Ülésezett az önkormányzat

droszler | 2010. december 17 10:21:50 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
Tájékoztató Körmend Város Önkormányzata Képviselõ-testületének 2010. december 16-ai ülésérõl.

Költségvetés módosítása

Ötödik alkalommal került sor a költségvetés módosítására többek között intézményi saját hatáskörben kért elõirányzat módosítások, pótelõirányzatok, központi költségvetésbõl kapott támogatások, felhalmozási kiadás átcsoportosításának elõirányzat-módosításai miatt.
Ennek alapján a bevételek és kiadások fõösszegét 4.122.351 eFt-ban, az önkormányzat általános tartalékát 1.470 eFt-ban, nevesített és szabad céltartalékát 55.948 eFt-ban hagyták jóvá a képviselõk.

2011. évi étkezési nyersanyagnormák és térítési díjak
A következõ évre 5 %-os emelést javasolt a szolgáltató ( SODEXHO Magyarország Kft ) a nyersanyagnormák esetében, melyet az inflációval és a mezõgazdaságot ért kedvezõtlen hatásokkal indokoltak. A nyersanyagnormára (melyet az élelmiszerárak befolyásolnak) 89 % rezsiköltség (bér- és járulék, közüzemi, és általános költségeket tartalmaz) van még rászámítva a szerzõdés szerint. A gyermekek és tanulók részére csak a nyersanyagnormát, illetve annak 50 %-át kell fizetni, az óvodák és általános iskolákban pedig – jogszabály alapján – vannak ingyenesen étkezõk is. A rezsiköltséget egy részét normatív finanszírozás fedezi (a kedvezményre jogosultak esetén), másik részét pedig egyéb bevételekbõl az önkormányzat biztosítja. A Képviselõ-testület a jövõ évi költségvetési koncepcióban 3,5-4 %-os nyersanyagnorma emeléssel számolt, a képviselõk végül a kettõ közötti emelését hagyta jóvá. Ennek alapján 2011-re a szociális ebéd nyersanyagnormáját 324 Ft/nap összegben határozta meg a Képviselõ-testület. A gyermekek napközbeni ellátásának térítési díjai a bölcsõdében és az óvodákban 400 Ft/nap, az általános iskolákban a napközbeni háromszori étkezés 414 Ft, ebéd esetén 242 Ft, a tízórai és az uzsonna egyaránt 86 Ft naponta. A középiskolai ebéd esetén 298 Ft az ebéd térítési díja január 1-étõl.
A Körmend és Mikrotérsége Intézményfenntartó Társulást 11 település alkotja, mely mûködteti a körmendi közoktatási intézményeket, ill. azok Körmenden kívüli tagintézményeit. A társuláshoz csatlakozott településeken az élelmezési szolgáltatást az egyházashollósi fõzõkonyhával mûködõ Atroplussz vállalkozás látta, és látja el a két tagóvodában és a tagiskolában is. A Képviselõ-testület, mint a társulásban fenntartói jogokat gyakorló önkormányzat a Körmenden kívüli tagintézményekben az óvodások esetén 400 Ft/nap, összegben fogadta el. A tagiskolában a napközi három étkezés 422 Ft/nap, a tízórai és az uzsonna egyaránt 86 Ft/nap, az ebéd 250 Ft/nap lesz jövõre.
A díjakat 10 igen és 2 nem szavazattal fogadta el a Képviselõ-testület.


Víz és csatornadíjak
A Képviselõ-testület immár rendeletét módosította e tárgykörben, azt követõen, hogy a Vasivíz Zrt. közgyûlése is elfogadta a 2010-es díjtételeket.
A vízmérõ átmérõje szerinti alapdíjak:
13-20 mm 220 Ft/hó 100 mm 10000 Ft/hó
25-30 mm 840 Ft/hó 150 mm 12900 Ft/hó
40-50 mm 3400 Ft/hó 200 mm 15500 Ft/hó
80 mm 7800 Ft/hó
Vízmérõ nélküli fogyasztóhely140 Ft/hó


A fogyasztásarányos vízdíj 235 Ft/m3 lesz a lakosság részére, a nem lakossági fogyasztók számára pedig 294 Ft/m3. A csatornaszolgáltatás esetén új elemként szerepel az alapdíj, ami a szolgáltatás biztonságát hivatott biztosítani.

Alapdíj:

Vízmérõ átmérõje (mm) Csatorna szolgáltatás alapdíja Ft/hó
13-20, és a vízmérõ nélküli fogy.hely 200
25-30 800
40-50 3000
80 4000
100 5000
150 6000


A szennyvízelvezetés és tisztítás fogyasztásarányos lakossági díja változatlanul 400 Ft/m3, míg a nem lakossági 500 Ft/m3 lesz január 1-tõl. Az árak az Áfá-t nem tartalmazzák.
A megemelkedett díjak évi 100 m3 vízfogyasztás esetén Áfával együtt 75 Ft többletkiadást eredményeznek a vízdíjak esetén havonta, a csatorna alapdíjak pedig további 250 Ft-ot. Összességében havonta 325 Ft.tal nõ a víz és csatornaszolgáltatás díja a lakosság számára, ami 4,7 %-os emelkedésnek felel meg.


Beszámoló a 2010. évi adóztatási tevékenységrõl.

Évente egy alkalommal a jegyzõ köteles beszámolni az adott év adóztatási tevékenységérõl, melyrõl a képviselõk az alábbiak szerinti részletes tájékoztatót kapták.

2009. évben kivetett és ténylegesen befolyt adók a következõk szerint alakultak 2010. december 7-ig:

Kattintson a képere !

2010. év végéig még kb. 86.000.000,-Ft iparûzési adó és 481.000,-Ft kommunális adó folyik be feltöltés és eltolt éves adózó második félévi elõlege miatt.
A piacon ideiglenes jelleggel végzett iparûzési adóból befolyt összeg hetente átlagosan 25.000,-Ft.
Idegenforgalmi adóból a beszámolási idõszakban 1.132.000,-Ft folyt be. Fontos megjegyezni, hogy idegenforgalmi adó alól mentes a 18. évet be nem töltött és a 70. évet betöltött magánszemély, és a Htv. 37. §. (2) bekezdés szerinti tevékenységet végzõ vállalkozó esetén a vállalkozási tevékenység vagy ezen vállalkozó munkavállalója által folytatott munkavégzés céljából az önkormányzat illetékességi területén tartózkodó magánszemély.

Talajterhelési díj címén 1.208.338 Ft folyt be. A talajterhelési díjat önadózással kell teljesíteni, tárgyévet követõ év március 31-ig. A csatorna szolgáltatást igénybe nem vevõk listáját a Vasivíz Zrt-tõl kapja meg a hivatal felkérésre, és ez alapján került kiküldésre minden év január hónapban az érintetteknek a bevallási nyomtatvány.
Az Adóhatóság tevékenységi körébe tartozik még az adóigazolás és adóérték bizonyítvány kiállítása is. A beszámolási idõszakban 142 db adóérték bizonyítványt és 63 db adóigazolást állított ki a hatóság.

Az adóhátralékok behajtásával kapcsolatos tevékenység:

2010. évben közel 5000 db félévi értesítõt küldött ki az adóhatóság, melyben tájékoztatást kaptak az ügyfelek adószámlájuk egyenlegérõl is. Akik még ezen felhívásra sem rendezték tartozásukat, azoknak fizetési felszólítás került kiküldésre. A 10.000 Ft feletti adótartozással rendelkezõk száma 570 fõ. A felszólítások kiküldése jelenleg is folyamatban van. Elõzõ évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy az adózók több mint 2/3-a rendezi a tartozását legkésõbb a fizetési felszólítás átvételét követõen. A tartozást nem rendezõk esetében gépjármûadónál az okmányirodában a gépjármû forgalomból való kivonása intézkedés kezdeményezése történik.
Az Önkormányzat adóhatósága más, adó jellegû köztartozások behajtása ügyében is eljár, több mint negyven jogszabály állapít meg hatáskört e vonatkozásban.
Közigazgatási bírság behajtása ügyében 52 esetben 1.229.052,-Ft-ot, hulladékszállítási díj behajtása ügyében 650 esetben 939.789,-Ft-ot, egyéb ügyben (szabálysértés, helyszíni bírság) 146 esetben 641.108,-Ft-ot hajtott be az Adóhatóság.

Összességében elmondható, hogy az adóbehajtások, és más adó jellegû köztartozások behajtása az elmúlt évhez képest is tovább javult.

Röviden

- A Képviselõ-testület elfogadta a Közbeszerzési Bizottság 2010. évi tevékenységérõl szóló beszámolót, valamint a Közbeszerzési Szabályzat módosítását.

- A Bûnmegelõzési és Közbiztonsági Bizottság beszámolóját 11 igen és egy tartózkodás mellett hagyták jóvá a képviselõk. A Bizottsági elnöke továbbra is Szabó Ferenc alpolgármester lesz, tagoknak Csák Tamást, Karakai Józsefet, Rózsás Ágotát, Czafit Csabát és Egyed Gyulát választotta meg a Képviselõ-testület. A döntés szerint a korábbiaknak megfelelõen az ÁNTSZ által delegált tiszti fõorvos, a városi Katasztrófavédelem parancsnoka, a Városi Tûzoltóság parancsnoka, a Mentõszolgálat vezetõje, a Körmend és kistérsége Többcélú Kistérségi Társulás képviselõje, a Polgárõrség vezetõje, Körmend város Védelmi Bizottságának ügyintézõje, a Szociális Szolgáltató és Információs Központ képviselõje, valamint a Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke szintén tagja a társadalmi megbízatásként mûködõ bizottságnak.

- Elfogadásra került a Képviselõ-testület 2010. év I. félévi munkaterve.

- A Képviselõ-testület 9 igen és 3 tartózkodás mellett fogadta el a Körmendi Kulturális Központ és Faludi Ferenc Könyvtár mûködésérõl szóló beszámolót.

- A Körmend és Kistérsége Többcélú Kistérségi Társulás társulási megállapodásának módosítására is sor került, melynek kapcsán a tagtelepülések lakosságszámának pontosítása történt meg.

- Elfogadta a Képviselõ-testület a jegyzõi teljesítménykövetelmények értékelését, és meghatározásra kerültek a köztisztviselõk számára a 2011. évi teljesítménycélok. Ugyancsak elfogadásra került a Tûzoltóság állományára vonatkozó jövõ évi teljesítményértékelés alapját képezõ kiemelt célok.

- Jóváhagyták a képviselõk a Szervezeti és Mûködési Szabályzatról szóló rendelet módosítását.

- A novemberben jóváhagyott közterületek használatáról szóló rendeletmódosítás egy pontján változtatott a testület, mely szerint a jármûvel történõ mozgóárusítás díja 1.830 Ft helyett 2.500 Ft lesz gépkocsinként január 1-tõl.

- Körmend város környezeti állapotáról szóló beszámolót egyhangúlag fogadta el a testület.

- Felhatalmazták a képviselõk a polgármestert a Cigány Kisebbségi Önkormányzattal történõ Együttmûködési Megállapodás aláírására.

- A Mozi mûködtetéséhez 950 eFt támogatásról döntött a Képviselõ-testület.





A Képviselõ-testületi ülések elõterjesztései megtalálhatók az önkormányzat honlapján (http://ekormanyzat.kormend.hu).


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.