Házasság hete ismét Körmenden is

droszler | 2010. február 12 10:45:57 | körmendi hírek |
Szüleink korosztályában szégyen volt, ha valaki elvált. Ma „természetes” megoldás a házaspárok, élettartási kapcsolatban élôk közötti kibékíthetetlen ellentét megoldására az elválás. Régen nem gondoltak házasságkötéskor a házassági szerzôdésre – azt sem tudták mi az –, ma bolondnak tartják azt, aki e nélkül köt házasságot.
Huszonöt éve a házasság nélküli együttlakást próbaházasságnak hívták, ma törvény által legalizált az élettársi kapcsolat. Valami évezredes megváltozott, és valamit mindannyian elvesztettünk. Mindenki mást A gyerekek elvesztették az otthon melegét, biztonságát, a lehetôséget, hogy jó apai, anyai mintát lássanak, hogy érett fiatalok legyenek a felnôtt kor küszöbén. A szülôk elvesztik a társukat, és ez különbözô módon hat rájuk: erkölcsi-, értékrend- válság, kiégés, céltévesztés.
Nôk elvesztik biztonságérzetüket, férfiak a fontosságukat, és mindegyik nem pótcselekvésbe kezd. Betegség üti fel fejét szülônél, gyereknél egyaránt, soha ennyi pszichiátriai beteget, erôszakot nem termeltek a „családok”. A látszatházasságok száma felbecsülhetetlen, sôt sokszor a békésnek tûnô otthonokban sincs minden rendben. Az élettársi kapcsolatok is véget érhetnek (el)válással, és ugyanolyan tüneteket produkálnak, ugyanolyan hiányok keletkeznek. Elhidegült a szeretet. Lehet a gazdasági válságra, politikára panaszkodni, vagy a nehéz megélhetésre, a rossz szociális hálóra, a pörgôs életre.
De mi romlott el. Tévedett a Tervezô? Rossz az elképzelése? Vagy esetleg torzult, megkopott a terv? Miért sikerül másképp? Hol térünk el a tervtôl? Hogyan lehet helyre hozni, vagy még idejében fel lehet-e készülni a nehézségekre?
Nincs olyan házasság, ami ne indulna tökéletesnek. Minden élettársi kapcsolat szeretetigénybôl születik! Nincs az a gyerek, aki ne szeretné, hogy az édesapja és az édesanyja boldog házasságban, élettársi kapcsolatban éljen „holtodiglan, holtomiglan”.
A 2010-es Házasság hete rendezvény sorozat mottója: Kapcsolat elkötelezôdéssel. Az idei rendezvénysorozat közismert házaspárja Budapesten: Süveges Gergely (a Magyar Televízió mûsorvezetôje) és felesége, Margit. Ennek kapcsán több házassággal, családdal kapcsolatos program
várja az érdeklôdôket a fôvárosban (további információ: http://www.hazassaghete.hu ).

Ehhez hasonlóan Körmenden is szeretnénk újból együtt gondolkozni, beszélgetni, tanulni a férfi és nô közötti kapcsolatról, amit Isten házasságnak nevez. A tavalyi rendezvény eredménye a résztvevôk körében, hogy házasságok erôsödtek, kapcsolatok mélyültek, de volt, ahol késôn jött a segítség.
Azoknak ajánljuk a rendezvényt,
– akik házasságban élnek, és ezt szeretnék megtartani,
– akik élettársi kapcsolatban élnek, és szeretnék kapcsolatukat biztonságban tudni,
– akik még elôtte állnak, és szeretnék elôször vagy többedszerre jól csinálni.

Az elôadás helyszíne: Körmenden a színház aulája.
Az 1. elôadást megnyitja Kárnics Ferenc önkormányzati képviselô.
2010. február 12. péntek 18 óra: PálúrJános, orgonamûvész és felesége Kornélia, nyelvtanár Budapestrôl. Az elôadás címe: Mi veszélyezteti boldog házasságunkat?
2010. február 13. szombat 18 óra: Révész Lajos, baptista lelkész és felesége Szilvia, a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány kommunikációs vezetôje Székesfehérvárról.
Az elôadás címe: Házasságvagy élettársi kapcsolat?

Mindkét este kis harapnivaló és tea mellett hallgathatjuk az elôadókat, tehetünk fel nekik kérdéseket, beszélgethetünk.
A belépés ingyenes!

Nagy Attila


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.