Megújul a Batthyányné Coreth Mária Óvoda

droszler | 2010. február 28 09:46:54 | körmendi hírek |
Körmend Város Önkormányzata az „Óvodai infrastruktúra- és szolgáltatásfejlesztés az energiatakarékosság jegyében” ( NYDOP-5.3.1./2./2F-2f-2009-0008) elnevezésû pályázat keretein belül energia- és ezáltal költségtakarékosan szeretné üzemeltetni a tulajdonában lévõ Dr. Batthyányné Coreth Mária Óvoda és Pedagógiai Szakszolgálatot. A pályázat nyújtotta lehetõségeket kihasználva meg szeretnék valósítani az épület fizikai, és infokommunikációs akadálymentesítését, valamint a megfelelõ eszközállomány létrehozását. A pályázat támogatási szerzõdését az Önkormányzat aláírta. Jelenleg a pályázat építési tevékenysége esetében a közbeszerzési eljárás elõkészítése zajlik.

Az építési tevékenység elemei:
-         fizikai és infokommunikációs akadálymentesítés
-         épület hõszigetelése,
-         magastetõ építés
-         nyílászárócsere

Tervezett infrastrukturális fejlesztés bemutatása:

1. Energiatudatos felújítás és korszerûsítés:

Az épületüzemeltetés gazdaságossá tételének meghatározó lépéseiként kerülne megvalósításra a külsõ hõszigetelés, aminek keretében a zárófödém (lapostetõ) hõszigetelése, a homlokzatok hõszigetelése, a homlokzati nyílászárók cseréje lenne megvalósítva. Az épület fûtési rendszerének korszerûsítésének elõkészítése folyamatban van, melyet a ’szemünkfénye’ program segítségével valósítanak meg.

2. Akadálymentesítés:
Az épület akadálymentesítése jelenleg csak részben megoldott. Az épület a fõbejárat elé épített mozgáskorlátozott rámpával rendelkezik. A rámpa az elõírásoknak megfelel, csak az épület felõli oldalára is, a falra rögzített kétsoros korláttal és kerékvetõkkel kell kiegészíteni. Az infokommunikációs jelek könnyebb elhelyezhetõsége miatt a rámpa alsó, induló szakasza kiegyenesítésre kerül és egy térkõvel kirakott indító felületet kap.
Kialakításra kerül egy mozgáskorlátozott wc, amelyben és annak környezetében, illetve a csoportszobákig, valamint a tornaszobáig elvezetve az infokommunikációs akadálymentesítés is megvalósításra kerül. Az akadálymentesítés épületen kívüli elemeként valósul meg a mozgáskorlátozott parkolóhely kialakítása. További lépésként valósul meg az épületen belüli akadálymentesítés, amely az újonnan épülõ akadálymentes wc-ig lesz teljes körûen kialakítva, illetve a földszinti foglalkoztatók, a tornaszoba lesznek teljesen akadálymentesen feltárva, továbbá az emeleti foglalkoztatók lesznek még infokommunikációs akadálymentesítésnek megfelelõen elérhetõk. További intézkedésként a padlóburkolatba sávszerûen, a meglévõtõl eltérõ színû és felületû vezetõsáv épül. A falakon korlátok lesznek kialakítva, az érintett belsõ ajtók szintén kontrasztos színezésû tokkal és nyílószárnnyal ellátottak lesznek. A mozgáskorlátozott wc bejárati ajtaja a burkolatokkal kihangsúlyozottá válik. Az épületen belüli esetleges biztonsági hangjelzõ berendezések sárga villogó jelzõlámpával lesznek kiegészítve a szemmagasság fölött. Az épületben útbaigazító táblák lesznek elhelyezve a szélfogónál és a mozgáskorlátozott wc-nél. A táblák egyszerû piktogramokat és Braille írást tartalmaznak.

Projekt forrásai:
Összköltségvetés:                142.868.564,- Ft
Támogatás:                           128.581.708,- Ft(90%)
Önkormányzat saját hozzájárulása          14.286.856,- Ft (10%)

Projekt azonosítása: Új Magyarország Fejlesztési Terv
Nyugat-dunántúli Operatív Program
Azonosítószám: NYDOP-5.3.1./2./2F-2f-2009-0008
Kedvezményezett: Körmend Város Önkormányzata, 9900 Körmend, Szabadság tér 7.
Közremûködõ Szervezet: VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit kft., 1016 Budapest, Gellérthegy u. 30.-32.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.