcs utca között, s lesznek járdafelújítások is.

Bebes István polgármester szerint nehéz feladat volt a tervezés, hisz ismét komoly elvonások érték az önkormányzati szférát. A normatív finanszírozás területén mintegy 90 mFt-tal kevesebb összeget kap a város, ehhez jön a Körmend és Kistérsége Többcélú Kistérségi Társulással közösen ellátott feladatok területén bekövetkezett normatíva csökkenés, ami újabb 10 mFt-tal csökkenti a bevételeket. Összességében tehát a város mûködésével kapcsolatban 100 mFt-os elvonásra került sor. A bevételkiesések kezelése miatt az intézményekkel intenzív egyeztetések folytak a költségvetési keretekkel kapcsolatban, az érdekegyeztetõ fórum is megtárgyalta és elfogadta azt. Teljesítéséhez komoly erõfeszítésekre lesz szükség, és arra a hatékony együttmûködésre, ami az elmúlt években kialakult az intézmények és a pénzügyi feladatokat végzõ GAMESZ, a Pénzügyi Iroda és a Pénzügyi Bizottság között. Az együttmûködésnek ki kell terjedni a Körmend és Kistérsége Többcélú Kistérségi Társulásra, feladatellátásban érintett önkormányzatokra, cégekre, vállalkozásokra. A korábbi éveknél jelentõsebb tartalék képzésére került sor, egyrészt azért, mert az elmúlt évben történt járulékcsökkentésbõl származó többletfinanszírozást (kb. 15 mFt) vissza kell fizetni. A Kórház mûködésével kapcsolatban szintén lesznek az Önkormányzatnak kötelezettségei, erre is szolgál a magas tartalékkeret, egyéb kisebb feladatok mellett. A költségvetés összeállítását követõen érkezett két kérés, melyet támogatásra javasolt a polgármester. Egyik esetben a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága kérelmezte, hogy a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum közüzemi költségeinek felét (550 eFt-ot) biztosítsa a város. Másik esetben a Kölcsey F. Gimnázium diákjainak étkeztetésének fenntartásához kért az iskola igazgatója segítséget (a Megyei Önkormányzat megvonta ennek támogatását). Ennek biztosítása 1,7 mFt-ból megvalósítható. Mindkét esetben indokolt a segítség, hiszen a város érdekében mûködõ intézményekrõl van szó, így beépítését javasolta a költségvetésbe.
A felhalmozási oldalon a projektekkel ill. egyéb feladatokkal kapcsolatos kiadások jelennek meg, biztosítva az ehhez szükséges bevételeket is. Módosításként jelentkezik a tervezethez képest, hogy a felhalmozási kiadások a felújítási alap összegével csökkennek (ez a tétel átkerül a Vagyongazdálkodási Kft-hez), helyette a közfoglalkoztatás eszköz beszerzéséhez szükséges önerõre kerül 2,161 mFt átadásra.
Faragó Gábor a Pénzügyi Bizottság véleményét ismertetve elmondta, hogy a Bizottság 2 alkalommal is megtárgyalta a rendelet-tervezetet. Megállapította, hogy a tervezés a feladatellátással szoros összhangban van, ugyanakkor a központi támogatások közel 100 milliós csökkenése jelentõs bevétel kiesést jelentenek az önkormányzatnak. Ellensúlyozására pályázatok segítségével, illetve a kiadások racionális tervezésével kerülhet sor. A korábbi évek takarékos gazdálkodásának eredményeként 80 mFt pénzmaradvánnyal számol a tervezet, ez teszi lehetõvé, hogy mûködési hiány nélkül és megfelelõ gazdálkodási tartalékkal lehetett a költségvetést elkészíteni. A tartalék fedezetet nyújt a visszafizetési kötelezettségekre, tartalékba helyezett folyó évi kiadásokra, kórházzal kapcsolatos, valamint az elõre nem látható feladatokra. A felhalmozási kiadások esetén a feladatokat megfelelõnek tartotta a bizottság, s a pályázatok optimális kihasználását hangsúlyozták. Folytatni fogja a Bizottság a negyedéves áttekintését az intézmények gazdálkodásának, mely eddig is hozzájárult a problémák idõben történõ felismeréséhez, kezeléséhez. A Pénzügyi bizottság elfogadásra javasolta a költségvetést.
Szabadi István képviselõ arra kérdezett rá, hogy miért nincs külön soron nevesítve a tartalékban a kórházzal kapcsolatos kiadás, ill kivonhatja-e az eszközöket a jelenlegi mûködtetõ. Bebes István válaszában kifejtette, hogy nem lehet elõre látni, hogy ez mekkora összeget jelent a 11 hónap alatt. A racionális mûködést segíti, ha nincs nevesítve elõre ez az összeg, a gazdálkodási tartalékkeret tartalmazza ezt a részt is. Az eszközökkel kapcsolatban a polgármester elmondta, hogy a fejlesztések és beruházások korrekt megtérítésére szükség van, ennek technikai kérdését is rendezni kell (ÁFA vonzat miatt nem mindegy hogy kerül kifizetésre). Nagyságrendje sem jósolható, és vizsgálni kell a kifizetés jogosságát is, ezért kellett külön választani a mûködtetés biztosítását, és az elszámolást, melynek pontosnak és jogszerûnek kell lennie. Folyamatosan tájékoztatva lesznek ezzel kapcsolatban a képviselõk.
Kocsis István képviselõ a felhalmozási kiadásoknál a vagyonértékesítés (épület,föld) bevételbõl tervezett 180 mFt realitására, ill. forrására kérdezett rá. A polgármester elmondta, hogy sikerül végre az ÁFÉSZ-szal megegyezni a volt Centrál épületével kapcsolatosan a tulajdonhányadban, így sor kerülhet az ottani lakások hasznosítására. Az ipari területen van még értékesíthetõ önkormányzati földtulajdon, és éves szinten kisebb elemekbõl eddig is befolyt 20 mFt. Mindezekbõl tevõdik össze a tervezett összeg.
Ezt követõen Csák Tamás, Egyed Gyula és dr. Szabó Barna bizottsági elnökök ismertették a bizottságok véleményét, mely szerint javasolják a költségvetés elfogadását.
Szabó Ferenc alpolgármester hozzászólásában arról beszélt, hogy az oktatás és a kultúra területén a romló körülmények ellenére a tavalyi szintet tudja tartani a város. Megmarad a közalkalmazottak étkezési támogatása, annak ellenére, hogy ez többletkiadással jár, és a pedagógusok munkahelye is biztosított, nem kerül sor elbocsátásra. Az áttanítás rendszere beindult, ez szintén hozzájárul a munkahelyek megõrzéséhez. Pályázatokra és a civil szervezetek munkájára továbbra is szükség van. A nem a város által fenntartott, de a város érdekeit szolgáló intézmények (Múzeum, Gimnázium) támogatására szükség van, és ezt fel is vállalja a város a lehetõségek keretei között.
Czvitkovics Gyula alpolgármester szerint a fejlesztések oldaláról sincs könnyû helyzetben a város. A korábban felvállalt feladatok adottak továbbra is a város számára (útfelújítások, játszóterek rendbetétele, stb.) 808 millió Ft az idei fejlesztési kiadás, viszont csak ebben az évben 100 mFt-ot vontak ki a város költségvetésébõl, ami nem itt hasznosul. Ha korábbi évek elvonásait is hozzávesszük ez közelít az éves fejlesztési kiadásunkhoz, így is kell a
A Képviselõ-testület a határozati javaslatokat 13 igen 3 nem és 1 tartózkodással fogadta el, míg a költségvetési rendeletet 13 igen és 4 tartózkodással hagyta jóvá.


Pályázatok
Könyvtárfejlesztés

A Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében került kiírásra a „Könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erõsítése az élethosszig tartó tanulás érdekében” – „Tudásdepó-Expressz” TÁMOP-3.2.4-09/01 kódszámú pályázat.
A „Tudásdepó Expressz” átfogó célja, hogy a könyvtári rendszer jobb hatásfokkal szolgálja a minõségi oktatást, a formális oktatáson kívüli képzést és tanulást, a könyvtári szolgáltatásokkal megvalósítandó olvasási és digitális kompetenciák fejlesztését. Kiemelt cél a hozzáférés területi különbségeinek a csökkentése.
A program keretében a könyvtárak tanulást segítõ szolgáltatásainak és adatbázisainak, dokumentum-és információszolgáltatási rendszerének fejlesztése és összehangolása, az ehhez kapcsolódó humán erõforrás fejlesztése valósulna meg. Emellett a könyvtárak helyi és kistérségi igényeket kielégítõ szolgáltatásai minõségének és hatékonyságának javítását szolgálná. Nagy hangsúlyt kap az új lakossági rétegek bevonása, az olvasók egyes csoportjait megcélzó, olvasási és digitális kompetenciákat támogató programok megvalósítása, valamint az otthonról is elérhetõ web-alapú szolgáltatások fejlesztése.
A célok elérésére pályázói konzorciumi programmal 70-80 millió forint vissza nem térítendõ támogatást lehet elnyerni 100%-os pályázati finanszírozással, azaz önrész vállalása nélkül. A pályázat benyújtásának határideje: 2010. február 25. A konstrukció a könyvtárak oktatási-képzési szerepét a könyvtárak együttmûködésén alapuló, korszerû szolgáltatások fejlesztésével erõsíti.
A körmendi Faludi Ferenc Könyvtár elõkészítette a pályázói konzorciumot Körmend, Kõszeg, Szentgotthárd, Vasvár, Õriszentpéter és Nádasd települések részvételével. A pályázati konzorciumvezetõ Körmend, a pályázatot a fenntartó önkormányzat nyújthatja be.
A pályázati program megvalósítására a megkezdésétõl számítva legfeljebb 12 hónap áll rendelkezésre, de a projekt legkésõbbi befejezési dátuma 2011. december 31. A konzorciumi projekt tervezett teljes költségvetése 70-80 millió Ft, amelybõl könyvtártípusonként eltérõ mértékû támogatásban részesülnek a konzorciumi tagok, Körmenden mintegy 20-30 millió Ft realizálódna.
A testület támogatta az önerõ nélküli pályázat benyújtását, és felhatalmazta a polgármestert a pályázat benyújtásához szükséges nyilatkozatok megtételére.

Informatikai fejlesztés a Kölcseyben

A pályázat „A pedagóiai, módszertani reformot támogató informatikai infrastruktúra fejlesztését” szolgálja, s benyújtására a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP-1.1.1/09/1 kódszám) keretében van lehetõség.
A pályázat szorosan kapcsolódik a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP-3.1.4-08/2-2009-0107) keretében jelenleg is folyó – a Kölcsey Utcai Általános Iskola és Alapfokú Mûvészetoktatási Intézményben és a Dr. Batthyányné Coreth Mária Óvoda és Pedagógiai Szakszolgálat intézményekben - kompetencia alapú oktatás fejlesztését és elterjesztését szolgáló pályázatunkhoz. A TÁMOP keretében támogatást nyert fenntartók azon feladat-ellátási hely vonatkozásában nyújthatnak be pályázatot, amelyek esetében a tanulói laptop programban való részvétel feltételeit betervezték és teljes körûen igazolták a szakmai feltételek meglétét. Körmend vonatkozásában ez a Kölcsey Utcai Általános Iskola és Alapfokú Mûvészetoktatási Intézményben 6 tanulócsoport vonatkozásában történt meg.
Az iskolai informatikai szaktantermek még nem alkalmasak a pedagógiai és módszertani reform támogatására, a számítógép állomány korszerûsítése elengedhetetlen a pedagógiai feladatok ellátásához. A tartalmi fejlesztést szolgáló informatikai fejlesztésre van szükség. Az információs és kommunikációs technikával támogatott oktatási környezet lehetõvé teszi a korszerû, a gyermekek fejlettségéhez és igényeihez igazodó csoportos tanulási folyamatok megszervezését, az egyéni tanulás képességének és a kooperatív technikáknak a fejlesztését. A konstrukció hozzájárul a digitális oktatási tartalmak integrálásához a kompetencia fejlesztõ oktatás alkalmazása során.
A projekt keretében kötelezõen beszerzendõ a mérés-értékelést, illetve a kompetencia alapú oktatást támogató, elektronikus tartalmak megjelenítésére alkalmas eszközök és a mûködtetésükhöz kapcsolódó szoftverek.
Az önrész nélküli, vissza nem térítendõ támogatást nyújtó pályázat benyújtására 2010. február 20-ig van lehetõség. A projekt megvalósítására a pályázónak maximum 12 hónap áll a rendelkezésére, de legkésõbb 2011. április 1-ig be kell fejezni. A fenntartási kötelezettség 5 év. A Képviselõ-testület egyhangúlag támogatta a pályázat benyújtását, s felhatalmazta a polgármestert a szükséges intézkedések megtételére.


A drogprevenció feltételeinek javításáért
Az Európai Szociális Alap írta ki „A szenvedélybeteg ellátórendszer tárgyi és személyi feltételeinek fejlesztése” (KAB-EF-09-A/B). elnevezésû pályázatot. A pályázat keretein belül lehetõség nyílik a Szociális Szolgáltató és Információs Központ Szenvedélybetegek Nappali Intézményében informatikai rendszer fejlesztésére, bõvítésére. A pályázat címe: Informatika a drogprevencióban a XXI. század hajnalán. A pályázat segítségével egy komplett számítógéppel, és egy laptoppal bõvülhet az intézmény informatikai háttere, melynek értéke összesen 469.250 Ft. Az intézmény-egység informatikai fejlesztésre szorul . A pályázat sikere esetén 10 % önrészt kell biztosítani.
A Képviselõ-testület támogatta a pályázat benyújtását, s biztosította a közel 47 eFt önrészt.



Kommunizmus áldozatainak emléknapja február 25-én
Minden évben február 25-én emlékezik meg a város a kommunizmus áldozatainak emléknapjáról.. Az ünnepség szervezését és elõkészítését a Körmendi Kulturális Központ és Faludi Ferenc Könyvtár a Körmendi Alternatív Színjátszó Társulat bevonásával végzi.
A megemlékezés programja:
Az ünnepség helyszíne: Hõsök tere
Az ünnepség idõpontja és kezdete: 2010. február 25., csütörtök 11.00 óra

Az ünnepi megemlékezés mûsorát – rövid irodalmi összeállítás formájában – a Körmendi Alternatív Színjátszó Társulat adja.
Koszorúzás
Ünnepi köszöntõre megtartására Dr. Nagy Zoltán Úr, a Savaria Múzeum igazgatója kap felkérést.


Röviden
Elfogadta a Képviselõ-testület Körmend Város önkormányzatának Közfoglalkoztatási Terv-ét.

Jóváhagyásra került a Körmend és Kistérsége Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Megállapodásának módosítása, melybe így bekerülhet a gyógy-testneveléssel kapcsolatos feladatellátás, pontosításra kerül a pedagógiai szakszolgálati feladatok meghatározása, ill. a pályaválasztási tanácsadás ellátásának körében lehetõvé teszi a kistérségen kívüli bármely önkormányzat számára is, ahol az igény jelentkezik. A polgármestert felhatalmazták a képviselõk a Megállapodás aláírására.

Hozzájárult a Képviselõ-testület a Közlekedési Koordinációs Központ területrendezési kérelméhez.

Körmend Város Önkormányzatának Képviselõ-testülete kezdeményezi Vitéz Bejczy József repülõ százados postumus repülõ alezredessé történõ elõléptetését. Az elõléptetést Körmend Város Önkormányzata a Körmend, Rákóczi u. 50. sz. épületen lévõ emléktáblához kapcsolódóan kiegészítõ táblán örökíti meg.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.