Zavartalanul működik a Kórház Körmenden

droszler | 2010. február 06 10:17:15 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
Megnyugodtak a kedélyek a demonstrációt követõen

A kórházban 2010. február 1-i feszült helyzetet követõen minden a megszokott rendben folyik, a betegellátás zavartalan – tudtuk meg dr. Bárány Gyõzõtõl, a kórház igazgatójától. A Körmendi Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. - a mûködéshez szükséges valamennyi hatósági engedéllyel rendelkezik, így a járó- és fekvõbeteg-ellátás, az intézeti gyógyszertár mûködés, labormûködést biztosító engedélyekkel – folytatta az igazgató. Az ÁNTSZ. Nyugat-dunántúli Regionális Intézete 2010. február 6-án 00 órától megszüntette a sürgõsségi betegellátás korlátozását, így ezen idõponttól kezdve már ezen ellátás biztosítására is engedélyt kapott az új Szolgáltató. A munkavállalók - mûködési engedélyhez szükséges létszámban érvényes munkaszerzõdéssel rendelkeznek a Szolgáltatóval, illetve a vállalkozó orvosok új  közremûködõi szerzõdést írtak alá a feladatot ellátóval. Ezen a helyen is szeretnék köszönetet mondani a kórház dolgozóinak, akik az elmúlt napokban ismételten tanúságot tettek hivatásszeretetükrõl, empátiakészségükrõl. Köszönetet illeti a lakosságot is, hogy mindvégig támogatták az önkormányzatnak azt a szándékát, hogy a körmendi kórháznak a befektetõ távozása után is mûködnie kell. Ugyanakkor sajnálom dr. Németh Attila távozását, hiszen szaktudására – a számára komoly feszültségeket okozó események kipihenését követõen – szüksége lett volna a kórháznak, a betegeknek – mondta dr. Bárány Gyõzõ.

Bebes István polgármester elmondta, hogy az ÁNTSZ. Nyugat-dunántúli Regionális Intézete által megismételt eljárást követõen kiadott mûködési engedély alapján továbbra is mátrix kórházi struktúrában történik az egészségügyi közszolgáltatási feladat ellátása. Lényeges, hogy az engedélyezõ hatóság 2010. február 6-án 00.00 órától hivatalból visszavonta a betegutalási rendet szabályozó határozatát, azaz ettõl az idõponttól kezdve a Körmendi, Szentgotthárdi, Õriszentpéteri, Vasvári kistérségek településeinek sürgõsséggel intézetbe beutalt és mentõszállítást igénylõ eseteit is a Körmendi Egészségügyi Nonprofit Kft. láthatja el, ugyanis a 2010. február 1-tõl elrendelt – a biztonságos betegellátás fenntartása érdekében meghatározott beteg-beutalási rend módosítására okot adó körülmények megszûntek.
A mûködés valamennyi feltétele biztosított, a betegellátás zavartalan. A polgármester szerint a térségben élõ mintegy 55 ezer ember egészségügyi ellátása mindig súlyponti kérdés volt a város számára. Az Önkormányzat felelõsséggel viseltetett ebben korábban is és most is így teszünk - mondta. Arra, hogy hogyan alakult ki a kórház mûködését is veszélyeztetõ feszült helyzet a következõket mondta Bebes István: A lehetõségek tükrében igyekeztünk meghozni azokat a döntéseket, amik biztosították a kórház mûködését, ugyanakkor finanszírozásában is elfogadható terheket jelentett a város költségvetésében. Most ez úgy érvényesült, hogy alapítottunk egy 100 %-os önkormányzati tulajdonú nonprofit kft-t (Körmendi Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelõsségû Társaság), mely bejegyzetten szabályosan mûködik január 1-tõl. A mûködtetéshez február 1-ei hatállyal megkaptuk a Regionális ÁNTSZ-tõl a mûködési engedélyt. Ehhez rengeteg elõkészítõ munkára volt szükség, melybe beletartozott az is, hogy több körben tárgyaltunk a mûködtetést korábban biztosító kft. képviselõivel. A magánbefektetõvel folytatott tárgyalások során vált világossá, hogy ketté kell választanunk a mûködés folyamatosságának biztosítását és a szerzõdések szerint történõ elszámolás kérdéskörét. Elõbbi következménye lett az önkormányzati tulajdonú nonprofit kft megalapítása, míg utóbbiban tovább tartanak az egyeztetések. A korábbi szerzõdésekbõl fakadó jogos követeléseket elismeri, és rendezni kívánja az Önkormányzat, de egyetlen olyan forintot sem hajlandó közpénzbõl kifizetni, amelyek kétséges követelésekbõl illetve szerzõdésekbõl eredhetnek.
A Medisyst Kft. megfellebbezte az új szolgáltató mûködési engedélyének kiadását, ez azonban nem lett volna halasztó hatályú. Ettõl függetlenül dr. Falus Ferenc, az Országos Tiszti Fõorvos visszavonta az engedélyt, és új eljárás lefolytatását kezdeményezte. Hangsúlyozni kívánom, hogy a mûködtetést január 31-ig ellátó társaság már nem kívánta a mûködtetést a továbbiakban vállalni, fellebbezésük valós indoka vélhetõen az volt, hogy megakadályozza az új Szolgáltató mûködésének megkezdését, ezáltal érvényt tudjon szerezni az önkormányzattal szembeni vagyoni követeléseinek. Kern József a Medisyst tulajdonosa a Kórházi demonstráció alatt kijelentette, hogy a szerzõdés szerint járó 125 millió forintot kérik, ennyi ugyanis az eszközök amortizáció utáni könyv szerinti értéke. Azt azonban tudnia kell mindenkinek, hogy a tárgyalások elején ennek az összegnek a kétszeresét követelték. Szakértõk igénybevételével zajlik tovább a pénzügyi átvilágítás, és csak a törvényi szabályoknak és az Önkormányzattal kötött szerzõdésnek megfelelõ, dokumentumokkal alátámasztott követelések kiegyenlítését vállalhatja fel a város. A legfontosabb azonban az, hogy a Kórház mûködésének valamennyi feltétele biztosított, a betegellátás zavartalan – zárta mondandóját a polgármester.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.