Mézédes élet

droszler | 2010. július 17 09:23:12 | érdekes |
Csodaszernek tartották régi idõk óta. Nem csak édesítõszerként használták, ezért számukra ismeretlen voltak a mára már divatossá vált betegségek.

Egyre komolyabban vesszük ezt a természeti ajándékot, amit a méhek csodálatos módon készítenek saját manufaktúrájukban. Napjainkban már szinte hetente fogyasztjuk. Ismerjük meg gyógyító erejét is.

Természetes antibiotikum – maga a méz

Mindenki ismeri, hogy torokfájásra, köhögésre a leghatásosabb szer. De vajon tudjuk-e, hogy miért?
A méz többségében szõlõ- és gyümölcsszirupot tartalma, valamint 20%-ban más hasznos anyagokat is. Ezek között találjuk a méhek termelte enzimeket is, amelyek baktériumölõ hatása a kísérletek szerint több elterjedt antibiotikuméval vetekszik. Ezen kívül tartalmaz még C és B vitamint, folsavat, értékes ásványi sókat, amelyek segítik az immunrendszer mûködését.

Mire használhatod?
- legyengült szervezet, idegrendszer erõsítésére
- immunerõsítésre
- nagyon jó sebgyógyító, külsõleg alkalmazva
- fekélyekre
- égési sérülésekre
- torokban lévõ fertõzések, sebek gyógyulására

Apiterápia
A méhek alkotta termékek gyógyító célú felhasználásával foglalkozó tudomány. Nem csak a méz tartozik ide, de nagyon sok hasznos dolog található még egy kaptárban.

Propolisz
Ma már kapható patikákban is, akár eredeti minõségben, vagy tabletta formájában is. A méhek a növényeken található nedvekbõl állítják elõ ezt a különleges anyagot. A rovarok fertõtlenítõ, ragasztó, tartósító céllal használják.
Ha bekenjük vele a sebet, nem gennyesedik, nem fertõzõdik tovább és fájdalomcsillapító hatása is van. Baktériumölõ, gyulladáscsökkentõ.
Mire használhatod?
- vastagbélgyulladásnál
- gyomor és nyombélfekélynél
- meddõségnél
- húgyúti fertõzéseknél
- szív és érrendszeri megbetegedéseknél
- enyhe vérnyomáscsökkentõ
- égési sérüléseknél
- gennyes pattanásoknál
- napégési sérüléseknél

Virágpor
A virágpor igen nagy mennyiségben tartalmaz fehérjéket. Nagyon magas vitamintartalma van, Anyagcsere-serkentõ, hormontermelést szabályzó, vérképzést segítõ hatású.

Figyelem! Pollenallergiásoknál rohamot válthat ki.

Méhviasz
A kaptár vázát alkotó méhviaszt is felhasználhatjuk gyógyászati célokra. A természetes alapú kozmetikumoknak egyik kedvelt alapanyag: bõrnyugtató, gyulladáscsökkentõ, baktériumölõ hatása miatt használjuk.

Méhcsípés, méhméreg
A méhcsípést még a mai napig használják mozgatórendszeri megbetegedések, reumás gyulladás, ízületi gyulladás, ideggyulladás gyógyítására. Nem túl humánus módszer, sem az emberre, sem az állatra nézve.

Méhpempõ
A dolgozó méhek mirigyváladéka, mellyel a királynõül választott méhlárvákat táplálják. Rendkívül gazdag pantoténsavban.
Mire használhatod?
- Kimerültségre, fáradtságra
- Hajhullásra, száraz bõrre.

Milyen mézek kaphatóak?

Akácméz:Harmonikus ízû, akácvirág illatú méz. Jelentõs gyümölcscukortartalma miatt sokáig folyékony marad. Süteményekbe is ajánljuk.

Napraforgó méz: Aranysárga méz, idõvel egyre sötétedik. Rövid idõ alatt kristályosodik, ami egy természetes folyamat

Virágméz: Színe a halványbarnás színtõl egészen a sötétbarnáig terjed, a benne lévõ mézek összetételétõl függ. Hajlamos a kristályosodásra. A mézet értékes mezei virágokról, gyógynövényekrõl gyûjtötték a méhek és emiatt bel tartalmilag kiváló méznek számít. Szakemberek szerint a legértékesebb mézek közé tartozik, mivel a természetgyógyászatban is használt különféle növényekrõl származó nektár révén a méz hatásterülete is kiszélesedik.

Lépes méz: a pörgetéskor nyert friss méz tápanyagtartalma nagyobb, mint a többi mézé. Ebben ugyanis a virágpornak és a méhlárvák táplálására készített anyagnak a törmelékei is belekeverednek, s ezek nagyon sok nyomelemet, vitamint, enzimet, hormont tartalmaznak. Igazi hungaricumnak számít.

bodza

Forrás: www.okosanyu.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.