Anna Moik, Boldog Batthyány László köpcsényi tiszteletének apostola

droszler | 2010. november 15 17:21:01 | közérdekü |
Kattintson a képere ! Életének 94. évében, 2010. november 9-én Köpcsényben elhunyt Anna Moik, aki – Batthyány László gépkocsivezetõjének, Ferdinánd Moiknak a lányaként – közelrõl ismerte a szentéletû orvost, és tiszteletének ápolója, buzgó apostola volt egész életében. Anna Moikot 2010. november 14-én helyezték örök nyugalomra a köpcsényi temetõben.

Mint ismeretes, Boldog Batthyány László életének legnagyobb részét Köpcsényben töltötte. Hatéves volt, amikor a dunakiliti árvíz után a család Köpcsénybe költözött. László itt töltötte gyermekkorát, majd 1898. november 11-én házasságot kötött Coreth Mária Teréziával. Gyermekeik is szeretettel emlékeztek a „kedves Köpcsényre”.
Batthyány László itt építette fel 1902-ben magánkórházát, és kezdte meg áldásos tevékenységét elsõsorban a szegény betegek gyógyításában. A kórház ma is mûködik. Batthyány-Strattmann László (a Strattmann nevet és a hercegi címet 1915-ben kapta) Trianon után, 1920-ban Körmendre költözött. Körmendi kastélyában berendezett kórházában haláláig gyógyította a hozzá forduló betegeket.
Anna Moik tanítónõi oklevelet szerzett és mint tiszteletben álló nevelõ nyugdíjazásáig Köpcsényben dolgozott. Egész életében arra törekedett, hogy a herceg-orvos emlékét ápolja és õrizze. Kiss Sándor dombormûvét is õ helyeztette el a templomban. A köpcsényi kastély etnográfiai múzeum lett. Anna Moik szorgalmazására német és magyar nyelvû tábla került a kastély bejáratához. Ugyancsak neki köszönhetõ, hogy az épület elõtti téren emlékkövet állítottak fel Batthyány László dombormûvével, amelyen egy Jób könyvébõl vett felirat emlékeztet az önzetlen orvos munkásságára: „Szeme voltam a vaknak. Lába a sántának, atyja voltam a szegényeknek” (Jób 19,15-16). Több alkalommal tartottak megemlékezést a köpcsényi kórházban – ilyen volt az intézmény alapításának 100. évfordulójára szervezett ünnepség is.
Anna Moik szorgalmazására emléktáblát és festményeket helyeztek el a kórházban. Készségesen fogadta a Köpcsénybe látogató zarándokokat – többek között a Körmendi Kolping Család tagjait –, és kalauzolta õket a kastélyban, a templomban és a kórházban.
A körmendi hívek szeretettel emlékeznek a mindig mosolygós tanítónõre, aki többször ellátogatott Körmendre is.

Dr. Gyürki László pápai prelátus


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.