Így győzhetjük le a tavaszi fáradtságot!

droszler | 2010. március 05 20:33:41 | közérdekü |
Mi az oka a tavaszi fáradtságnak, mi ekkor a teendõ? Hogyan szüntethetõk meg a kellemetlen panaszok? Tippek, tanácsok, edzéstervek.


Tavasz közeledtekor, amikor megjelennek az elsõ melegen simogató napsugarak, gyakran úgy érezzük, mintha végtagjaink ólomból volnának. Türelmetlenül várjuk, hogy felhörpinthessük a délelõtti, majd az ebéd utáni kávét, de mindhiába: a levertség menthetetlenül eluralkodik rajtunk és alig várjuk a nap végét. A fáradtság oka összetett, amely azonban leginkább az évszakváltással együttjáró környezeti hõmérsékletingadozásnak köszönhetõ. Gondoljunk arra, hogy amikor melegebb éghajlatra utazunk, rendkívüli levertség jelentkezik érkezésünk elsõ napjaiban. Aanyagcserénknek, sejtjeinknek alkalmazkodnia kell a megváltozott környezethez; ehhez pedig idõre van szükség. Télen több zsiradékból származó kalóriát igényel a szervezetünk, mivel alacsony hõmérsékleten védelmezni kell a sejteteket. Azonban mivel a vitaminigény is magasabb és sokszor kevesebb friss zöldség és gyümölcs kerül asztalunkra, ezért mire a tavasz beköszönt, a vitamin- és ásványianyag-tartalékunk kiürül. Másik jellemzõ ok, hogy a szervezet a téli évszakban telítõdik salakanyagokkal, amely bágyadtság-érzéssel jár együtt.

Mit tehetünk a tavaszi fáradtság leküzdésének érdekében? Elõször is fontos, hogy ne legyünk türelmetlenek magunkkal szemben. Próbáljunk alkalmazkodni a megváltozott hõmérséklethez: étkezzünk változatosan, növeljük a folyadékbevitelt. Sportoljunk rendszeresen, ha pedig egész évben aktívak voltunk, akkor vegyük le egy kicsit az edzésintenzitást és idõtartamot is. Az elsõ tavaszi hetekben próbáljunk inkább csak „átmozgatni" testrészeinket, ne forszírozzuk az edzést. Gyakorlatilag bármilyen sportág választható, egyetlen szempontot érdemes figyelembe venni, hogy örömmel végezzük azt. Érdemes kihasználni a kedvezõ idõjárást, jó választásnak bizonyulhat a kirándulás (hegymászás), a nordic walking, kocogás, futás, vagy labdajátékok. A nordic walking elkezdéséhez például nincs is szükség nagy állóképességre, s a felszerelések is igen könnyen beszerezhetõk. Nem csupán a szív- és érrendszerre hat jótékonyan ez a mozgásforma, hanem az irodában töltött órák alatti helytelen és természetellenes testtartás közömbösítésének is hatékony módszere, mivel nem csupán a mozgáskoordinációt fejleszti az ellentétes kar-láb mozdulatokkal, hanem a természetes testtartás felvételében és megtartásában is nagy a szerepe. A hátizomzat megerõsítésével csökkenti a munkahelyi stressz okozta váll-nyak-hátizom fájdalmakat.

Természetesen nagyon fontos az öltözet és felszerelés megfelelõ megválasztása. A szabadban végzett dinamikus mozgásformák kivitelezéséhez nem szükséges nagyon meleg ruházatot viselni, inkább rétegesen célszerû öltözködni és ha melegünk van, akkor megválni egy-egy ruhadarabtól. Érdemes azonban kezünket, fejünket óvni a széltõl. A cipõre mindenképp gondot kell fordítani. Nem túl célszerû a régi tornacipõt elõbányászni a szekrény mélyérõl, hanem inkább vásároljunk jó minõségû futócipõt. Olyan lábbelire van szükség, amely nem szorítja a lábat szobahõmérsékleten sem. Nõk esetében sportmelltartóról is gondoskodni kell. A fokozatosság elvét is fontos betartani, amely mind a sporttal töltött idõ, mind az intenzitás esetén igaz. Vagyis eleinte alacsony intenzitáson sportoljunk és a távot fokozatosan növeljük. Majd amikor már a folyamatos, egyórás mozgásig eljutottunk, akkor emelhetjük az iramot is, vagyis a mozgásintenzitást.

A rendszeres mozgáson kívül a tavaszi idõszakot érdemes egy 3-7 napos tisztítókúrával kezdeni. Étrendkiegészítésként érdemes vitamin és ásványianyag készítményeket szedni; legjobb, ha olyan kiegészítõt fogyasztunk, amelyik szerves és nem szintetikus formában tárolja a vitaminokat. Ide tartoznak a zöldség és gyümölcskoncentrátumok, alga, stb. A szerves vegyületek felszívódása, hasznosulása lényegesen jobb, mint a szintetikus vitaminoké, amelyeknek sajnos csak töredéke (körülbelül 30 százalék) szívódik fel. Ezért érdemes elõször is a táplálkozásra figyelni: együnk legalább 25 dkg zöldségfélét, és 25 dkg gyümölcsöt minden nap. Étkezzünk változatosan, mértékletesen. Ha nagy fáradtságot érzünk, akkor nem az a megoldás, hogy újabb kávéval vagy energiaitallal bombázzuk a szervezetünket, mert az csak rövidtávú sikert hoz, 1-2 órával késõbb még jobban elhatalmasodhat rajtunk a bágyadtság. Ebben az idõszakban legyünk magunkkal egy kicsit elnézõbbek, aludjunk, pihenjünk többet és együnk minél több természetes ételt.

Forrás: medizona.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.