Vasfüggöny és lófohász

droszler | 2010. február 25 22:47:39 | körmendi hírek |
Volt idõ, amikor nem aknákkal, géppisztolyokkal és vasfüggönnyel õrizték az államhatárt, hanem lándzsákkal, tõrökkel és kardokkal. Merthogy a honfoglalás vagy Mátyás idején is védték az országot.

A vasfüggöny egy darabja Az utóbbi korokat is felidézi az immár mindenki számára látogatható rendvédelmi kiállítás, mely a körmendi Rendészeti Szakiskolában látható. Épületeiben a Határõrség egyik legnyugatibb bázisa mûködött a szervezet 2007. december végi megszûnéséig.

A gyûjtemény fõként a fiataloknak lehet újdonság, hiszen a rendszerváltás óta eltelt idõben születetteknek csak tankönyvekbõl vagy elbeszélésekbõl lehet fogalmuk a vasfüggönyrõl. Az aknákkal is védett szögesdrót kerítéseken csak az igen szerencsések tudtak élve átjutni, hogy aztán új életet kezdjenek Ausztriában, az NSZK-ban, Amerikában, Ausztráliában vagy Kanadában.

A tárlókban és a falakon persze nemcsak határõr, rendõrségi, tûzoltó-relikviákat, egyenruhákat, díszkardokat, kitüntetéseket, zászlókat, távcsöveket, rádió adó- és vevõállomásokat, aknatelepítõ és felszedõeszközöket vagy hõkamerát lehet látni. Van ott olyan furfangos cipõtalp is, mely vaddisznó-, vagy szarvaslábnyomot hagy azért, hogy az életükkel játszók megtéveszszék a határõröket. Még egy lófohásszal is megismerkedhetünk, melyben a derék hátas kéri gazdáját: „ gondoskodj rólam, ne üss, ne vágd le a farkamat, hogy nyáron elkergethessem a legyeket, és én hûségesen szolgállak”. De nem csalódik az sem, aki a dob- és ívtáras géppisztolyok, forgópisztolyok garmadáját nézi szívesen, vagy rácsodálkozik egykori útlevelekre, pecsétekre, embercsempészek módszereire.


Infó
Levélcím: Körmendi Rendészeti Szakközépiskola, 9900. Körmend, Alkotmány u.5 Dr. Jónás Zsigmond T: 06 (30) 927-6267, Andor László 06 (30) 400-8879. E-mail: krszki@t-online.hu, andorl@bm.gov.hu www.rendeszkepzo-kormend.hu

Népszabadság


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.