Négy évtized a gyermekek között

gangura | 2002. július 29 18:31:52 | intézmények |
Körmend legrégebbi óvodájának munkáját, életét már több mint két évtizede Bogáth Józsefné irányítja. A Dienes Lajos utcai óvóda vezetője rövidesen nyugdíjba vonul. A közelmúltban felkerestük őt, hogy lapunk olvasóit is megismertessük ezzel az eredményekben és sikerekben gazdag életúttal.

Mindenekelőtt arra voltunk kiváncsiak: hogyan kezdődött el óvónői pályafutása


A Mátyás király utcai óvoda tőszomszédságában nőttem fel, középiskolai tanulmányaimat is Körmenden végeztem, majd felvettek a soproni óvónőképzőbe. Az iskola elvégzése után alig 21 évesen a Rábahidvégi Napköziotthonos Óvoda vezetésével bíztak meg. Régi vágyam volt, hogy szülővárosomban dolgozhassak, de erre még várnom kellett néhány évet. Időközben Nádasdra kerültem, ahol ugyancsak a helyi óvoda munkáját irányítottam. 25 éves voltam. amikor a Dienes Lajos utcai óvoda kollektívájához csatlakozhattam. 1980-ban fordulópont következett be az életemben, mert megbízást kaptam a vezető óvónői munkakör betöltésére - mondta Bogáth Józsefné.

A város legrégebbi óvodájának állaga azonban nagyon leromlott, ezért a megszüntetése is szóba került. Az óvoda kollektívája azonban az intézmány felújítását kezdeményezte és ezeknek a törekvéseknek az élére állt az óvoda vezetője. A munkálatok több mint két évig tartottak és nagy társadalmi összefogás volt erre a jellemző. 1985-ben az óvoda tornaszobával bővült, a város 750 éves jubileuma alkalmából is megemlékeztek Körmend legrégebbi kisdedóvójáról.

Úgy érzem óvodánk pedagógiai tevékenysége kiemelkedő színvonalú. Hitvallásom, hogy az intézménynek úgy kell nevelni a gyermekeket, hogy a pontosság , az önállóság kialakuljon bennük. Fejlődjenek, gyarapodjanak ismereteik, éretté váljank az iskolakezdésre.

Régebben csak a gyermekek felügyelete volt az óvónők feladata, ma már sokkal nagyobb az elvárás velünk szemben, ennek ellenére mégsem kapják meg azt az elismerést, ami megilleti őket - mondta az óvoda vezetője.


Rábavidék: Sipőcz Feremc
XIII.évofylam 10. szám

2002. május 17.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.