Bartók Fesztivál 2010

droszler | 2010. június 29 11:05:35 | kultúra |
Július 8-án a Savaria Szimfonikus zenekar és a Kolozsvári Filharmónia kórusának koncertjével kezdõdik az idei Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál Szombathelyen. A nyitóhangverseny a fesztivál egyik legjelentõsebb eseménye lesz.

Kurtág György mûvének bemutatója
"A bartóki életmûhöz talán a legszervesebben kapcsolódik egy olyan új kompozíció, amelynek a magyarországi bemutatója itt lesz a fesztivál nyitóhangversenyeként, Kurtág Gyögyrõl van szó, aki egy ugyanolyan román colindára komponálta mûvét, mint amilyenre annak idején Bartók a Cantata Profanát", mondta Igric György igazgató.

Népzenei gyûjtés a középpontban
A 26. fesztivál Bartók népzenei gyûjtéseit és zongoraversenyeit állítja középpontjába. Ennek jegyében meghívták a Zeneakadémia újonnan megalakult népzenei tanszékének növendékeit, akik be is mutatkoznak majd a népzenei esten.

60 hallgató a szemináriumon
A szeminárium hallgatói pedig Bartók zongoraversenyeivel foglalkoznak majd, most elõször mindhárom mû elhangzik majd a koncerteken. A szemináriumra ez alkalommal 10 országból 60 hallgató érkezik, a mesterkurzusok vezetõi között újra itt lesz Pauk György és Peskó Zoltán, akik még személyes tapasztalataik alapján tolmácsolhatják Bartók mûvészetét.

Ingyenes koncertek a Fõtéren
A két hétig tartó fesztivál ideje alatt Szombathely fõterén ingyenes koncerteket hallhat a közönség, de lesznek zenetudományi elõadások, a korábbi fesztiválok történetét felidézõ fotókiállítás, az elsõ hétvégén pedig népmûvészeti kirakodóvásárt rendeznek.

www.orf.at


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.