Törődjünk magunkkal nyáron is!

droszler | 2010. június 04 17:14:20 | közérdekü |
TÖRÕDJÜNK MAGUNKKAL NYÁRON IS!

A Magyar Hypertonia Társaság által indított „Éljen 140/90 alatt!” mozgalom „Tudatos Törõdés” alprogramja idén nyáron a stroke és a magas vérnyomás kezelésével kapcsolatos hasznos tanácsokra hívja fel a figyelmet. Cél, hogy az utazások, nyaralások alkalmával se feledkezzünk meg e betegségrõl, ekkor is tudatosan törõdjünk magunkkal, mivel a stroke nem utazik nyári szabadságra!


A stroke köznyelvi elnevezése: szélütés, gutaütés de gyakran nevezik agyvérzésnek is. Ez egy olyan betegség, ami alattomosan, tünetek nélkül érkezik, és súlyos következményekkel is járhat: 10 szélütésen átesett beteg közül 9 soha nem lesz képes többet úgy élni, mint az agyi érkatasztrófa elõtt.
A stroke kialakulásának kockázata azonban a magas vérnyomás megfelelõ kordában tartásával csökkenthetõ! Mindösszesen 2 Hgmm-nyi vérnyomáscsökkentés már 10 százalékkal mérsékli a bekövetkezés kockázatát!

A nyári hónapokban – különösen az utazások, nyaralások alkalmával – gyakorta háttérbe szorul a rendszeres és megfelelõ kezelés valamint az esetleg korábban már kialakított helyes étkezési szokások betartása. A szabadság alatt nem mindig jut eszünkbe idõben bevenni a rendszeresen szedett gyógyszereinket, és nem mindig tudunk ellenállni az étel- és italkülönlegességeknek sem. (Márpedig a megfelelõ védelmet – a baj megelõzését – csak a FOLYAMATOS, megszakítás nélküli kezelés biztosítja.
Nyáron, a nyaralások alkalmával megváltozik az emberek életmódja, elmaradhatnak a kialakult szokásai, vagy egyszerûen elfelejtõdik a terápia. Éppen ezért a Társaság mostani kampányának fõ üzenete is erre utal: „Ne feledje: a stroke nem utazik nyári szabadságra!”

A szélütés elsõsorban az emelkedett vérnyomással áll összefüggésben. A magasvérnyomás-betegség valamint számos egyéb – gyakran a hipertónia mellett párhuzamosan „meglévõ” –, szív- és érrendszeri megbetegedések rendszeres és állandó kezelést igényelnek, így rendkívül fontos, hogy a szabadságok, és utazások alatt se „függesszük fel a terápiát”!

Ennek érdekében érdemes a következõ gyakorlati tanácsokat is figyelembe venni:
1.Rendszeres gyógyszerszedés esetén a hosszabb utazások elõtt mindenképpen konzultáljunk orvosunkkal!
2.Az utazás megkezdése elõtt – és ne elõzõ este! – ellenõrizzük, hogy a rendszeresen szedett gyógyszereinkbõl van-e elegendõ a nyaralás idejére.
3.Ha hosszabb idõre utazunk, mindig ellenõrizzük a gyógyszereink lejárati idejét! Lejárt szavatosságú gyógyszert soha ne szedjünk be!
4.Írjuk fel a rendszeresen szedett gyógyszereink nevét és adagolását, így ha esetleg elveszítenénk, biztosan tudjuk pótolni.
5.Soha ne felejtkezzünk el a gyógyszerek elcsomagolásáról, megfelelõ módon való szállításáról! Az autó hátsó ablakában történõ „napozás” például egyetlen gyógyszerkészítménynek sem használ.
6.Ha repülõn utazunk, lehetõleg bontatlan csomagolásban vigyük a készítményeket, az esetleges félreértések elkerülése érdekében.
7.Nyaralás alatt megváltozik az életvitelünk, így az új napi rutinban is találjuk meg a gyógyszerbevétel lehetõség szerinti állandó idõpontját.
8.Amennyiben magasvérnyomás-betegségben szenved, avagy már stroke-on is átesett, már az utazás tervezésekor fokozottan ügyeljen a napon töltött órák számára!

A Magyar Hypertonia Társaság által életre hívott „Éljen 140/90 alatt!” mozgalom keretében, 2009 õszén indított „Tudatos Törõdés” alprogram elsõsorban a hipertónia és a stroke összefüggéseinek megismertetésére helyezte a hangsúlyt. A program 2010 elsõ félévében tovább lépett, immár a gyakorlati megvalósítására fókuszálva hasznos és hatékony eszközökkel kívánja segíteni az orvosok mindennapi gyógyító munkáját, vagyis a magasvérnyomás-betegség kezelésén keresztül a stroke kockázatának csökkentését.

A nyári idõszakban a Társaság azért is igyekszik hasznos tippekkel segíteni az érintettek mindennapjait, hiszen a fent említett betegségek esetén a terápia folyamatos, gyakran egy egész életen át tartó kezelés, amelynek abbahagyása, vagy nem megfelelõ alkalmazása súlyos szövõdményekhez vezethet.

Az érdeklõdõk számos, a magasvérnyomás-betegséggel és a stroke-kal kapcsolatos tudnivalót megtalálhatnak a megújult www.vernyomasnaplo.hu címen elérhetõ honlapon


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.