Az Év Fája

droszler | 2010. június 21 18:57:49 | körmendi hírek |
Ökotárs Alapítvány felhívása

Az Ökotárs Alapítvány Magyarországon elõször meghirdeti az Év Fája vetélkedõt, melyre bármilyen magánszemély vagy csoport, szervezet jelölheti kedvenc fáját. Az egész országban meghirdetett Év Fája pályázat az európai Év Fája versenyhez kapcsolódik. A vetélkedõ célja, hogy a fák természetben betöltött szerepén keresztül hívja fel az emberek figyelmét a környezettudatosságra.

Az Év fája vetélkedõ keretében nem a legnagyobb vagy legöregebb fát keresik, hanem azt, amelyik a jelölõknek valamiért fontos: kapcsolódik hozzá egy helyi történet, találkozási pontot kínál – vagy bármilyen más szerepet tölt be az ott élõk mindennapjaiban.

Az Év Fáját egyének és közösségek is jelölhetik, akár baráti társaságok, családok, iskolás csoportok, civil szervezetek, önkormányzatok vagy vállalkozások. A vetélkedõre jelölt fákból az Ökotárs Alapítvány szakmai zsûrije 12 döntõst választ. Ezek közül a közönség szavazással választhatja ki kedvencét. Az Év Fája a legtöbb szavazatot kapó jelölt lesz.

A nyertes fa egy speciális ápolásra, gondozásra feljogosító utalványt kap, amelyet díjátadó ünnepség keretében nyújtunk át a fát jelölõknek. Az összeget a fa egészségét biztosító kezelésre, közvetlen környezetének rendbetételére vagy ha ilyen intézkedésekre nincs szükség, ugyanazon településen õshonos csemeték ültetésére lehet felhasználni.

A jelölésnek tartalmaznia kell
- a fa történetét (lehet mítosz, legenda, személyes történet vagy történelmi tény),
- a fa pontos helyét (település, utca, régió, esetleg GPS koordináta),
- egyéb adatait (fajta, magasság, kor, átmérõ),
- egy fényképet a fáról.

Amennyiben a jelölt fa magántulajdonban van, érdemes a tulajdonostól engedélyt kérni a fa nevezéséhez.

A jelöléseket a http://evfaja.okotars.hu oldalon lehet beadni.
Beadási határidõ: 2010. július 31.

Az Év Fája programmal vagy a nevezéssel kapcsolatban további információt Sólyom Évától kaphatnak (411-3500, solyom@okotars.hu)

Az Ökotárs Alapítvány a zöld mozgalom erõsítésén, támogatásán keresztül kíván hozzájárulni egy környezettudatos, a nyilvánosság részvételén alapuló demokratikus intézményrendszer és társadalom kialakulásához. A környezetvédõ mozgalom fejlõdését adományokkal, tréningekkel, ösztöndíjas programokkal és szükség szerint szakértõi, illetve technikai segítségnyújtással támogatja.


Forrás: Ökotárs Alapítvány


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.