Folytatódik a vasútállomás rekonstrukciója

droszler | 2010. március 30 20:03:51 | közérdekü |
A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács és Ügynöksége tegnap és ma megtartott sajtótájékoztatóin ismertette az elmúlt idõszak döntéseit és nyertes pályázatait
A Nyugat-dunántúli Operatív Program „Kisléptékû, pontszerû kisvárosi fejlesztések” címû pályázati kiírásában öt település, Gyõr-Moson-Sopron megyében Kapuvár, Vas megyében Körmend, Répcelak, Sárvár és Vasvár kapott támogatást összesen közel 233 millió forintos értékben. Az öt projekt együttes összköltsége 266,8 millió forint, a fejlesztések során többek közt épületek felújítása, parkok, spotpályák, közösségi terek kialakítása, fejlesztése zajlik.

Projekt címe: Körmend vasútállomás utas-központú rekonstrukció II. üteme

Pályázó neve: Körmend Város Önkormányzata
Projekt bemutatása:
A projekt célja az 1872-ben épült vasútállomás építészeti értékének megújítása, utasközpontú intermodális fogadó tér kialakítása Körmenden, ezzel a városkép vonzerejének növelése, a településkép javítása. A projekt keretében az elsõ ütemben megvalósítás alatt lévõ körmendi vasútállomás felújításának folytatására kerül sor. Az Önkormányzat és partnere a GYSEV Zrt., valamint a Vasi Volán közösen érdekeltek abban, hogy a közszolgálati utas szám növekedjen, ezzel az egyén autós forgalom visszaszoruljon, a tömegközlekedés minõsége emelkedjen. Ennek elérése érdekében kerül sor az épület külsõ felújítására. Közösen határozták el a Gyõr-Szombathely-Graz vasútvonal korszerûsítését és a vasútállomás épület felújítását, közösségi hasznosítását. A konzorcium több ütemben kívánja a projektet megvalósítani: az elsõ ütemmel a város felöli homlokzati elemek javítása történt meg. Jelen projekttel az épület további fejlesztését, megújítását végezik el. További fejlesztési pályázatokkal pedig a teljes vonalszakasz felújítása, valamint az épület belsõ funkcióváltásatörténik meg. A felújítás során az eredeti állapot hangulat megõrzése, helyreállítása kiemelt figyelmet kap. A második ütemben a tetõszerkezet cseréjére, keleti oldali peron és perontetõ építésére, térkövezésre, utcabútor elhelyezésére, csatlakozó közmûvezeték kiváltására kerül sor. A további fejlesztések között szerepel a teljes belsõ átalakítás, a funkcióváltás, az utas és fogadó tér kialakítása, intermodális (vasút, autóbusz, belsõ buszjáratok, kerékpár és gyalogos közlekedés egymásra hangolása), a vasúti pályaszakasz teljes korszerûsítése.

Projekt összköltsége: 49 948 159 FtProjekt támogatási összege: 44 953 343 Ft
Projekt kezdete: 2010. február
Várható befejezés: 2011. február



A Nyugat-dunántúli Operatív Program „Közösségi közlekedési infrastrukturális beruházások” címû pályázati kiírásán 2 projekt 1,058 milliárd forint értékben nyert támogatást, mely részeként a Szombathely Szentgotthárd vasútvonal modernizációja ill. Körmenden egy új autóbusz pályaudvar valósul meg.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.