3 év után újra Szombathelyen játszott a SEAR BLISS!

droszler | 2010. november 08 21:19:47 | kultúra |
3 év után újra Szombathelyen játszott a SEAR BLISS!
(Koncertbeszámoló)

Nagy várakozás elõzte meg a Sear Bliss idei Szombathelyi koncertjét, hiszen 3 éve nem lépett fel a banda itt. 2 zenekar alapozta meg a hangulatot elõttük: a Csejtey, valamint a Dalriada.

Már az elõbbi, kozmikus black metált játszó CSEJTEY koncertjén is szép számmal gyülekeztek az érdeklõdõk. Itt jegyezném meg, hogy e zenekarból Csejtei Zoltán (Zulu) a 90-es évek közepén a Sear Bliss zenekar tagja is volt. Különleges, más dimenziókba hívó metálzenéjükkel egy kozmikus utazás részesei lehettünk. A zenekar honlapja: http://www.myspace.com/csejteymusic
A DALRIADA zenekar koncertjét szintén nagyon sokan várták, hiszen hamarosan új albuma -Ígéret címmel- jelenik meg a bandának, errõl is lehetett hallani egy dal erejéig ízelítõt, valamint a régebbiek, s a legutóbbi "Arany-album" dalaival is folk-metálosan felpörgették a közönséget, ennek következtében ráadást is kellett adniuk. A zenekar honlapja: http://www.dalriada.hu

Egy rövid technikai átszerelés után következhetett a várva várt SEAR BLISS koncert.

http://img839.imageshack.us/img839/4742/img1936nd.jpg

Szép számmal jelentek meg régi és új "metálarcok", jelen voltak az Ösvény címû film egyes szereplõi is,
akikkel a Sear Bliss zenekar tagjai együtt játszottak Fábián Gábor rendezõ ezen filmjében (aki maga is jelen volt e koncerten, mint fotós), s jelen voltak a Sear Bliss fórum gyakori látogatói is (...az azt olvasók, s oda írók egyaránt).
Számomra -s szerintem sokunk számára- volt egy nosztalgikus érzés e koncert alatt, mintha második gyermekkoromat éltem volna át. Hiszen magam részérõl 14-15 éve követem a zenekar pályafutását (szerintem voltak még ott páran, akik ezzel hasonlóan így vannak), s egyes daloknál eszembe jutottak régi koncertek, s egyéb zenekarhoz köthetõ régi dolgok. Valamint az a gondolat futott át rajtam, hogy a dalok az örökkévalóságnak szólnak.
Csak mi változtunk valamennyit kívülrõl, de belülrõl ugyanolyanok maradtunk e koncert alatt, mint régen. Kívülrõl a zenekar tagjai is változtak: pl. rövid haj, stb. -Nagy András (bõgõs /énekes/zenekaralapító) kivételével-, ám belülrõl ugyanolyan lelkesedéssel játszották a Sear Bliss dalokat, mint amikor régen tették.

http://img839.imageshack.us/img839/3211/img1909b.jpg

Igaz ehhez hozzátartozik, hogy nemrégiben változott a felállás az elmúlt kb.10 évhez képest (mondhatni, hogy nem a megszokott, hanem a "régi-új" felállást láthattuk. S annak ellenére, hogy ezt a mostani felállást is jó színpadon látni, az utóbbi évekre való tekintettel azért hiányzott Neubrandt István (Necó) gitáros, Pál Zoltán (PZ) harsonás, valamint Schönberger Zoltán (SÖMI) dobos, hiszen õk a leghosszabb ideig voltak Sear Bliss tagok az alapító Nagy András-aki nyílván a zenekar megalapítása óta most is ott van- mellett. Aztán rajtuk kívül megemlíthetném Kovács Attilát is gitáron, vagy akár a legutolsó lemezen gitározó Kovács Pétert is, vagy a legkorábbi idõkbõl Wintert, akik színt vittek a zenekarba, de még rajtuk kívül is jópár zenész megfordult a Sear Bliss-ben az évek során, akiket itt most nem sorolnék fel mind.
/Lásd. a zenekar honlapján a Biográfiában…/,
na de a mostani felállásból is Bruszel Balázs (trombita, billentyûs hangszerek) kivételével mindenki játszott már a Sear Bliss-ben régebben több-kevesebb ideig, hiszen Barbarics János gitáron több, mint 3 évig, Ziskó Olivér a Grand Destiny és a Forsaken Symphony lemezek ideje alatt, igaz ekkor még nem dobosként, mint most, hanem billentyûs hangszereken, s Csejtei Csaba pedig gitáron már harmadszor tért vissza a zenekarhoz.

A koncert dallistáját tekintve is egy idõutazáson vehettünk részt, hiszen a Grand Destiny album kivételével-amit a magam részérõl kicsit sajnálok- valamennyi lemezrõl hallhattunk dalokat.

Mielõtt végigmennénk a dalokon, el kell mondani, hogy külsõleg is megadta a zenekar a módját e koncertnek, ugyanis végig hangulathoz illõ visszafogott, sejtelmes fények váltakoztak egy-egy dalhoz illõen, aztán egyes dalok "mondanivalóját" pirotechnikai elemek emelték ki, ráadásul még hóesés is elõfordult a színpadon!
Mindjárt a sokat sejtetõ Intro után a legutóbbi The Arcane Odyssey lemezrõl hallhattuk a The Venomous Grace és a Thorns of Deception dalokat, amelyeket így egymás után jó volt hallani, mert szinte egy egységet képeztek. Aztán a koncert további részében következtek a régebbi lemezekrõl való dalok, mint az emelkedett hangulatú Far above the trees a Phantoms lemezrõl, ami alatt lélekben valójában szárnyaltunk egy képzeletbeli erdõ felett.

http://img139.imageshack.us/img139/1561/img1977m.jpg

Majd jött a Hell Within a The Haunting lemezrõl, ami a maga lüktetésével "koncertkedvenc" dalnak mondható. Aztán egy dal erejéig -A deathly Illusion- visszatért a zenekar legutolsó lemeze, majd az egyedülálló hangulatú lemezükrõl, a Forsaken Symphony-ról jött egy dal: az Eternal Battlefields, ami élõben nagyot üt, s a szövegben a "múlt harcosai" valójában a már említett nosztalgikus dolgokat juttatták az ember eszébe. Hozzá kell azonban tennem, hogy ezt a lemezt azért emeltem ki azzal, hogy "egyedülálló", mert a hangulata miatt magam részérõl inkább az "egyedül és otthonhallgatós" kategóriába sorolnám. Ennek ellenére mindig jó róla hallani egy dalt élõben is, mint pl. most a legutóbbit.
Aztán a Beyond the Darkness dallal ismét visszamentünk a Phantoms-os idõkbe, eszembe is jutott, hogy bizony, ez volt az az album, amit annak idején, 1996-ban, egy neves Holland magazinban a hónap lemezének választottak. (Ez volt az elsõ és azóta is egyetlen az Aardschock magazin történetében, hogy egy black metal album kapta ezt a megtisztelõ címet.)
Aztán következett a számomra meglepetés dal: a The Haunting, a zenekar azonos címû lemezérõl. Nem szokta a banda ezt koncerteken játszani, ám nagyon jól tették, hogy bevették a programba.
Ha a Far above the trees-nél azt írtam, hogy lélekben erdõk felett szárnyaltunk, akkor ennél a dalnál írhatom azt, hogy olyan volt, mintha alászálltunk volna az ezen lemez borítóján is szereplõ vízeséses barlang mélységeibe, és utánunk szakadt volna annak bejárata.

http://www.searbliss.hu/pics/cover/haunting1.jpg

Olyan súlya van a dalnak, hogy szinte leírhatatlan.
Aztán a következõ kép: csendes, sötét és hóeséses táj, valamint nyugalom. Így született a végtelenség, azaz következett a Birth of Eternity dal a Glory and Perdition albumról, s már a korábban említett hóesés a színpadon, amely még különösebbé tette számomra e dalt. Jó volt így hallani és látni.

http://img827.imageshack.us/img827/3022/img2012z.jpg

Ezután pedig a zenekar legelsõ demójáról jött a mára már "slágernek" számító (...hiszen errõl a demóról mindegyik szerzemény azzá vált az idõ során) Twilight címû dal 1995 bõl.
A mûsort ezt követõen a „klip”-es nóta, vagyis a Two Worlds Collide zárta volna a Glory and Perdition lemezrõl, ha a közönség nem kért volna még ráadást. Már amikor e dalt felkonferálta Nagy András, hogy az utolsó lesz, a közönség soraiból egy hang megjegyezte, hogy "már csak az kéne, Bandó" (valójában persze kicsit súlyosabban, s nem ilyen szépen fejezte ki magát e rajongó - csak ezt nem írom pontosan le,
aki meg ott volt, úgy is tudja :D -,amire az énekes András el is mosolyogta magát a színpadon :D )
Így jöhetett a ráadásdal, a minden koncertrõl elmaradhatatlan "Oh, my Lord", vagyis az 1100 years ago címû a Phantoms-ról, a végén pedig hatalmas tûzesõ zárta a mûsort.

http://img249.imageshack.us/img249/1354/img2257d.jpg

Annak ellenére, hogy a zenekartagok szempontjából azért nem minden teljesen úgy sikerült a színpadon, ahogy szerették volna (de ezt most nem részletezném), azt hiszem, a fent leírtak miatt összességében senki sem lehetett elégedetlen, a közönség sem.
Magam részérõl örülök, hogy ott lehettem, s remélem, sokszor lesz még ilyen alkalom, hogy saját szülõvárosában láthatjuk koncertezni e zenekart, amelynek ezúton is boldog tizenhetedik születésnapot kívánok, s ha lehet, akkor még sokszor tizenhét év zenélést Sear Bliss név alatt! A zenekar honlapja:
http://www.searbliss.hu

Képeket készítette: Fábián Gábor http://www.osvenyfilm.com
További képek a következõ galériában: http://www.osvenyfilm.com/gal/sbgal/index.html

Írta: Sztamassz


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.