Ülésezett az önkormányzat 2010.05.27.

droszler | 2010. június 01 17:07:28 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
Tájékoztató Körmend Város Önkormányzatának
2010. május 27-ei ülésérõl.

Költségvetés módosítása
Elsõ ízben került sor a 2010. évi költségvetés módosítására, melynek indokai között szerepelt az intézmények (feladattal terhelt) pénzmaradvány felhasználásával kapcsolatos elõirányzat-módosításai; gazdálkodási valamint a céltartalék terhére történt módosítások; a projektekhez kapcsolódó elõirányzat-módosítások. Ennek alapján a bevételek és kiadások fõösszegét 3.297.188 eFt-ban, az önkormányzat általános tartalékát 18.203 eFt-ban, nevesített és szabad céltartalékát 57.391 eFt-ban hagyta jóvá a Képviselõ-testület.

Beszámoló a 2009. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásáról
Körmend Város Önkormányzata törvényi kötelezettségének tett eleget azzal, hogy a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásáról készült értékelést megtárgyalta májusi ülésén.
Körmenden a kiskorú (0-18 év) lakosság száma 2165 fõ, ami az összlakosság 18,2 %-a.
A gyermekvédelmi törvény a pénzbeli és természetbeni támogatások közül nevesíti a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt; a kiegészítõ, és rendkívüli gyermekvédelmi támogatás; a gyermektartásdíj megelõlegezése; óvodáztatási támogatás és az otthonteremtési támogatás.
Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben 178 családban összesen 330 gyermek részesült, tankönyvtámogatás, és térítési díj kedvezmény formájában. Idõtartama 1 év, így évente felülvizsgálják a jogosultságot.
Kiegészítõ gyermekvédelmi támogatásban 4 családban 5 gyermek részesült 2009-ben.
Rendkívüli gyermekvédelmi támogatásban 2009. évben 204 család részesült, 279 esetben. A rendkívüli gyermekvédelmi támogatásra fordított összeg 2009-ban 3.305 e Ft volt. A támogatási forma iránti kérelem elutasítására 3 esetben került sor, mert a kérelmezõ már kimerítette a támogatásra való lehetõséget, illetve nem állt fenn rendkívüli élethelyzet.
Óvodáztatási támogatás a gyermekvédelmi törvény 2008. évi módosítását követõen az önkormányzati rendelet 2009. év január 29-én történt hatályba lépését követõen 6 gyermek részére került megállapításra.
Helyi utazási támogatásban 6 családban 11 gyermek, összesen 25 esetben részesült, 69 ezer Ft összegben.
Gyermektartásdíj megelõlegezése tárgyában 2009-ben 10 eljárás indult, ez 18 gyermeket érintett. 6 esetben – mely 12 gyermeket érintett – lett a gyermektartásdíj megelõlegezve. Két esetben az eljárás megszüntetésre került, két eljárás pedig folyamatban van, 3 esetben szûnt meg a megelõlegezés. Erre a célra 1.562 e Ft lett fordítva, amely összeg a központi költségvetésbõl visszaigénylésre került.
Otthonteremtési támogatás megállapítására 2009-ben egy esetben került sor, 1.464 eFt összegben.
A személyes gondoskodást nyújtó alapellátások célja a gyermek testi, értelmi, érzelmi, erkölcsi fejlõdésének, családban történõ nevelkedésének elõsegítése, veszélyeztetettségének megszüntetése, családból való kiemelés megelõzése. A személyes gondoskodást nyújtó alapellátások körébe tartozik a gyermekjóléti szolgáltatás, a gyermekek napközbeni ellátása és a gyermekek átmeneti gondozása.
A gyermekjóléti szolgáltatást az Önkormányzat a Szociális Szolgáltató és Információs Központ Gyermekjóléti Szolgáltatója biztosítja. Feladatuk során – a fenti célok érdekében – családokat látogatnak, ügyintézést, tájékoztatást végeznek, és kapcsolatot tartanak a jelzõrendszer tagjaival (pl. oktatási-nevelési intézmények gyermekvédelmi felelõsei, gyermekorvosok, védõnõi szolgálat, rendõrség, Nevelési Tanácsadó, Polgármesteri Hivatal ügyintézõi). Gyakori az anyagi gondokra (megélhetés, lakhatással összefüggõ), gyermeknevelési problémákra, szülõ(k) kifogásolható életvitelére, a gyermek magatartásbeli problémáira, a családon belüli konfliktusokra visszavezethetõ esetek. Az alapellátás keretében 144 gyermeket gondoztak (71 család). 2009-ben 25 gyermeket kellett védelembe venni, átmeneti gondozásba helyettes szülõnél 1 gyermeket kellett ellátni. Bántalmazás 19 esetben vált ismertté, családon belül 13 eset (1 fizikai 12 lelki), családon kívül 6 eset (2 fizikai 4 lelki). Szabálysértési eljárást 7 gyermek esetében kezdeményeztek.
Tevékenységükben nagy hangsúlyt fektetnek a megelõzésre, különösen igaz ez a kábítószerek, drogok fogyasztása elleni munkában. A gondozásban lévõ gyermekek és családjaik számára ünnepségeket és szabadidõs programokat szerveztek az elmúlt esztendõben is. A 10 év alatti rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülõ gyermekek nyári étkezését is megszervezték, ami 82 gyermeket érintett 54 munkanapon keresztül. Az Élelemezés Világnapja alkalmából az intézmény dolgozói 700 kg élelmiszert gyûjtöttek a rászoruló családok részére, melyet a karácsonyi ünnepségen osztottak szét. Ugyancsak élelmiszeradományhoz jutottak a rászorulók a Baptista Szeretetszolgálat Alapítványon keresztül 2 alkalommal az elmúlt évben.
A gyermekek napközbeni ellátása Körmenden bölcsõdében, óvodai és iskolai napköziben történik.
Jegyzõi hatáskörben tett intézkedések: 2009 dec. 31-én 2 családban 4 kiskorú volt védelembe véve. A beszámolási idõszakban újabb védelembe vételre nem került sor. Felülvizsgálati eljárás során 9 estben lett a védelembe vétel megszüntetve, mert megállapításra került, hogy a kiskorúak ellátása az alapszolgáltatás keretében is megoldható és elegendõ, 3 kiskorú ügye pedig költözés miatt átkerült az illetékes jegyzõhöz.
Családi jogállás rendezése: 2009-ben 22 kiskorú apa nélküli anyakönyvezésére került sor, 17 esetben rendezésre került családi jogállásuk, 5 esetben még folyik az eljárás.
A Városi Gyámhivatal illetékességi területéhez 24 település tartozik, melynek feladatait 3 fõ látja el. A Gyámhivatal hatósági intézkedései 2009-ban a következõképpen alakultak: gondnokság alatt állók száma: 275 fõ; gyámság alatt állók száma: 42 fõ; átmeneti nevelésbe vett kiskorúak száma 27 fõ; családi jogállások rendezésének száma 44; utógondozások száma 3; gyámhivatal által ideiglenes beutalással érintett gyermekek száma 1; engedélyezett örökbefogadások száma: 3; kapcsolattartási ügyek száma: 7. 1265 határozat és 34 végzés született a gyámhivatal tevékenysége során, 1 esetben történt fellebbezés, mely határozatokat államigazgatási úton a másodfokú szerv helybenhagyott.
A beszámoló célkitûzéseket is meghatározott a jövõre nézve. Továbbra is biztosítani kell a pénzbeli és természetbeli ellátások pénzügyi fedezetét, a személyes gondoskodást nyújtó intézmények mûködését, és folyamatosan követni kell a jogszabályi változásokat, s azokat alkalmazni a feladatokat ellátása során.
A Képviselõ-testület a beszámolót 15 igen és egy tartózkodó szavazat mellett fogadta el.


Az óvodai és általános iskolai beíratások tapasztalatai
A 2009. évi óvodai és általános iskolai beíratási idõszakot Körmend Város Önkormányzata Oktatási, Kulturális és Sport Bizottsága – átruházott hatáskörben – 2010. április 21-23-ában határozta meg.

Általános iskolák
Az általános iskolákban az elõzetes felmérésnek megfelelõen zajlott a beiratkozás.

Az iskolákban a következõ létszámok alakultak ki a beíratás után:

Kattintson a képere !

A tankötelezettség teljesítésének módjáról 3 tanuló esetében szükséges a szülõk visszajelzése, míg szakvéleményre vár egy gyermek, akinek a szakértõi vizsgálatára Szombathelyen kerül sor, és annak ismeretében tud beiratkozni.
Az osztályok átlagos létszáma a mikrotérségi társulás elsõ osztályaiban 21,5 fõ.

Óvodák

Kattintson a képere !

A jogszabály 5 éves kor betöltésétõl teszi kötelezõvé az óvodába járást. Az óvodába folyamatos a beíratás egész évben az elõjegyzett gyermekek már beiratkoztak, de 2011-ben még jelentkezhetnek további beiratkozók. Ezek a szempontok nagyon megnehezítik a pontos tervezést, hiszen a szülõnek nem áll fenn kötelezettsége az óvodai beíratásra. A közoktatási törvény legutóbbi változása szerint 2010. szeptember 1-jétõl 2,5 éves kortól felvehetõk lesznek a gyermekek az óvodába.



Röviden

- A helyi személyszállítási szolgáltatás biztosítása érdekében a Képviselõ-testület a Vasi Volán Zrt-vel kötött közszolgáltatási szerzõdés 2010. december 31-ig szóló meghosszabbításáról határozott. Eredménytelennek bizonyult ugyanis az e tárgyban kiírt közbeszerzési eljárás, s a határozat részeként új pályázat kiírásáról is döntöttek a képviselõk.

- Elfogadta a Képviselõ-testület a Körmendi Idõsekért Nonprofit Kft 2009. évi mérlegbeszámolóját, s jóváhagyták a képviselõk a Körmendi Vagyongazdálkodási Kft. 2010. évi üzleti tervét is.

- Az önkormányzat napi finanszírozási feladatainak érdekében a folyószámlához kapcsolódó évente megújítandó likvidhitel keretét az elõzõ évhez hasonlóan 350 mFt-os összegben határozta meg a Képviselõ-testület.
A Somogyi Béla Általános Iskola Magyarszecsõdi tagintézményében a gyermeklétszám csökkenése miatt az eddigi 4 osztály helyett kettõ indítható a következõ tanévben(1.-2.-3. összevont, és 4. osztály). A finanszírozás fenntarthatóságának érdekében az eddig alkalmazott 5 pedagógus helyett 3 fõ alkalmazására van lehetõség, melyrõl a fenntartó önkormányzatok döntést hoztak.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.