Tükörben a világ

droszler | 2010. április 01 21:25:35 | közérdekü |
Mire van szüksége egy emberi lénynek? Egy korty vízre, betevõ falatra, szeretõ ölelésre, biztonságos közegre, szabadságra... A boldogságot sokféle módon keressük, és minden egyes lépésünk kihat a természetre és embertársaink életére is.
Budapesten, az Iparmûvészeti Múzeumban, 2010. április 14. és május 16. között az érdeklõdõk ingyenesen barangolhatnak a fenntarthatóság ösvényén.
Az itt bemutatkozó „Tükörben a Világ” kiállítás arra tesz kísérletet, hogy mûvészi formában, interaktív eszközökkel mutassa be az ember és a természet viszonyát. Melyek a legfontosabb igényeink? Hogyan tudnánk ezeket kielégíteni anélkül, hogy a bolygó létét és az emberi élet minõségét veszélyeztetnénk?
A kiállítás ünnepélyes megnyitója április 13-án 17:00 órakor lesz az Iparmûvészeti Múzeum földszinti galériáján. A szervezõk az ezt követõ bõ egy hónapon át konferenciával, filmvetítéssel, koncerttel várják a látogatókat. A kiállítással párhuzamosan betérhetnek a Tükörben a Világ programsorozat eseményeire is, melyek izgalmas tavaszi idõtöltést kínálnak. ( www.tukorbenavilag.hu )
A felnõtteknek és gyerekeknek egyaránt szóló kiállítás színes, kacskaringós vízió sok játékkal. A felfedezõút során megnézhetik a Föld egyes országainak ökológiai lábnyomát. Kiszámolhatják, hány kilométert utazott reggelijük a földtõl az asztalig. Egy óralapra berajzolhatják, mivel töltik el napjaikat, és szokatlan alapanyagból füzetet készíthetnek. Az alkotók célja a fenntartható fejlõdés ösvényének felkutatása: az emberiség jelen szükségleteinek kielégítése, ugyanakkor a környezet megõrzése a jövõ generációk számára. A látogatók számos alternatívával találkoznak, melyekbõl a kiállítás végére érve
kedvükre választhatnak, mire fognak odafigyelni a késõbbiekben: hulladékcsökkentés, tudatos vásárlás, környezetbarát közlekedés.

A Tükörben a Világ csapatot a Zöld Fiatalok és a Cellux Csoport alapította; 2006 óta tartanak a globalizáció témáját feldolgozó interaktív foglalkozásokat gyerekeknek és fiataloknak. Üzenetük: az ember cselekvõ lény, aki a szûkebb-tágabb világ történéseinek nem passzív elszenvedõje, hanem kreatív alakítója.
A kiállítás fõtámogatója, az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. már évek óta kiemelkedõ kommunikációt folytat a környezettudatosság területén, és különösen fontosnak tartja a fenntartható alternatívák bemutatását. A kiállítás anyaga és mondanivalója szorosan kapcsolódik a Nemzeti Fenntartható Fejlõdési Tanács tevékenységéhez, sajátos eszközeivel hozzá kíván járulni a fenntartható fejlõdés fogalmának megértetéséhez, fontosságának belátásához és a mindannyiunk által szükséges döntések meghozatalához.
A kiállításnak helyet adó Iparmûvészeti Múzeum kiváló oktatási színtere és inspirációs forrása a kortárs iparmûvészeti és design törekvéseknek. Profiljából következõen alapvetõ feladatokat lát el a vizuális kultúra, az ízlésnevelés, a környezetkultúra alakítása területén. Múzeumpedagógiai tevékenysége során - mely aktív interpretáló és alkotó tevékenység - kiemelten figyelembe veszi a NAT fejlesztési feladatai közül az esztétikai, mûvészeti tudatosságot, valamint a környezettudatosságot. Az Iparmûvészeti Múzeum mostani programja is élményszerûen, interaktív és játékos eszközökkel közvetíti a Tükörben a Világ kiállítás mondanivalóját, az új és érdekes ismereteket, összekapcsolva a látogatók érdeklõdésével, ismeretanyagával és személyes tapasztalataival.

További információ:
www.tukorbenavilag.hu
www.nfft.hu
www.imm.hu

Iskolai osztályok számára - elõzetes bejelentkezés esetén - térítésmentes tárlatvezetést biztosítunk.
Idõpont egyeztetés: Bedõné Kõrösi Piroska, tel.: 30/30-49-114, e-mail: tukor@okopack.hu
HELYSZÍN: Iparmûvészeti Múzeum
1091 Budapest, Üllõi út 33-37.
Információ: 36-1-456-5107
E-mail: info@imm.hu Honlap: www.imm.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.