Gyűjtők szenvedélye.

droszler | 2010. március 09 10:07:28 | kultúra |
Március 13. (szombat) Gyûjtõk szenvedélye.
Sárvári magángyûjtõk a múzeumban

Az egy napos program a nemzeti ünnep háromnapos hétvégéjéhez csatlakozik. Elsõ alkalommal kerül sor sárvári gyûjtõk bemutatkozására, ill. a hagyományos ünnepi múzeumi programok mellett helyi vállalkozó bevonásával Múzeumi Pilvax címû programelem megrendezésére.

Sárvári gyûjtõk standjai
Városunk magángyûjtõi múzeumunkban elsõ alkalommal mutatják be gyûjteményeik legszebb, legérdekesebb darabjait. Jól megférnek egymást mellett a régi papírpénzek, képeslapok, a ceruzagyûjtemény darabjai, ill. a játékok, érmék kitüntetések, egyenruhák. Feltárulnak Sárvár múltjának tárgyi emlékei, ritkán látott darabjai.

Fegyverismeret
A Nádasdy Ferenc Múzeum többek között az elmúlt századok jellemzõ fegyvereit is õrzi, amelyek segítségével tanulmányozhatók a legfõbb fegyvertípusok, mûködésük alapelvei. Vendégeink választ kapnak többek között arra, hogy mi a különbség egy középkori és egy huszársisak között, vagy a pallos valóban csak lefejezésre szolgált-e.

Ünnepi kincskeresés
Nemcsak diákokat, hanem szüleiket is várjuk hagyományos kincskeresésünkre! Akik csatlakoznak a kincskeresõkhöz, a feladatok megoldása során megismerik a múzeum kiállításait, értékes és érdekes mûtárgyait. Az elsõ 100 jó megoldást adó kincskeresõ sárvári várat ábrázoló emlékplakettet kap emlékbe.

Képek Sárvár múltjából
A Nádasdy Ferenc Múzeum közel félszázezer darab fotónegatívot õriz, amelyek Sárvár elmúlt öt évtizedének történetét dokumentálják. Épületek, események, portrék, mûtárgyfotók csak tárgyai a fényképeknek, de segítségükkel nemcsak egy város ünnepnapjai, hanem lakóinak hétköznapjai is felidézhetõk.

Toronygaléria: Nemzeti szín
A sárvári vár tornyába hatvanhat lépcsõ vezet fel. Az elsõ emeleten XVIII. századi csodálatos freskó várja azokat, akik kiváncsian kapaszkodnak fel a facsigalépcsõn. A második emeleten pedig nemzeti jelképeink történetébe mélyedhetnek el látogatóink. A visszaindulás elõtt pedig érdemes egy pillantást vetni a városra is.

Ajándék tárlatvezetés
A múzeum kiállításai, freskós díszterme, berendezett szalonjai önmagukban is érdekesek, azonban érdemes szakszerû tárlatvezetéssel is megismerni értékeinket. A nap folyamán igény szerint több alkalommal is indul tárlatvezetés, amelyért ezen alkalommal csak a belépõjegyet kell megvásárolni.

A Múzeumi Pilvax pedig kiváló lehetõséget ad a beszélgetésre, egy jó eszmecserére.

Belépõjegy: 500,- Ft

A családi nap egyben a Nádasdy Ferenc Múzeum évadnyitó rendezvénye is.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.