Nem mindennapi családi találkozó főhajtással

droszler | 2010. július 05 18:46:16 | körmendi hírek |
Kattintson a képere ! Nem mindennapi eseményre került sor Körmenden július 3-án, szombaton, ugyanis itt találkoztak a Kerecsényi családnevet viselõk. A résztvevõk fejet hajtottak a 1848/49-es forradalom és szabadságharc áldozatai, illetve az I. és II. világháborús városi hõsi emlékmûveken, emléktáblákon szereplõ Kerecsényi nevû honvéd-hõsök emléke elõtt is.

Az országban hasonlókra már volt szép példa, hiszen találkoztak már a Berzsenyi, a Jókai, a Petõfi nevûek, rokonok, egyenes- és oldalági leszármazottak is.

Az elsõ Kerecsényi-találkozóra sokan eljöttek, ahol több Kerecsényi-féle emlékkel találkozhattak. Fejet hajtottak a 1848/49-es polgári forradalom és szabadságharc, az I. és II. világháborús városi hõsi emlékmûveken, emléktáblákon szereplõ Kerecsényi nevû honvéd-hõsök emléke elõtt; a temetõben felkeresték az azonos nevû „õsök” nyugvóhelyeit, köztük azét a Kerecsényi Jánosét, aki 1841-ben született, Pápán tanult a református teológián, majd hazatérve a körmendi református egyház lelkipásztorként haláláig szolgálta a gyülekezetet. Kiváló költõként is ismert volt, a – Petõfiék alapította – pápai Képzõtársulat tagjaként „Elnémult költõinkhez” címû verse 1853-ban pályadíjat nyert. De nemcsak õ az egyedüli, aki ismertebb a Kerecsényiek sorában. Ilyen a nemzetféltõ hõs szigetvári, majd gyulai várkapitány, Kerecsényi László, aki katonáival 1566 nyarán 14-szer verte vissza Szulejmán szultán seregeit. Végül a kilenc hétig tartó ostromállapot tarthatatlanná vált, így feladták a gyulai várat. Kerecsényi László kapitány kiváló katona, hithû hazafi volt, akit a török semmilyen ígérettel nem tudott megvesztegetni. A Kerecsényi családot rokoni szálak fûzték a szintén nagy múltú Batthyány-családhoz.

A 15–16. századi magyarországi humanista, protestáns és világi irodalmi hagyományok illetve Kölcsey Ferencnek, a Himnusz szerzõjének kiváló ismerõje volt Kerecsényi Dezsõ; többek mellett a pápai Református Kollégium tanáraként is mûködött egy ideig. Meg kell említeni Kerecsényi Edit néprajztudóst, muzeológust, a kanizsai Thúry Múzeum alapítóját is, aki több mint ötven nívós könyvet, tanulmányt, cikket írt illetve névtörténeti kutatásokkal foglalkozott. Etnográfiai búvárkodásai közül kiemelendõ például a szabadságharc korának a Zalakomár környéki nép emlékezetében való feltárása, vagy a népi díszítõmûvészet, a nemzetiségi és magyarságkutatás zalai témái.

Kattintson a képere !


A körmendi rendezvényen a fõszervezõk, Kerecsényi József, valamint Kerecsényi László fehér asztal mellett, vetítettképes elõadás keretében vázolták a jelenlévõknek Kerecsényi-kutatásaik eredményeit, ahol szó esett többek mellett arról is, hogy a Kerecsényi név a magyarok nemzeti madara, a Kerecsensólyom, vagyis a Turul nevébõl ered. A hunok, az avarok és a magyarok kedvelt díszítõmotívuma volt a turul, errõl több régészeti lelet tanúskodik. A jelenleg forgalomban lévõ ötven forintos érmén a kerecsensólyom-turul kisplasztika található, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH), a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH), illetve a Magyar Honvédség és egyes szervei jelképében is szerepel. Az elsõ találkozón résztvevõk döntöttek e nemes kezdeményezés folytatásáról, így a másodikra Zala megyében, Kerecseny községben kerül sor 2011-ben. Viszont addig - Kerecsényi Zoltánnak, a pápai Honvéd Bajtársi Klub titkárának kezdeményezésére - szeretnének Pápán márványtáblát állítani Kerecsényi János tudós református lelkész, a város egykori diákja, valamint Kerecsényi Dezsõ irodalomtörténész-professzor, a pápai kollégium egykori tanára emlékére.

Kattintson a képere !


A Kerecsényi-találkozó tanulsága az lehet, hogy a múltat nem lehet végképp eltörölni, az idõ kútja mélységes mély ugyan, de nem nyelte el végleg az õsök szépséges nyomát, s ez megtartó erõ lehet a jövõre nézve.

Forrás és képek: http://www.honvedelem.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.