Nyílt levél

droszler | 2010. január 21 10:14:23 | körmendi hírek |
Nyílt levél

Bebes István polgármester úr részére
Körmend Város Önkormányzata



Tisztelt Polgármester Úr!


Kérjük, segítsen abban, hogy február 1-étõl ne szûnjön meg a kórházi ellátás Körmenden!

A körmendi Batthyány-Strattmann László Kórház üzemeltetõje, a Medisyst kft. hónapokkal ezelõtt, még novemberben jelezte: a kudarcos kormányzati egészségpolitika, a körmendi betegeket hátrányosan megkülönböztetõ jogszabályváltozások miatt arra kényszerül, hogy az önkormányzattal kötött szerzõdésnek megfelelõen visszaadja az intézmény mûködtetését.

Elfogadhatatlannak ítéltük, hogy egy magán-üzemeltetésû kórházban fekvõ beteg gyógyításáért sokkal kevesebb pénzt ad az állam, mint egy önkormányzati kórház betegéért. Amíg tehettük, saját tõkénkbõl pótoltuk azt a pénzt, amit az állam elvett a körmendi betegektõl, és folytattuk a kórház fejlesztését, felújítását. 2010-tõl azonban tovább nõttek az igazságtalan terhek, amelyek hátrányosan különböztetik meg a körmendi betegeket, ezért világossá vált: mindenkinek jobb, ha a jövõben újra az önkormányzat mûködteti a kórházat.

Öt éve együtt hoztunk létre az, az egész országban példaértékûnek számító kórház-üzemeltetési modellt, amelyet most az országos politika ellehetetlenített. Közösen lehetünk büszkék rá, hogy az intézmény rendre elõkelõ minõsítést kapott a betegek szavazatai alapján kiosztott, „Év Kórháza” versenyben. Üzemeltetõként gyógyszertárat létesítettünk, a legmodernebb eszközökkel szereltük fel az intézményt, új kórtermeket nyitottunk. Egyetlen dolgozót sem bocsátottunk el, és anyagilag is megbecsültük a jórészt helyi munkaerõt. Mindezt úgy, hogy a Batthyány Kft. megalakulása óta a körmendi önkormányzatnak sem mûszerre, sem felújításra, sem a kórház mûködtetésére egyetlen forintot sem kellett költenie.

Most mégis úgy tûnik, veszélybe kerülhet a körmendiek ellátása - dacára annak, hogy egy gazdaságilag stabil, mûködésében kiváló intézményt adunk át, és dacára annak, hogy már novemberben jeleztük az erre vonatkozó szándékunkat. Tudjuk, hogy az Önkormányzat is nehéz helyzetbe került, amikor öt év után újra foglalkoznia kellett a kórház mûködtetésével. Ez azonban nem lehet indok arra, hogy a kórház átvétele helyett új intézmény alapításával kívánják elkerülni a szerzõdésben vállalt kötelezettségeiket.
Az Önkormányzattal kötött szerzõdésünk egyértelmûen fogalmaz e tekintetben, de ugyanezt diktálja a tisztesség és a betegek érdeke is: csak a folyamatos ellátás és a jogszerû eljárás szempontjai számítanak. A Medisyst megfelelõ idõt, és minden segítséget megadott az átadás-átvételhez, és nem kéri az általa végzett fejlesztések teljes megtérítését – csak ahhoz ragaszkodunk, amit Önök a szerzõdésben vállaltak. Köthetõ kölcsönösen elfogadható megállapodás! Mezõtúron is sikerült, ott a betegek érdekét és a jogkövetõ magatartás kritériumait szem elõtt tartva jutott kompromisszumra az önkormányzat és a Medisyst, a mezõtúri betegek lényegében észre sem fogják venni a váltást.

Körmenden azonban egy mindenki számára rossz végkifejlet látszik körvonalazódni: az Önkormányzat egy olyan, pár hete alapított cégre kívánja bízni február elsejétõl a kórház mûködtetését, mely sem az ehhez szükséges eszközökkel, sem a kötelezõ engedélyekkel nem rendelkezik így a kórház február 1-étõl nem mûködhet tovább. Hiába szóltunk idõben, hiába adtunk újabb egy hónapot, hiába voltunk végig együttmûködõek – ha Önök ragaszkodnak ehhez a megoldáshoz, akkor mindenki rosszul jár: másfél hét múlva megszûnhet a kórházi ellátás Körmenden, az Önkormányzat nem lesz képes az ellátást megszervezni, a Medisyst pedig fölöslegesen fejlesztette az intézményt Magyarország egyik legjobb kórházává.


Tisztelt Polgármester Úr!


Alig másfél hetünk van hátra. Arra kérem Önt, állapodjunk meg. Tartsuk be a szerzõdésünket, tartsuk be a jogszabályokat, és tartsuk szem elõtt a körmendiek érdekét. Szükség van erre a kiváló kórházra – de a Medisyst csak február elsejéig tud segíteni Önnek. Ezt követõen minden felelõsség az Önkormányzatot és az új céget terheli.

Körmend, 2010 január 21.


tisztelettel,



Dr. Németh Attila
kórházigazgató
sebész fõorvos


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.