Ülésezett az önkormányzat

droszler | 2010. augusztus 26 22:54:38 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
Tájékoztató Körmend Város Önkormányzatának
2010. augusztus 25-ei ülésérõl.

Körmend Város Önkormányzatának 2010. I. féléves gazdálkodása
A Képviselõ-testület megtárgyalta az Önkormányzat elsõ féléves gazdálkodását. Az önkormányzat 2010. évi költségvetése mind a mûködés, mind a felhalmozás esetében hiány nélkül került jóváhagyásra, amellett, hogy a mûködéssel kapcsolatos központi támogatás csökkent az elõzõ évhez viszonyítva. Az önkormányzat a tervezettnek megfelelõen látta el az elsõ félévben a feladatokat.

Mûködési bevételek és kiadások:
A mûködési bevételek elsõ féléves teljesítése az idõarányosnak megfelelõ. Jelentõs része az élelmezési tevékenységbõl származik az intézményeknél, melynek teljesítése az óvodák és iskolák esetében meghaladja az 50 %-ot, ami az igénybevétel jellegébõl fakad. Az egyéb bevételek – bérbeadás, szolgáltatásnyújtás – csak a kulturális területen marad el a tervezettõl, amit a rendezvények és egyéb igénybevétel elmaradása indokol. A Tûzoltóság szolgáltatásokból származó bevétele már meghaladja az éves elõirányzatot.
A helyi adókból származó bevételek nagy részét kitevõ iparûzési adóból 231.572 eFt (elõzõ év hasonló idõszakában 259.828 eFt) bevétele volt az elsõ félévben a városnak. A vállalkozók kommunális adójából (4,54 mFt) származó bevétel megfelel az elvárt összegnek. Az átengedett bevételek teljesítése a jövedelemadó területén nem éri el az 50 %-ot (SZJA 8 %-a 82,1 mFt), jogszabályi változás miatt a teljesítés egy része átcsúszott a második félévre. A gépjármûadónál 52,4 %-os a bevétel (49,8 mFt). Jelentõs a mûködési célra átvett pénzeszközök mértéke 96,1 mFt. Ezen a területen az önkormányzatoktól, kistérségi társulástól, költségvetési fejezettõl átvett pénzeszközök szerepelnek.
Normatív támogatásból az elsõ félévben 265,6 mFt folyt be, egyéb normatív és kötött támogatások összege 42 mFt. Tûzoltósági feladatokra 139,6 mFt, míg központosított támogatásként 67,7 mFt érkezett. A mûködési bevétel teljesítése összességében 50 %-os, 1.187.469 eFt.
Mûködési kiadások közt a személyi kiadások és járulékok összege 50 %, ami kedvezõnek értékelhetõ, figyelembe véve, hogy a kereset kiegészítések is kifizetésre kerültek (614.081 eFt, ill. 165.421 eFt. Az egyes intézmények esetében a teljesítés eltérõ, zömében azonban idõarányosnak mondható. Nem éri el az 50%-os teljesítést a Szociális Szolgáltató és Információs Központ esetében részben a feladat bõvülés késõbbi indulása miatt, a védõnõi szolgálat esetében, ahol a foglalkoztatás, ezáltal a finanszírozás is csökkent. A könyvtári feladatok ellátása területén a teljesítés 44%-os, - alacsony - ami részben a projekt végrehajtásához kapott pótelõirányzatok növekedése eredményez. A Tûzoltóság személyi juttatás teljesítése 48%, ami abból adódik, hogy jelentõsebb tételek teljesítése – ruhapénz juttatás 7.245eFt, cafetéria juttatás 5.201eFt - áthúzódik a második félévre. Jelentõsebb a túlteljesítés a Körmend Város Gondnoksága esetében, amit az intézményvezetõ részben megindokolt, de a teljesítés további elemzése szükséges.

Mindezt figyelembe véve az elõirányzatok várhatóan elegendõ fedezetet nyújtanak, továbbra is fontos azonban a kiadások folyamatos kontrollja, és az intézmények szigorú gazdálkodása.
Dologi kiadások 41 %-on állnak (297.159 eFt), az intézmények nagy részénél idõarányos alatti. Ez részben abból következik, hogy a teljesítések áttolódtak a következõ félévre, illetve a feladatok ellátás üteme is változott. A dologi kiadások 50%-ot meghaladó teljesítése a Körmend Város Gondnokságánál van, ami a feladatellátás jellegébõl adódik nagyobb részt /egynyári virágok vásárlása, gépek felkészítése, stb./. Magasabb a teljesítés a Pénzügyi GAMESZ esetében, mert a vagyongazdálkodási ügyek átadását követõen áthúzódó kifizetések az elsõ félévben jelentkeztek, illetve a banki és posta költségek teljesítése is több a vártnál. A költségvetés egyensúlya érdekében fokozott figyelemmel kell követni ezek változásának alakulását az intézményi gazdálkodás során.

Felhalmozási kiadások és bevételek ( fejlesztések ):
A felhalmozási bevételek (419.523 eFt) közül legjelentõsebb a vagyonértékesítésbõl származó bevétel, melynek összege jelentõsen elmarad a tervezettõl, amit az értékesítéssel kapcsolatos tárgyalások elhúzódása indokol. A szennyvízhálózat használati díjából 22,1 mFt bevétel keletkezett, a kiadott kölcsönök visszatérülésébõl 1.531 eFt, az eladott önkormányzati lakások törlesztésébõl 2.508 eFt folyt be.
A felhalmozási célú kamatbevétel 25.000 eFt míg a felhalmozásra átvett központi pénzeszközök mértéke 156.845 eFt az elsõ félévben.. A szennyvízelvezetési feladatokra a lakosságtól és vállalkozásoktól átvett pénzeszközök értéke 16.585 eFt. A felhalmozási bevételek teljesítése többségében a második félévre várható.
A fejlesztési kiadások (337.540 eFt) esetében a jelentõsebb beruházások, felújítások pénzügyi teljesítésére a második félévben kerül sor. Beruházásokra 262,8 mFt-ot (többek között az elõzõ évi szennyvízcsatorna kiépítések pénzügyi teljesítésére; a Rábán aluli városrész szennyvízhálózat engedélyes terveire, pályázati elõkészítésére; Mátyás király utca Nefelejcs utca közötti kerékpárútszakasz kiépítésére; Szociális Szolgáltató Központ bõvítésére; Szabadság tér, Vasútállomás felújítása; tervezési feladatokra) költött a város. Felújításokra 1.656 eFt-ot fordított az év elsõ felében a város (Központi temetõ vizesblokkjának felújítása; épületfelújítás). Felhalmozási céllal 26.331 eFt-ot adott át a város, melynek jelentõs része (14,8 mFt) az iparosított technológiával épült házak energiatakarékos felújítását szolgálta, 6,1 mFt volt a Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás beruházási önrésze, Otthonteremtési támogatásként pedig 4 mFt került átadásra. Portfolió-értékesítésre a likviditás biztosítása függvényében került sor, amely az elsõ félévben 175.000 eFt összegben realizálódott, az idõarányos teljesítést nem éri el.
A felhalmozási költségvetés mind a bevételek, mind a kiadások esetében elmarad az idõarányostól. A finanszírozás kedvezõ teljesítése érdekében a bevételek tervezettnek megfelelõ realizálására kell törekedni.
.Bebes István polgármester szerint a mûködési bevételek és kiadások is megfelelõen alakulnak, az éves költségvetési tervben megfogalmazott célok teljesíthetõk. A felhalmozások terén mind a bevételi, mind pedig a kiadási oldal elmarad a tervezettõl, egyik oldalon a tárgyalások, egyeztetések elhúzódása miatt, a másikon pedig a beruházásokhoz kapcsolódó második félévre történõ áthúzódása miatt. Kocsis István képviselõ az értékesítések elmaradásának okára kérdezett rá. Válaszában Bebes István elmondta, hogy ez döntõen a volt Centrál Üzletház épülethez kapcsolódik, ahol az ÁFÉSZ-szel kell a megosztás kérdésében egyezségre jutni. Faragó Gábor a Pénzügyi Bizottság elnöke megerõsítette a polgármester hozzászólását, valamint ismertette azt is, hogy a Városgondnokság mûködésére kiemelt figyelmet fog fordítani a bizottság. Mind a Pénzügyi, mind pedig a Városfejlesztési és Turisztikai Bizottság elfogadásra javasolta a beszámolót.
A Képviselõ-testület 13 igen, 1 nem és 4 tartózkodás mellett fogadta el a féléves beszámolót.

Költségvetés módosítása
Harmadik alkalommal került sor a 2010. évi költségvetés módosítására, melynek indokai között szerepelt a központi költségvetésbõl egyes feladatok ellátásához kapott pénzeszközök elõirányzat módosításai (Többek között óvodáztatási támogatáshoz, pénzbeni ellátásokhoz kapcsolódóan, közcélú foglalkoztatásra, alapfokú mûvészetoktatási feladatokhoz, nyári gyermekétkeztetéshez, szennyvíz beruházásokhoz kötõdõen nõttek az elõirányzatok. Normatív támogatás visszafizetési kötelezettség miatt viszont csökkent.). A központi költségvetésbõl mûködésre átvett összegek (pedagógus szakvizsgákra, gyógypedagógiai pótlékokra, kiegészítõ gyermekvédelmi támogatásra, mozgáskorlátozottak támogatására, otthonteremtési támogatásra, választási feladatok lebonyolítására, stb.), valamint az intézmények saját hatáskörben kért elõirányzat módosításai tették még szükségessé a változtatást. Ennek alapján a bevételek és kiadások fõösszegét 3.983.855 eFt-ban, az önkormányzat általános tartalékát 8.555 eFt-ban, nevesített és szabad céltartalékát 65.335 eFt-ban hagyták jóvá 13 igen és 5 tartózkodás mellett.



Tájékoztató a 2010/2011. tanév rendjérõl és a tanévkezdéssel járó feladatokról
A 2010/2011. tanév legfontosabb idõpontjai
A szorgalmi idõ
elsõ tanítási napja: 2010. szeptember 1. (szerda),
utolsó tanítási napja: 2011. június 15. (szerda).
A tanítási napok száma száznyolcvanhárom nap.
A szorgalmi idõ elsõ féléve 2010. január 14-ig tart. Az iskolák 2011. január 21-ig értesítik a
tanulókat, illetõleg a kiskorú tanulók szüleit az elsõ félévben elért tanulmányi eredményekrõl. Az elsõ és második félév (a szorgalmi idõ utolsó napja) lezárását követõ 13 napon belül az iskoláknak nevelõtestületi értekezleten el kell végezni a pedagógiai munka elemzését, értékelését, hatékonyságának vizsgálatát. A nevelõtestületi értekezletrõl készített jegyzõkönyvet meg kell küldeni – tájékoztatás céljából – az iskolaszéknek és a fenntartónak!

Tanítási szünetek
- õszi szünet: 2010. november 2-5.
A szünet elõtti utolsó tanítási nap október 29. (péntek), a szünet utáni elsõ tanítási nap
november 8. (hétfõ).
- téli szünet: 2010. december 22.- 2011. január 2.
A szünet elõtti utolsó tanítási nap 2010. december 21. (kedd), a szünet utáni elsõ tanítási
nap 2011. január 3. (hétfõ).
- tavaszi szünet: 2011. április 21-26.
A szünet elõtti utolsó tanítási nap április 20. (szerda), a szünet utáni elsõ tanítási nap április 27. (szerda).
A felvételi eljárás és beiratkozás
A tanköteles tanulók általános iskolába történõ beíratását a 11/1994. (VI. 8.) MKM rendeletnek megfelelõen, a fenntartó önkormányzat által meghirdetett és az adott intézményben nyilvánosságra hozott idõpontban, 2011. március 1-je és április 30-a között teheti meg a szülõ.




Röviden

- Egyhangúlag fogadta el a Képviselõ-testület a Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 2010. évi I. féléves mûködésérõl szóló beszámolót.

- A képviselõk támogatták a Kölcsey F. Gimnázium fûtéskorszerûsítésének a „Szemünk Fénye” program keretében történõ megvalósítását. A város 11 intézményében valósult meg a program korábban, a gimnázium a Vas Megyei Önkormányzat által benyújtott másik pályázat miatt maradt ki. A megye pályázata nem nyert, a fûtési rendszer állapota azonban sürgeti a felújítást, melyet a többi intézményre is vonatkozó konstrukció feltételei szerint valósít meg az Önkormányzat.

- Tájékoztató hangzott el a Dr. Batthyányné Coreth Mária Óvoda és Pedagógiai Szakszolgálat, a Mátyás Király Utcai Óvoda és Bölcsõde helyi óvodai programjának, valamint a Kölcsey Utcai Általános Iskola és Alapfokú Mûvészetoktatási Intézmény valamint mûvészetoktatási intézményegységei módosított pedagógiai programjának az Oktatási, Kulturális és Sportbizottság által átruházott hatáskörben történt elfogadásáról.

- Jóváhagyta a Képviselõ-testület Körmend Város Tûzoltóságának módosított Szervezeti és Mûködési szabályzatát.

- Módosították a képviselõk a térítési díj és a tandíj összegének megállapításáról szóló rendeletet.

Az ülésen tárgyalt napirendek elõterjesztései a Polgármesteri Hivatal honlapján olvashatók


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.