A Körmendi Kastélyszínház Társulat bemutatja...

droszler | 2010. augusztus 23 11:58:49 | kultúra |
Kattintson a képere !

A Körmendi Kastélyszínház Társulat 2010. augusztus 29-én este 19 órai kezdettel mutatja be Martin McDonagh: A Kripli címû darabját.

Rendezõ: Mihály Péter
Szereplõk:
Kate: Jóna Andrea
Eileen: Rajner Ágota
Johnnypateenmike: Vörös Attila
(Csámpás) Billy: Szekér Mátyás
Bartley: Szép Dániel
Helen: Mesterházy Dorina
Bobby Baba: Tahin Zsolt
Mamus: Takács Adrienn
Dr. McSharry: Rajner Tibor

A történet az írországi Inishmaan parányi szigetén játszódik (alig másfélszáz lakosa van a szigorú éghajlatú szigetnek), ahol az is szenzációnak számít, ha valakinek a libája belecsíp a szomszéd macskájának a farkába. Itt él a tizenhét éves, kacskakezû-kacskalábú Billy, az árvagyerek, akit két nagynénje nevel odaadó szeretettel és telve aggodalommal: mi lesz a fiúval, aki ideje javát tehenek "fixírozásával" tölti. Aztán jön a hír, hogy a szomszéd szigeten hollywoodi filmesek forgatnak és szereplõket keresnek. Billy úgy érzi, nem hagyhatja ki a lehetõséget: menekülni akar a szegénységtõl, a falubeliek gúnyolódásától: filmsztár akar lenni...

A szerzõ:
Martin McDonagh a kortárs dráma csodagyereke. 1970-ben született Londonban, ahol máig él, bár ír származású szülei idõközben visszaköltöztek szülõföldjükre. 16 éves korában abbahagyta az iskolát, majd ezután tévénézéssel, valamint rádiójátékok írásával foglalatoskodott, amelyekbõl 22-t utasított vissza a BBC. Elsõ darabját, a Leenane szépét (1996) nyolc nap alatt írta. Ezt a darabot Dublinban mutatták be, majd amikor 1997-ben Londonban elõadták, McDonaghnak már négy darabja futott szimultán London színpadain. Ezzel kevés kortárs író dicsekedhet. A szerzõ különlegessége az is, hogy bár valamennyi darabja Írország nyugati részén játszódik, az író maga csak néhány nyarat töltött ott. Ennek okát a drámaíráshoz szükséges távolságtartásban jelöli meg..
McDonagh – saját bevallása szerint – inspirációját a televíziós és mozifilmekbõl szerezte, London színházi életét unalmasnak és ostobának titulálta. McDonagh magát tévéfüggõnek nevezte, és állítása szerint nem olvasott ír drámákat. Kedvenc darabja David Mamet Amerikai bölénye, de a legnagyobb hatást David Lynch, Martin Scorsese és Quentin Tarantino filmjei tették rá. A darabokból látszik is e tanítómesterek hatása. McDonagh szerzõi szándéka is az, hogy a filmekhez hasonlóan könnyen befogadható színmûveket adjon, s éppen ebben mutatkozik meg talán híres nemzedéki kiábrándultsága is. McDonagh fenti állítása ellenére, miszerint nem ismeri a klasszikus angol és ír darabokat, gyakran hasonlítják össze Synge-dzsel és O’Casey-vel. McDonagh nyelve egy tõrõl fakad Synge A nyugati világ bajnoka címû darabjában használt nyelvével.

Csak Shakespeare-nek sikerült a világ drámaírói közül az, ami Martin McDonaghnak is kijutott: egyszerre négy darabját játszották Londonban a Broadway-n. Aztán egy újabb szenzáció, New Yorkban: még be sem mutatták A kriplit, de már az összes elõadásra minden jegy elkelt elõvételben. Azóta már több tucat országban is hatalmas sikerrel mutatták be az ír származású szerzõ fergeteges humorú, mégis szívszorító és felkavaró erejû drámáját.

McDonagh a Royal National Theatre háziszerzõje; több díj, köztük a Award for most Promising Newcomer, Writers’ Guild Award for Best Fringe Theatre Play, Evening Standard Award for Most Promising Playwright birtokosa.
§ Legújabb,"In Bruges"(Erõszakik) címû filmjéért a fõszereplõ Colin Farrel 2009-ban Golden Globe-- ot kapott, McDonagh-et pedig "Legjobb eredeti forgatókönyv" kategóriában Oscar-díjra jelölték szintén 2009-ben. Ugyanebben a kategóriában a Bafta - díjat viszont már el is nyerte.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.