Tájékoztató a Szabadság téri fakivágásokról

droszler | 2010. május 19 22:26:30 | körmendi hírek |
Tájékoztató a Szabadság téri fakivágásokról
és a terv szerinti fa-és növényi-anyag telepítésrõl


Május 17.-tõl fakivágásokat engedélyezett a Polgármesteri Hivatal a Szabadság téren, mint az elindított városrehabilitációs projekt elõkészítési feladatát. A fakivágásokat a kivitelezõ ZÁÉV Zrt végzi, alvállalkozó bevonásával. A megelõzõ hétvégi tér-lezárást is ez indokolta.
A fõtér építési engedélyének részeként, a projekt egyik fõ elemeként szereplõ kertészeti tevékenységek a közlekedési vonalak, létesítmények, és a zöldterületek kellõ arányának megtartása indokolta, hogy egyrészt a nem egészséges faegyedeket szükséges kivágni, másrészt az építendõ úthálózatot és parkolók területét mentesíteni szükséges a fáktól és a növényzettõl. Így összességében a fõtéren 27 db, és a Dienes utcai óvoda melletti téren 7 db fát vágnak ki terv szerint. A zöldterület biztosítása érdekében jelentõs fa-és növényanyag telepítésére is sor kerül, jellemzõen, 52 db fát, és 3690 db cserjét ültetnek ki.
Részletesen: a tér északi oldalán 19 és a déli részen 8db fa kidöntését. A tervezési munka fokozott önkormányzati figyelmet kapott, és a kertépítésszel közösen figyeltünk arra, hogy csak azok a fák legyenek eltávolítva, amelyek feltétlenül, elkerülhetetlenül szükségesek az építész és a közlekedésmérnökök által elgondolt elképzelések megvalósításához. A terület tervezõjével összhangban a legminimálisabb falétszám került kivágásra.

A projekt végsõ fázisában a kivágott faegyedek másfélszerese kerül pótlásra az alaposan átgondolt kertészeti terv szerint. A telepítendõ lombos fák között megtalálható a mezei juhar, himalájai nyír, virágos kõris, különbözõ hársak és tulipánfa is. Páfrányfenyõ is színezni fogja a területet, mivel a levelei õsszel aranysárgára színezõdnek.
A talajt közel 3690 db különféle cserje és talajtakaró rózsa fogja borítani. Vertikálisan jól elkülönködõ cserjetípusok kerülnek elhelyezésre. Például az aranycserje, ami 1.5 m magasra nõ, a babérmeggy 1 méter, a gyöngyvesszõ ami a 60 cm végleges magasságát éri el, valamint 487 darab rózsa kerül kiültetésre.
Az új létesítmény helyén nagy lombos fák maradnak meg, az építkezés után 2 megmaradó juharfa is elegendõ árnyékot biztosít a Dienes Lajos utcában kialakítandó illemhely területén. Az illemhely kialakítás módot ad egy belsõ kert kialakítására. A körfolyosó üvegfala és a kerítés közé változatos cserjesor kerül. A tervezett növények virágjukkal, lombszínükkel hangulatos kertet adnak.
Befejezõ munkákkal a parki részben padok kerülnek kihelyezésre a gyepes területen. A tér igen mozgalmas, változatos lesz, az idõs és fiatal fák kompozíciója is fokozza ezt az élményt.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a Szabadság tér az építkezés ideje alatt munkaterület! Kérjük a Tisztelt lakosságot és a vállalkozókat, hogy ne parkoljanak, és ne közlekedjenek a munkaterületen belül, mert ezzel veszélyeztetik a személyi és vagyoni biztonságukat. Türelmüket és megértésüket kérjük.


Gombásné Nardai Ibolya
jegyzõi feladatokkal megbízott aljegyzõ


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.