Pikkelysömör Nap 2010

droszler | 2010. október 25 19:56:16 | közérdekü |
Pikkelysömör Nap 2010
A psoriasis NEM fertõzõ betegség!

2010. október 25.

Október 29-én, a Pikkelysömör Világnapon (World Psoriasis Day), a világ minden táján az általánosnál nagyobb figyelem irányul a psoriasisos betegekre. A Magyar Dermatológiai Társulat (MDT), az elmúlt évek hagyományaihoz híven idén is csatlakozik a Psoriasis Világnap rendezvényeihez.

Az MDT társadalmi célú kampányt indít az elfogadás jegyében. Ennek érdekében felhívja a betegek figyelmét a jelenleg elérhetõ kezelési lehetõségekre, a lakosságot és a betegek ellátásában résztvevõ egészségügyi szakszemélyzetet pedig megismerteti a pikkelysömör tüneteivel, legfontosabb jellemzõivel. Prof. Dr. Kemény Lajos, a Társulat elnöke a mai kampánynyitó sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kezdeményezéssel a döntéshozók figyelmét is a betegségre szeretnék irányítani, hogy a közeljövõben még több segítséget kapjanak a psoriasisos emberek kezelésében, ellátásában.

A psoriasis – vagy ahogy a legtöbben ismerik a pikkelysömör – genetikai eredetû autoimmun betegség, amely életünk során bármikor jelentkezhet. A kórral együtt járó, mindenki számára könnyen felismerhetõ bõrtünetek jelentõsen megnehezítik a betegek mindennapjait. A betegek az élénkvörös foltok miatt legtöbbször hátrányos megkülönböztetésben van részük, a társadalmi kirekesztettség érzésével nap mint nap meg kell birkózniuk. Mindemellett a rendszeres kezelések kényelmetlenségével is szembe kell nézniük.

A pikkelysömör az egyik leggyakrabban elõforduló bõrbetegség, Európában a teljes lakosság 1,5-2 százalékát érinti. Magyarországon hasonló gyakoriság jellemzõ, hazánkban nagyjából 200 ezren lehetnek érintettek. A betegek 10%-a tünetmentes, 57 százalékuk enyhe, egynegyedük középsúlyos, míg 8 százalékuk súlyos psoriasisban szenved. Utóbbi esetben a testfelszín több mint 10%-át érinti a betegség – ismertette a sajtótájékoztató hallgatóságával a jelenlegi adatokat Dr. Gáspár Krisztián, a DE OEC Bõrgyógyászati Klinikájának munkatársa.

A pikkelysömör azonban nem csak bõrtüneteket okoz. A betegséghez gyakran társul ízületi gyulladás, depresszió, szív- és érrendszeri megbetegedések. A súlyos pikkelysömörben szenvedõknél 30 éves kor felett a szívinfarktus kialakulásának valószínûsége is háromszoros az egészségesekhez viszonyítva.

Az egészségügyi, fizikai problémák mellett lelki és szociális gondok is gyakran terhelik a betegeket. A társas együttélés legtöbb színterén akadályokba ütköznek, sokan elveszítik állásukat, hosszabb ideig munka nélkül maradnak. A depresszió a betegek egynegyedét kínozza, az öngyilkosság érzésével 5 százalékuk szembenézett már élete során.

Mivel a pikkelysömör egyaránt komoly testi és lelki terheket ró az attól szenvedõ betegekre, a Magyar Dermatológiai Társulat szakmai véleménye szerint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a psoriasisban szenvedõ betegek újra teljes életet élhessenek.

Ahogy azt a Kemény professzor is hangsúlyozta, a Psoriasis Nap és az azt támogató kampány megszervezésével a Társulat meg kívánja ismertetni a betegeket a kezelési lehetõségekkel, valamint segítõ kezet nyújt a személyenkénti legmegfelelõbb terápiás módszer kiválasztásában, tökéletesítésében, a félelmek nélküli élet megkezdésében. Az új terápiák segítségével lehetséges visszaadni az emberi méltóságot, és a mindennapi küzdelemhez szükséges erõt. A módszerek használatával jelentõsen csökkenthetõ a betegekre nehezedõ pszichológiai nyomás, és a szégyenérzet. A megfelelõen kezelt psoriasisos beteg teljesen vagy csaknem teljesen tünetmentessé tehetõ, azonban ehhez szükséges a beteg és orvos szoros együttmûködése, a beteg megfelelõ tájékozottsága és aktív közremûködése is.

A sajtótájékoztatón Dr. Holló Péter, a Semmelweis Egyetem Bõrgyógyászati Klinika Psoriasis Centrumának vezetõje elmondta, hogy a pikkelysömör a tudomány jelenlegi állása szerint továbbra sem gyógyítható kór, azonban a betegség kezelhetõ. Léteznek olyan eljárások, amelyek a betegek életminõségét érezhetõen javíthatják. A súlyos psoriasistól szenvedõknek nem szabad megfeledkezniük a biológiai terápiás kezelésrõl sem, hiszen ezen módszer segítségével immáron a tünetmentesség sem számít elérhetetlen célnak.

Többen nincsenek tisztában azzal, hogy nem csak a hagyományos gyógyszeres és helyi kezelési lehetõség áll rendelkezésükre, hanem a korszerû fejlesztéseknek köszönhetõen más módszerek is léteznek a betegség enyhítésére. A kezelési célok (bõrtünetek 75-90%-os javulása, az életminõség-javulás, köröm- és ízületi tünetek jelentõs enyhülése) mára igenis elérhetõvé váltak – hangsúlyozta a Centrum vezetõje.

A Pikkelysömör Nap és a hozzá kapcsolódó társadalmi célú kampány tehát a betegekhez, a kezelésükben résztvevõ orvosokhoz, szakápolókhoz és a közvéleményhez egyaránt szól. Dr. Gyulai Rolland, a Társulat Psoriasis Szekciójának elnöke elmondta, hogy szeretnék kiemelten felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy mind egyformák vagyunk, és hogy a betegség NEM fertõzõ. Nagyon fontos ugyanakkor, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy a psoriasis nem kozmetikai rendellenesség, hanem egy betegség, amivel sok társunknak együtt kell élnie. A psoriasis megértése, elfogadása nagyban hozzájárul a betegek könnyebb társadalmi integrációjához. A Társulat végsõ célja a psoriasistól szenvedõ emberek fizikai és lelki tünetmentességének megteremtése – emelte ki Gyulai doktor.

Ezen célkitûzés elérése érdekében a Magyar Dermatológiai Társulat és az MDT Psoriasis Szekciója október 29-én országos kampánnyal kívánja felhívni a figyelmet a pikkelysömörrel élõk elfogadására. Számos nagyvárosban nyílt napot tartanak a psoriasis betegklubok, ahol a pikkelysömörös betegek szakmai elõadásokon vehetnek részt, megismerhetik egymást, a gyógymódokat, találkozhatnak kezelõorvosaikkal, szakápolóikkal. Ezekre a rendezvényekre nemcsak õket, hanem az egészséges érdeklõdõket is szeretettel várják. Ha többet szeretne megtudni a Pikkelysömör Napról, a programokról, magáról a betegségrõl, vagy a kezelési lehetõségekrõl, látogasson el a http://www.pikkelysomornap.hu weboldalra.

http://www.diamondagency.hu


A psoriasis vulgaris, magyar nevén pikkelysömör, gyakran elõforduló bõrgyógyászati kórkép, melynek különbözõ súlyosságú formái ismertek. Enyhe esetben csak néhány, elszórt kiütés látható a testen, de vannak olyanok, akiknél a test több mint felét, vagy akár a teljes testfelszínt is beboríthatják a hámló kiütések. A bõrtünetek viszketnek, pszichésen zavarják a beteg mindennapjait, kezelésük idõigényes, kellemetlen lehet, valamint súlyos roncsoló ízületi- és körömtünetek kísérhetik a bõr érintettségét. Ezek alapján a pikkelysömör jelentõs életminõség-romlást okozhat az érintett betegnél. A megfelelõen kezelt psoriasisos beteg teljesen vagy csaknem teljesen tünetmentessé tehetõ, ízületi fájdalma megszûnik, azonban ehhez szükséges a beteg és orvos szoros együttmûködése, a beteg megfelelõ tájékozottsága és aktív közremûködése is.

A psoriasis gyakorisága, életkori megoszlása
Magyarországon elõfordulása 1,5% körüli, számítások szerint így hazánkban 150 000 psoriasisos beteg él. Bármely életkorban elõfordulhat.

A psoriasisra jellemzõ gyulladás
A psoriasis az immunrendszer és a bõr sejtjeinek veleszületett, öröklött eltérései és külsõ provokáló tényezõk együttes hatására kialakuló betegség. Az immunrendszer egyes elemei fokozottan mûködnek, gyulladást indítanak el és tartanak fenn a bõrben, mely gyulladás következtében a bõr sejtjei erõteljesen osztódnak. A bõr sejtjeinek gyors szaporodása következtében nem megfelelõ a sejtek érése és szaruképzése, így jönnek létre a gyulladt és hámló kiütések a betegek testén.

A psoriasis okozta bõrtünetek jellemzõi, elhelyezkedésük
A betegség leggyakoribb lokalizációja a hajas fejbõr, a könyök és térd területe, a végtagok feszítõ felszíne, a gerinc és a derék területe, súlyos esetekben azonban bármely testrészen kialakulhatnak a tünetek.

A psoriasishoz társuló egyéb szervi tünetek
A pikkelysömörös betegek átlagosan 30%-ának van társuló psoriasisos ízületi gyulladása. Leggyakoribb a kéz és láb kisízületeinek, a csuklóknak a fájdalma, duzzanata, ritkább a térdek, könyökök, bokák illetve a csípõk gyulladása. A betegek közel felének körömtünetei is vannak a bõr és ízületi tünetek mellett. A kézkörmök gyakrabban érintettek, mint a lábkörmök.

Mi váltja ki a gyulladást psoriasisban - Genetikai és provokáló külsõ tényezõk szerepe
Bizonyos, hogy genetikai és külsõ tényezõk együttes hatására indul el a gyulladás a bõrben. Ugyanakkor nem lehet elõre megjósolni, hogy kinek lesz psoriasisa a családban, mivel nem ismerjük pontosan azokat a géneket, melyek felelõsek a betegség kialakulásáért. A genetikai faktorokon kívül számos környezeti tényezõ van, ami provokálhatja a klinikai tünetek kialakulását. Ilyen provokáló tényezõk: stressz, téli hideg idõ, a bõrt érõ fizikai trauma, napégés, fertõzések, gyógyszerallergiás reakció, bizonyos gyógyszerek szedése, alkohol, hormonális hatások, elhízás, anyagcserebetegségek.

Az étkezés és a pikkelysömör kapcsolata
Jelenleg nem ismerünk olyan diétát, ami egyértelmûen javítana a betegség lefolyásán. Ugyanakkor megfigyelések bizonyítják, hogy az elhízott, cukorbeteg vagy magas vérzsírszintû betegek psoriasisa javul, ha lefogynak, vagy rendezõdik az anyagcsere eltérés. Ezek alapján javasolt a betegeknek a normál, egészséges étkezés, mely mellett testsúlyuk testmagasságuknak megfelelõ mértékben csökken.

A diagnózis felállítása
A psoriasis bõrtüneteit a bõrgyógyász szakorvos diagnosztizálja a kórelõzmény és a klinikai vizsgálat alapján. Ritkán szükség lehet a diagnózis megerõsítéséhez biopsziás vizsgálatra. A terápia megtervezése során figyelembe kell venni a betegség kiterjedtségét, klinikai típusát, az esetleges ízületi panaszok fennállását, a beteg nemét, korát, társuló egyéb betegségeit is.

Életminõség-romlás psoriasisban
A psoriasis általában nem befolyásolja az élet hosszát, azonban jelentõsen rontja az élet minõségét. Az utóbbi években számos tanulmány bizonyította, hogy a psoriasisban szenvedõ betegek életminõsége jelentõsen romlik, és ennek mértéke eléri a súlyos szívbetegségben, cukorbetegségben vagy egyéb krónikus betegségben szenvedõk életminõség-romlását. A psoriasis terápiájának megválasztásánál az orvosnak nem csupán azt kell figyelembe venni, hogy milyen típusú és milyen kiterjedtségû a psoriasis, hanem azt is, hogy milyen életminõség-romlást okoz az adott betegnél.

A psoriasis terápiája
A psoriasis kezelésekor figyelembe kell vennünk, hogy a betegség jelenlegi tudásunk szerint nem gyógyítható, azonban tünetmentessé tehetõ. Mivel a psoriasis egy életen át elkíséri a beteget, fontos, hogy olyan készítményeket alkalmazzunk, melyek káros mellékhatásai minél kisebb mértékben rombolják a beteg szervezetét, ugyanakkor olyan hatékonyak legyenek, hogy a beteg teljes értékû életet tudjon élni, bõrtüneteinek megléte ne befolyásolja életvitelét. A kezelés során az egyes készítményeket alkalmazhatjuk önállóan vagy kombinált terápiaként. A kezelési lehetõségeinket 3 fõ csoportra lehet osztani, alkalmazhatunk: helyi kezeléseket, fényterápiát és gyógyszeres terápiát.

Helyi kezelési lehetõségek
A psoriasisban szenvedõ betegek szinte valamennyien alkalmaznak helyi kortikoszteroidot tartalmazó krémeket, kenõcsöket. Ezen készítmények elsõsorban a gyulladásos folyamatokat gátolják a bõrben, könnyen használhatóak, színtelenek és szagtalanok, azonban hosszú távon és nem megfelelõ alkalmazásuk esetén a bõr elvékonyodását és más mellékhatásokat okozhatnak. Ugyancsak kiváló gyulladás csökkentõ hatásúak a D-vitamin származékot tartalmazó kenõcsök melyek a bõr sejtjeinek fokozott osztódását is csökkentik. A kortikoszteroidot és D-vitamin származékokat kombináltan is alkalmazhatjuk. A pikkelyek leválasztására használhatunk szalicil és kén tartalmú lokális készítményeket. A ditranol fekvõbeteg intézetekben alkalmazott hatékony terápiás mód a pikkelysömörös bõrkiütések kezelésében, a kezelés kivitelezése azonban nehéz és szakképzett ápoló személyzetet igényel. Nem szakszerû alkalmazásával súlyos gyulladást lehet okozni az ép bõrön.

Fényterápia
A fényterápia számos formája alkalmazható pikkelysömör kezelésére. Az UVB és az UVA spektrumú ultraibolya fényt sugárzó terápiás készülékek használata intézethez kötött és a kezelésben járatos orvos és szakasszisztens együttmûködésével valósítható meg. Igen modern kezelési mód az excimer lézer terápia. Az UVA terápia hatékonyságának fokozásához fényérzékenyítõ anyag alkalmazására van szükség. Ezt a fényérzékenyítõ anyagot a beteg szájon át szedheti, vagy fürdõ- esetleg krémkezeléssel juttatható fel a bõrére. A kezeléseket általában hetente 3-4 alkalommal végezzük.

Szisztémás gyógyszeres kezelések
A gyógyszeres kezelések között 3 jól bevált készítményt alkalmazunk szájon át. A Neotigason egy A-vitamin származék melynek kedvezõ hatása pikkelysömörben elsõsorban abból adódik, hogy a bõrsejtek fiziológiás érését segíti elõ, kórosan gyors osztódásukat csökkenti. A Methotrexát különösen jól használható a psoriasis ízületi panaszokkal járó formájában mivel a gyógyszer erõsen csökkenti a gyulladást a bõrben és az ízületben egyaránt. A Sandimmun Neoral-t a betegek naponta kétszer szedik, és elsõsorban gyulladáscsökkentés révén fejti ki kedvezõ terápiás hatását pikkelysömörben.

Biológiai terápia
A középsúlyos és súlyos psoriasis kezelésére legújabban kifejlesztett terápiás lehetõségeink a biológiai terápiák. A biológiai terápiák olyan szintetikusan elõállított nagy molekulájú fehérjék, melyek egy adott betegség kialakulásában kulcsfontosságú szerepet játszó gyulladást okozó anyagok vagy sejtek mûködését gátolják, így a betegség folyamatának elõrehaladását megállíthatják, vagy nagymértékben csökkenthetik. Megjelenésük feltétele volt, hogy a betegségek mechanizmusát hosszú évtizedek tudományos kutatásának eredményeként olyan szinten megismerhettük, hogy terápiás beavatkozásra is lehetõségünk nyílik. A biológiai terápiák nagy elõnye tehát hogy a pikkelysömörben alkalmazva hatásos, szelektív és jól tolerálható terápiának tekinthetõk.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.