Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra fejlesztése

droszler | 2010. október 02 14:01:23 | kultúra |
Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra fejlesztése – „Tudásdepó-expressz”


A projekt címe: „Minõségi információs szolgáltatások feltételeinek kialakítása és fejlesztése a tudás és az esélyegyenlõség szolgálatában a „nyugati végek” könyvtáraiban”

A projekt teljes költségvetése: 49.963.626 Ft
A támogatás 100 %-os intenzitású

A projekt költségei konzorciumi tagonként:
Konzorciumvezetõ:
Körmend Város Önkormányzata (21.265.856 Ft)
A konzorcium tagjai:
Kõszeg Város Önkormányzata (7.578.026 Ft)
Nádasd Község Önkormányzata (2.581.662 Ft)
Õriszentpéter Város Önkormányzata (3.506.478 Ft)
Szentgotthárd város Önkormányzata (7.071.696 Ft)
Vasvár Város Önkormányzata (7.959.908 Ft)

A projekt célja: az IKT infrastruktúra fejlesztése, új szolgáltatások bevezetése, valamint a fogyatékkal és a kistelepüléseken élõk számára minõségi szolgáltatások biztosítása, a tanulás körülményeinek javítása a konzorcium tagjainak közkönyvtáraiban.

A konzorcium tagjai Vas megye nyugati, délnyugati határszélét kötik össze, amely területeket a közös történelmi múlt is összekapcsolja.
A konzorcium hat közkönyvtára együttmûködésben alakította ki programját.

A projekt elemei:
A tanulást támogató tartalmakhoz és információkhoz történõ hozzáférés érdekében a könyvtárak információs és kommunikációs infrastruktúrájának fejlesztése.
Az életen át tartó tanulás támogatása, az egyéni és a csoportos tanulás feltételeihez korszerû infrastruktúra és megfelelõ környezet biztosítása.
Az online könyvtári szolgáltatások kialakításához és igénybevételéhez szükséges
hardver- és szoftvereszközök beszerzése. Csatlakozási lehetõség megteremtése a Vas Megyei Könyvtári Portálhoz a Vas megyei könyvtárakkal partnerségben.
A kistelepüléseken élõk hagyományos és online könyvtári ellátásának javítása érdekében internet-hozzáférés és informatikai infrastruktúra kialakítása.
A fogyatékkal élõk esélyegyenlõségének növelése érdekében a könyvtári szolgáltatások igénybevételére speciális informatikai eszközök beszerzése.
A helyismereti dokumentumok archiválásához, szolgáltatásához, dokumentumküldéshez alkalmas informatikai fejlesztések.

A projekt befejezése: 2010. szeptember 30.









Faludi Ferenc Könyvtár Körmend


A projekt korszerû informatikai eszközök beszerzését, új minõségi szolgáltatások bevezetését teszi lehetõvé. Az on-line hozzáférés folyamatos szolgáltatása az oktatás, a képzés, az életen át tartó tanulást, az önálló ismeretszerzést segíti.

A projekt megvalósítása lehetõvé tette a 24 órán keresztüli távoli elérés biztonságos mûködését, új szervergép és tûzfal kiépítésével. Ez megteremtette az alapját a Vas Megyei Könyvtári Portálhoz való csatlakozásnak. Ez a szolgáltatás a városi könyvtár állományán túl a körmendi és az õrségi kistérség községi könyvtárainak állományában is keresési lehetõséget biztosít.

Az intézményen belüli munkafeltételeket javítják az új munkaállomások (9 db) üzembe helyezése, melyek szoftverei (Szikla21 új moduljai) alkalmasak a könyvtári feldolgozó munka, a helyismereti dokumentumok digitalizálási és archiválási feladatainak elvégzésére (A/3-as szkenner) és tárolására, valamint szolgáltatására.

Az elektronikus adatküldõ rendszer gyors könyvtárközi adatcserét biztosít.

A felhasználók számára biztosított munkaállomások (8 db) szolgálják a gyors és hatékony információhoz való hozzáférést, valamint az önálló tanulást.

A könyvtár kiemelt figyelmet fordított a fogyatékkal élõk esélyegyenlõségének biztosítására, felolvasógép (Poet Compact), nagyító szoftverek (MAGic) állnak a használók rendelkezésére. A könyvtár rendezvényeinek helyszíne az olvasóterem, indukciós hurokkal lett felszerelve, melynek segítségével a halláskárosultak is élvezhetik a különbözõ elõadásokat. A könyvtárban való jobb eligazodást segítik az új piktogramok.
A fejlesztések egyaránt érintik a felnõtt- és gyermekkönyvtár szolgáltatásait. Új számítógépekkel és nagyító szoftverrel bõvültek a Berki- és Nádaljai úti fiókkönyvtárak is.

A fejlesztések megteremtették az alapját, hogy a könyvtár stratégiai célkitûzéseihez igazodó új minõségi szolgáltatásokat nyújtson. E szolgáltatások révén nõ a távhasználók száma, gyorsabb lesz a könyvtárközi kölcsönzés.

A használók korszerûbb információkeresõ rendszereket használhatnak, mely segíti a kutató munkát és az önálló ismeretszerzést.



Chernel Kálmán Városi Könyvtár, Kõszeg

A projekt célja volt az IKT infrastruktúra fejlesztése a legkorszerûbb eszközökkel, amelyekkel új szolgáltatások vezethetõk be, javítható a fogyatékkal élõk esélyegyenlõsége, valamint a kistelepüléseken élõk számára is biztosíthatók a minõségi szolgáltatások.
A könyvtár célkitûzése, hogy segítse az iskolarendszerû oktatást és a felnõttképzést, legyen vonzó közösségi hely, segítse az életen át tartó tanulást, valamint a megye könyvtáraival partnerségben összehangolt fejlesztést valósítson meg az online szolgáltatások kialakítására és igénybevételére. A projekt eredményeként a következõ fejlesztések valósultak meg:
Megvalósult az OKK-hoz (Online Közös Katalógus a Szikla integrált rendszert használó könyvtárak számára Vas megyében) való csatlakozás.
Összesen 11 új számítógép, valamint egy új szervergép került beállításra.
7 olvasói munkaállomás telepítése történt meg, így a gyermekrészlegben is lett katalógusgép, valamint 2 db új internet hozzáférés vált még lehetõvé a gyermekek részére.
Helyismereti kutatás céljára is rendelkezésre áll külön egy számítógép.
Továbbá 3 új internet hozzáférés valósult meg a felnõttrészlegben, Az egyik gépen használható a MAGIC Standard beszédprogram. E képernyõnagyító program segítségével a gyengén látó felhasználók ugyanúgy tudják használni a különféle programokat, mint a jól látó felhasználók. A MAGIC felnagyítja a Windows operációs rendszerben futtatható programok felületeit.
Ezeken kívül még 4 könyvtáros munkaállomás segíti a feldolgozó, kiszolgáló és tájékoztató munkát.
A gyengén látóknak egy magyarul felolvasó készülék is rendelkezésükre áll, ami minden módon nyomtatott szöveget gombnyomásra tud felolvasni. A Poet Compact felismeri automatikusan a behelyezett olvasandó anyag irányát, lefordítja a szöveget és felolvassa tisztán és érthetõen az információt, ez a készülék maga a csoda.
A halláskárosultakat indukciós hurok felszerelése segíti, mellyel számukra is élvezhetõbbé válnak az elõadások, rendezvények. Különbözõ információs táblák teszik lehetõvé a fogyatékkal élõk jobb eligazodását a könyvtári szolgáltatások között.
Szolgáltatásbõvítéshez kapcsolódó szoftverbeszerzés is történt.
Az EDR (Elektronikus Dokumentumküldõ Rendszer)- amely segítségével több és gyorsabb lesz a könyvtárközi kölcsönzés, a programmal a könyvtárak közötti elektronikus adatcsere folyamata egyszerûsíthetõ le.
A Fotó Archiváló Modul segítségével fotók és diák archiválása lehetséges.
Az analitika modul a mélyebb feltárást, a pontosabb visszakereshetõséget biztosítja.
Megvásároltuk az új OPAC plusz modult is, ami a kölcsönzési és egyéb személyes információk megtekintését és módosítását teszi lehetõvé az arra jogosult olvasó számára: a beiratkozott olvasók a saját magukról nyilvántartott adatokról tájékozódhatnak, pl. a náluk lévõ dokumentumokról és azok státuszáról informálódhatnak, valamint meghosszabbíthatják azokat. Újdonság a témafigyeltetési és gyarapítási javaslattételi funkció.
Egyéb eszközök is szerepeltek a pályázatban, mint A/4-es színes lézernyomtató, fekete-fehér lézernyomtató a gyermekrészlegbe és a helyismereti kutatószobába, vonalkód leolvasók és kölcsönzési blokknyomtató, valamint 10 db szünetmentes készülék, diaszkenner, könyvszkenner. Mindezek még inkább lehetõvé teszik, hogy Kõszeg és környékének információs központja, valamint az élethosszig tartó tanulás, információszerzés és színvonalas mûvelõdés, szórakozás közösségi tere legyen a Chernel Kálmán Városi Könyvtár.


Széchenyi István ÁMK és Könyvtár Nádasd


A TIOP-1.2.3-08/1-2008-0082. számú pályázatban Nádasd Község Önkormányzata konzorciumi tagként vett részt. Az elnyert támogatás összege: 2.581.662.-Ft, melyet információs szolgáltatások feltételeinek kialakítására és fejlesztésére fordított.

A könyvtár kettõs funkciót lát el: iskolai és községi könyvtár is egyben. Ellátja az iskola tanulóit, nevelõit, óvodapedagógusait szép- és szakirodalmi könyvekkel, s nyitva tartási idõben a község lakóinak is rendelkezésére áll.

A délutáni nyitva tartási idõben a felnõttek is egyre nagyobb számban veszik igénybe a könyvtár szolgáltatásait, menyet a pályázat keretében az alábbiakkal bõvítettünk:

Négy munkaállomásra licencet vásároltuk meg a Szikla21 Integrált Könyvtári Program továbbfejlesztése, bõvítése on-line kapcsolódása adatbázisokhoz és katalógusokhoz.
Beszerzésre került a WEB-OPAC, WEB-OPAC PLUSZ, az Online Közös Katalógus (OKK),, az Elektronikus Dokumentumküldõ Rendszer (EDR), a MAGic standard beszéddel szoftver, amely a beszkennelt oldalakat felolvassa.

A megfelelõ méretû tárolókapacitással, szünetmentes áramforrással ellátott helyi szervergép a biztos technikai háttérrel mûködõ online elérhetõség biztosítéka. Egy munkaállomás a könyvtáros munkáját segíti, 3 felhasználói munkaállomás pedig az olvasók rendelkezésére áll.

Az új eszközök segítségével bõvült a könyvtár szolgáltatási köre, vagyis az internethasználat, elektronikus katalógusok hozzáférési lehetõsége, nyomtatási lehetõség, szkennelési lehetõség valósult meg, valamint a kölcsönzési munkát segíti a blokknyomtató és a vonalkód olvasó készülék.

A könyvtár korszerûsítésével lehetõség nyílt az itt élõk számára, hogy azonos eséllyel férjenek hozzá az eddig feltárt információforrásokhoz.



Mûvelõdési Ház és Városi Könyvtár, Õriszentpéter


A könyvtárba tervezett infrastrukturális beruházások, eszközbõvítés szolgálja a helyben élõk esélyegyenlõségét, hogy be tudjanak kapcsolódni az országos információs szolgáltatás rendszerébe és könnyebb, gyorsabb legyen annak elérhetõsége.

A szervergép beállítása és a Szikla21 új moduljainak megvásárlása révén lehetõvé válik az online szolgáltatás, és megteremtõdött az alapja a Vas Megyei Könyvtári Portálhoz való csatlakozásnak.

A projekt során egy felhasználói és egy könyvtárosi munkaállomás került beállításra különféle perifériális eszközökkel együtt. A felhasználói gép nagyító szoftverrel is fel van szerelve.

Az új technológiák alkalmazása magasabb szintû szolgáltatások közvetítésére ad lehetõséget könyvtárunkban.


Móra Ferenc Városi Könyvtár, Szentgotthárd
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Tudásdepó expressz pályázatán hétmillió forintot nyert az önkormányzat, amelybõl a Móra Könyvtár információs infrastruktúráját fejlesztik. A szeptember 30-án zárult projekt keretében a könyvtár technikai fejlesztése mellett világosítás-korszerûsítés is megvalósult. A fejlesztés eredményeképpen nemcsak az eszközpark újult meg, hanem új szolgáltatások is elindulnak a könyvtárban.

Tavaly õsz óta zajlik a TIOP „Tudásdepó-expressz” „Minõségi információs szolgáltatások feltételeinek kialakítása és fejlesztése a tudás és az esélyegyenlõség szolgálatában a »nyugati végek« könyvtáraiban” címû projekt megvalósítása Szentgotthárdon. Még 2008-ban nyújtotta be a pályázatot az önkormányzat konzorciumi keretben, a körmendi önkormányzat vezetésével. A projekt célja az IKT infrastruktúra fejlesztése, új szolgáltatások bevezetése volt, valamint a fogyatékkal és a kistelepüléseken élõk számára minõségi szolgáltatások biztosítása, a tanulás körülményeinek javítása.
A több mint hétmilliós összegbõl (7.071.696 Ft) számítógépeket vásároltak az olvasók számára a könyvtár elektronikus katalógusának használatára. A helyismereti gyûjtemény feldolgozásához, elsõsorban a fotók archiválásához eszközparkot telepítettek, s az integrált rendszerüket egy fotóarchiváló szoftvermodullal bõvítették. Bõvült a könyvtár szolgáltatási kínálata mind a felnõtt, mind a gyermekrészlegben. A Szikla-21 integrált könyvtári rendszer új moduljaival megvalósult az online szolgáltatások közvetítésével a távoli elérésû tartalmak hozzáférése a könyvtárhasználók számára, valamint az elektronikus dokumentumküldés. Online közös katalógus építésével lehetõvé vált a megye könyvtárai számára, hogy közös keresõfelületen adjanak tájékoztatást olvasóik számára a bibliográfiai és a kölcsönzési információkról. A WEB-OPAC modulok a Móra Könyvtár katalógusának távoli elérését, a dokumentumok elõjegyzését, hosszabbítását teszik lehetõvé az olvasók számára. A fogyatékkal élõk esélyegyenlõségének növelése érdekében a könyvtári szolgáltatások igénybevételére speciális informatikai eszközöket vásárolt a könyvtár. A csökkentlátók számára kialakított internet-sarok képernyõnagyítót és felolvasószoftvert tartalmazó két munkaállomással a csökkentlátókon túl az idõsebb korosztály internet- és számítógép-használatát is segíti.
Az esélyegyenlõség jegyében az értelmi fogyatékosok és mozgáskorlátozottak számára piktogramok és burkolati jelek felszerelése segíti a tájékozódást.
Szentgotthárd három városrészén, Jakabházán, Farkasfán és Rábatótfaluban mûködõ fiókkönyvtárban a rádiós internet-csatlakozás kiépítésével és számítógépek, informatikai eszközök telepítésével megvalósultak a minõségi információszolgáltatás technikai feltételei. Nem elhanyagolható eredmény, hogy a legrosszabbul megvilágított folyóirat-olvasó és médiatár részlegben sikerült korszerûsíteni a világítást. Mostantól az újságolvasók, a helyismereti és az uniós gyûjteményben kutatók jobb feltételek között végezhetik a munkájukat.
A könyvtár egyre inkább a tanulás színtere lesz, támogatja az életen át tartó tanulást, s ehhez most korszerûbb feltételeket tudtak teremteni az uniós forrásból.



A vasvári Dr. Bendefy László Városi Könyvtár fejlesztései a TIOP 1.2.3 pályázat támogatásával

A Dr. Bendefy László Városi Könyvtárnak, mint a Vasi Hegyhát Kistérség báziskönyvtárának, alapvetõ célja minden társadalmi réteg számára - minden testi és szellemi adottságokra való tekintet nélkül - biztosítani az élet valamennyi területét segítõ tudástartalmak elérését, a kistérség intézményeivel való szoros együttmûködésben. Ezen elveink szelleme vezérelt bennünket e pályázatot megvalósítása során.
Elsõként az online elérhetõség hátterét, e rendszer stabilitását biztosító helyi szervert és a korszerû, adatvesztés mentességet garantáló, környezetkímélõ új rack szekrényt vásároltuk meg. Ez teszi lehetõvé a dokumentumvagyonunkra épített, a helyi sajátosságokkal kiegészített Vas Megyei Könyvtári Portál szolgáltatásainak – a megye könyvtáraival partnerségben – Vasvár és rajtunk keresztül a Hegyháton élõk hagyományos és online könyvtári ellátásának javítását, könyvtáraink tudásbázisának távoli, akadálymentes elérését. Könyvtárunk és a konzorcium tagjai által használt SZIKLA21 Integrált Könyvtári Rendszer új moduljai, a WEB-OPAC PLUSZ és az Online Közös Katalógus rendszerbe állításával intézményünk képes az elektronikus szolgáltatások fogadására, a közös lekérdezõ felülethez való kapcsolódásra a web2.0-ás követelményeknek megfelelõen, amelyet a megvásárolt két korszerû számítógép is segít. Ezáltal minõségi online szolgáltatást is biztosítunk a nap 24 órájában a Hegyháti kistérség és a könyvtárunkat az Interneten keresztül felkeresõ látogatók számára.
A csökkentlátók és értelmi fogyatékosok részére is használhatóvá tettünk Internetes sarkunkat, a 6 képernyõnagyító és felolvasószoftvert megvásárlásával, amely egyben az idõsebb korosztály internet- és számítógép-használatát is segíti. A RUBY Digitális kézi nagyító a hagyományos dokumentumok – könyvek, folyóiratok – olvashatóságát biztosítja a látási problémákkal küzdõk részére.
Értelmi fogyatékosok és mozgáskorlátozottak könyvtárunkban való eligazodását, tájékozódását segítik az intézmény szolgáltatásait bemutató, a falakon és az eszközökön elhelyezett különbözõ piktogramok.
A kölcsönzõ pultba és a földszinti elõadói térben felszerelt induktív hurkok könyvtárunk napi használatának könnyebbségét és elõadásaink élvezhetõbbé tételét biztosítja halláskárosult látogatóink számára.
Fiókkönyvtárunkban – amely a Helytörténeti Múzeum és a Domonkos Rendtörténeti Gyûjtemény keretei között mûködik – 4 db korszerû, amerikai típusú IKT eszközt, nyomtatót szereztünk be, e két részleg anyagának közös keresõfelületen való megjelenést biztosító SZIKLA21 modulokkal párhuzamosan. E hely különlegessége, hogy itt egy helyen találhatja meg a betérõ látogató a 21. század technikája által kínált tájékozódási lehetõség mellett, a múlt században, vagy akár korábban keletkezett dokumentumok eredeti példányait is, amelyet akár kézbe is vehet.
Kiemelt feladatunknak tekintjük Vasvár történelmének mind részletesebb, modern eszközökkel is kutatható feltárását a nyilvánosság számára is hozzáférhetõ formában. Mindezt könyvtárunk helyismereti anyagának, a Bendefy hagyatéknak, és a fiókkönyvtárunk Herényi Könyvtárának dokumentumainak feltárásával, digitalizálásával, archiválásával kívánjuk megvalósítani. A dokumentumküldõ szoftver (EDR) az informatikai fejlesztésekkel az így feltárt helyi, egyben országos hatáskörû gyûjtemények mind szélesebb körben való közzétételét biztosítják. A FAM (Fotó Archiváló Modul) segítségével pedig fotók és diák archiválása biztosított a nagy teljesítményû archiváló gép tárkapacitásával. A Szikla21 moduljainak feldolgozó és keresõ funkciója a könyvtáros számára, webes keresõ felülete pedig az olvasó számára teszi lehetõvé, akár távolról is a helytörténeti anyagban való kutatást.
E projekt segítségével megvalósított fejlesztéseink együttesen intézményünket valóban a 21. század könyvtárává varázsolták, amelyet remélhetõen nem csak a 21. század olvasói keresnek majd fel a jövõben.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.