Megyei fenntartású lesz a gimnázium

droszler | 2003. május 20 04:34:31 | körmendi hírek |
Bármikor visszavehető az iskola

Kapiller Sarolta, a Vas Megyei Közgyűlés titkárságának vezetője és Dr. Padányi Zsolt főtanácsos tartott tájékoztatást május 12-én a körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium diákönkormányzata, közalkalmazotti tanácsa és szülői szervezete részére arról, hogy a következő tanévtől az intézmény megyei fenntartásúvá válik.
Körmend Város Önkormányzata 2002. december 12-én hozott határozata szerint középfokú oktatási intézményeit és a Nevelési Tanácsadót átadja megyei fenntartásba. A képviselő-testület ezen határozatát Markó Péternek, a megyei közgyűlés elnökének címzett rövid bejelentés előzte meg Bebes István polgármester és Szabó Ferenc alpolgármester részéről - idézte fel az előzményeket Kapiller Sarolta.
A megyei önkormányzat a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. Törvény 86. §-a szerint mint kötelező megyei önkormányzati feladatot átveszi és megyei fenntartásban látja el. A megyének jelenleg 32 intézménye van, és 280 milliós hiánnyal működik. A titkárságvezető hangsúlyozta: a szigorú pénzügyi tervezés mellett alapvető szempont, hogy a diákok érdeke ne sérüljön, és a dolgozók se veszítsék el az állásukat. Egy vidéki kisváros rangját nagy mértékben emeli, ha jó hírű középiskolája van, hiszen tantestületével értelmiségiek letelepedését is szolgálja.
Kapiller Sarolta elmondta, hogy a Magyar Kultúra Napjának rendezvényein kívülállóként többször is találkozott már az intézményben dolgozókkal, és meggyőződése, hogy a város és a környék boldogulásáért egyaránt tenni akaró és tudó tanárok okítják a diákokat a Kölcseyben, akik minden bizonnyal büszkék arra, hogy kölcseys gimnazisták.
- Valamennyi ünnepség meghívott vendégeként éreztem ennek a Kölcsey-tudatnak a jelenlétét, amit tovább kell erősíteni - jelentette ki.
A Vas Megyei Önkormányzat Közgyűlése és Körmend Város Önkormányzata Képviselőtestülete között létrejött megállapodás tervezete szerint a személyi feltételeket megtartják, azaz mindenkit tovább foglalkoztatnak. A vezetői pályázatokat is a kinevezés határidejéig meghosszabbítják. Az épület a körmendi önkormányzat tulajdonában marad, működtetni adja át a megyének azzal a kikötéssel, hogy bármikor visszaveheti.
A működés tárgyi feltételeit, az ingóságokat leltár szerint tulajdonba adja Körmend önkormányzata. A pénzügyi-költségvetési feltételekről pedig azt tartalmazza a megállapodás-tervezet, hogy a városi önkormányzat kötelezettségeket vállal arra, hogy a normatív állami támogatás és a feladatellátás során ténylegesen felmerülő költségek különbözetének 50%-át minden évben átutalja a megyei önkormányzatnak.

Soós István igazgatót is arra kértük, hogy mondja el véleményét a jelenlegi helyzetről.

- Szeretettel fogadtak bennünket, és az önálló gimnázium működése biztosított. Semmi rosszat nem tudok elmondani. Remélem, hogy élvezzük a szülők bizalmát - fogalmazott a gimnázium igazgatója. - Ahhoz, hogy egyre versenyképesebbek legyünk a megyei és országos versenyeken, szükségünk van jól felkészült, önmagukért és az iskoláért is küzdő, önmagukat megvalósító diákokra. Igyekszünk tudatosítani mindenkiben - és a képviselőtestület tagjait is arra kértük valamennyi olyan fórumon, ahol a gimnázium jövője témaként felmerült -, hogy szülői támogatás nélkül az iskola nem képes működni. A nevelőtestületnek szüksége van a szülői közösség segítségére és töretlen bizalmára.
Pedagógiai programunk stabil, a közgyűlés minden bizonnyal elfogadja. Az épület továbbra is az önkormányzat tulajdonában marad, ezért bízunk abban, hogy a szükséges fejlesztéseket anyagilag támogatni fogja az önkormányzat. A szükséges korszerűsítési munkálatokra, mint a villanyvilágítás rekonstrukciója, az állagában romlott aljzatok javítására és a szociális helyiségek (WC-k, mosdók) mai igények szerinti átalakítására gondolok. Remélhetőleg az állam központilag fejleszti a kísérleti és informatikai eszközöket.
A nevelőtestületet szakmailag és közösségileg is jó csapatnak tartom. A tanárok felkészültsége, kitartása, gyerek szeretete a biztosíték a tanulók egyéni elképzeléseinek megvalósítására.

Takács Marietta
Rábavidék


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.