A körmendi Immaculata szobor glóriája

droszler | 2010. december 02 11:14:15 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !Dr. Veres András megyéspüspök október 28-án ünnepi szentmisét mutatott be a körmendi Szent Erzsébet templomban Batthyány Boldog László születésének 140. évfordulója alkalmával. Az ünnepi szentmise után a hívek sokasága lobogó fáklyákkal vonult át az új fõtérre az átadási ünnepségre. Az ünnepség során dr. Veres András megyéspüspök megáldotta a felújított Mária szobrot és a teret. A tér egyik legszebb dísze a Mária Immaculata szobor. Glóriája az 1950-es évek elejéig világított.

A szobrot – felirata szerint – Batthyány-Strattmann Fülöp állíttatta 1822-ben. A kivilágítással kapcsolatban dr. Stipkovits Ferenc tanár levéltári munkája során ismertté vált a kivilágítás eredete. Körmend nagyközség képviselõtestülete az elõkerült jegyzõkönyv szerint 1931. május 2-án rendkívüli gyûlést tartott. Ezen emlékeztek meg dr. Batthyány-Strattmann László haláláról. Az elnök beszédében emlékeztetett a körmendiek mély gyászára, majd méltatta a hercegorvos érdemeit. Néhány gondolat a méltatásból:
„Azért most, hogy örökre pihenõre térvén, végképen leáldozott a mi napunk, mintha megfogyatkozott volna a fény, a derû, a melegség közöttünk, körmendiek között. És mivel mi megszegényedtünk, drágább lett a föld, Németújvárnak õsi elrablott földje, mióta a nagy Szív benne nyugszik. Az, aki életében már glóriás fejjel járt közöttünk, aki õsi nagy nemzetségbõl származva, a legnagyobb, a leghatalmasabb volt közöttük, szíve jóságán szállott le hozzánk, hogy két kezével emelhesse fel, ölelhesse magához az elesettet, a szegényt, az elhagyottat, a beteget. Tiszta volt, mint egyikünk sem, nagyobb volt, mint mi valamennyien és jó volt, minõnek lenni hiába akarunk. Amint egyik szintén nemes õse piacterünk díszét, a Mária szobrot állíttatta és hagyta itt nekünk emlékezetül, úgy hagyta õ itt nekünk körmendieknek örök példaképül tiszta, hófehér házaséletének eszményképét, családja s gyermekeinek véglehelletig gondozó szeretetét, és csak a Szentek között található mélységes imádságával mindennap Istent elérõ szent hitét, vallásosságát. Egy percre magunkba szállva, áldozzunk nagy dicsõ emlékének! És mi, e város képviselõi és egész polgársága meg nem szûnünk kérni a jó Istent, hogy annyi áldást adjon és sugározzon tiszta emlékére, amennyi áldást fakasztott és amennyi jót mûvelt szegény, szenvedõ embertársaink egész életében.”
Eztán az elnök a következõ indítványt tette:
„Mindezek alapján tisztelettel indítványozom, hogy messze vidékre terjedõ áldásos mûködését, ezek nyomán szerzett elévülhetetlen érdemeit jegyzõkönyvileg örökítsük meg annak elrendelésével, hogy Istenben boldogult szeretett jó Urunk, herceg Batthyány-Strattmann László dr.-nak emlékezetére õsei által emelt piactéri Mária-szobor fejét villanyfényû glóriával vegyük körül, hogy az idegen tudja meg, a körmendi pedig sohase felejtse el, hogy az Istenanya glóriás homlokáról annak az embernek megszentelt emléke ragyog le ránk, kinek szívjósága és lelkinemessége mutatja meg és világosítja meg az utat, mely az emberek szívéhez és ezeken át magához az örökkévaló Istenhez vezet.”
Az indítványt a képviselõtestület mélységes kegyeletének kifejezéséül állva hallgatta meg és azt egyhangúlag elfogadta és határozattá emelte. A glória kivilágítása megtörtént és
az ötvenes évek elejéig a Mária fejét övezõ glória világított, de ezután kialudt, csak az égõk maradtak rajta. A szoborra gólyák kezdtek fészket rakni...
Ezért a Körmendi Honismereti Egyesület 1992. január 30-án levélben fordult az Önkormányzathoz. Mellékelte a képviselõtestület 1931. május 2-án tartott rendkívüli közgyûlése jegyzõkönyvének fénymásolatát és figyelmébe ajánlotta a véghatározatot: „Kerüljön a szobor az eredeti szándéknak megfelelõen újra ki- és megvilágosításra bizonyítva, hogy napjainkban is változatlan tiszteletadással van Körmend városa a hercegorvos személye és életmûve iránt.”
A kérés meghallgatásra talált, a szobor glóriája újra világított. Közben azonban újra elromlott.
A körmendiek örömére a Batthyány Boldog László születésének 140. évfordulójára Körmend várossá nyilvánításának 766. évfordulójára sok millió forintból megújult Körmend fõtere. Az Immaculata szobor is meg van világítva, de glóriájának kivilágítása nem történt meg. Magánbeszélgetésünk során felhívtam Polgármester úr figyelmét, hogy ezt ne mulasszák el, most lenne rá a legjobb lehetõség.
Úgy érzem, hogy a körmendi képviselõtestület 1931. május 2-i határozatát tiszteletben kellett volna tartani. Ezt annál inkább meg kellett volna tenni, mert a Honismereti Egyesület kérése 1992-ben meghallgatásra talált. De talán leginkább azért, mert Batthyány Lászlót 2003. március 23-án Rómában II. János Pál pápa mindannyiunk örömére boldoggá avatta. Így már nemcsak Körmend és környéke, hanem az egész keresztény világ is tudomást szerzett a „Szegények Orvosáról” és áldásos tevékenységérõl.


Dr. Gyürki László
pápai prelátus,
Batthyány Boldog László boldoggá avatási ügyének jegyzõje


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.