Magyar Kultúra Napi Díjátadó Gála

droszler | 2011. január 21 19:31:51 | kultúra |
A Magyar Kultúra Napja nem tartozik a hivatalos, piros betûs ünnepek közé, de már hosszú évek óta egyre eredményesebben hívja fel a figyelmet azokra a tárgyi és szellemi értékekre, melyeket méltán érezhetünk magunkénak.
A dátum apropóját az az esemény szolgálja, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz megírását. Ennek emlékére ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját.
Január 22-e környékén nagyobb hangsúlyt kapnak a kulturális rendezvények, ilyenkor ünnepeljük és köszöntjük a kultúrában, a kultúráért dolgozókat.
Szombathely város önkormányzata minden évben ezen a napon díjakkal jutalmazza a kultúra és az oktatás területén kiemelkedõ teljesítményt nyújtókat. Így volt ez idén is. A díjátadó gálát az AGORA Szombathelyi Kulturális és Turisztikai Központ munkatársai szervezték, ünnepi koncertet adott a Savaria Szimfonikus Zenekar.


2011-ben Arany Katedra díjat kapott Papp Ferencné a Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképzõ Iskola tanára az oktatás területén nyújtott kiemelkedõ teljesítményéért.


Papp Ferencné

Papp Ferencné, a szombathelyi Tanárképzõ Fõiskola könyvtár – magyar szakos levelezõ tagozatán 1979-ben szerezte alapdiplomáját. Jelenlegi munkahelyére 1981–ben került szakoktató – tanár munkakörbe, majd 1993 – tól kollégiumi nevelõtanárként dolgozik a Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképzõ Iskola és Kollégiumban.
Papp Ferencné pályafutása kezdetétõl napjainkig szakoktatóként, nevelõtanárként, munkaközösség-vezetõként, majd egy évig megbízott kollégiumvezetõként támogatta és segítette a kollégium eredményes pedagógiai munkáját. A helyi, városi és megyei, sõt országos rendezvények rendszeres résztvevõje. Nélküle az intézmény nem mûködhetett volna ilyen színvonalon.
Fontos számára a nevelõ – oktató munkában a személyiségfejlesztés és konfliktuskezelés. Mint munkaközösség vezetõ folyamatosan elõretekint és képzi önmagát. Tudását megosztja kollégáival.
Nevelõtanári tevékenységét kiváló szakmai felkészültséggel, jó pedagógiai érzékkel tudatosan és eredményesen végzi. Nevelési célja: a bentlakásos intézmény sajátos eszközeinek és módszereinek felhasználásával a tanulók szocializációjának, kiegyensúlyozott és egészséges fejlõdésének a segítése.
Csoportjának tagjai felelõsségteljesen és szívesen vesznek részt kollégiumi tevékenységekben, kötõdnek az intézményhez.
Személyében a diákok olyan vezetõt, nevelõtanárt ismerhettek meg, aki egész életével, tevékenységével bizonyította: hiteles, embert formáló pedagógus.


A „Kiemelkedõ Kulturális Munkáért-díj adományozható annak a személynek, aki a kulturális életben több éven át tartó kiemelkedõ munkát végzett. A „Kiemelkedõ Kulturális Munkáért-díj I. fokozatát 2011-ben Kaszap Sára kapta.


Kaszap Sára
Kaszap Sára népmûvelõ, középiskolai magyar tanár, mûvészettudomány szakos bölcsész Budapesten született és 1975-tõl él és dolgozik Szombathelyen. Közmûvelõdési szerepvállalása a Megyei Mûvelõdési és Ifjúsági Központban kezdõdött, majd a Mûvészetek Házában folytatódott. 2007-tõl pedig a jogutód AGORA Szombathelyi Kulturális és Turisztikai Központ munkatársa. Meghatározó személyiség városunk kulturális életében. Kaszap Sára nélkül nem ilyen lenne a Bartók Fesztivál, a Bloomsday, és a Szent Márton Ünnep. Nélküle nem jöhettek volna létre az AGORA Szalon könyvbemutatói, kamarakoncertjei, pódium beszélgetései, s városunk jó néhány kortárs képzõmûvészeti kiállítással lenne szegényebb. Szervezõkészségének számos táncházat és díjátadó gálát köszönhetünk. Mindig szoros kapcsolatot ápolt a civil kulturális kezdeményezésekkel, a város és a megye mûvészeti életének jeles képviselõivel. A Szombathelyi Énekegyüttes tagjaként és szervezõjeként, illetve Vas megye zenei szakreferenseként került kapcsolatba a Nemzetközi Bartók Szemináriummal és Fesztivállal, s erõsítette a program civil kapcsolatait azzal, hogy 1995-ben részt vett a Bartók Fesztivál Baráti Kör megalapításában, melynek sokáig titkára volt.
Kaszap Sára egyszerre kultúraszervezõ és kultúrafogyasztó, s nem ritkán szerepe is volt a mûalkotások létrejöttében. Igazi autonóm személyiség a szó pozitív értelmében, de csapatjátékos is tud lenni. Egyforma hittel és tudással igazodik el a kortárs és a konzervatív mûvészeti áramlatok között. Az a fajta mûvelõdésszervezõ, aki érti a mûvészetet és támogatja a mûvészt.



A „Kiemelkedõ Kulturális Munkáért-díj adományozható annak a személynek, aki a kulturális életben több éven át tartó kiemelkedõ munkát végzett. A „Kiemelkedõ Kulturális Munkáért-díj II. fokozatát 2011-ben Kopcsándi Józsefné kapta.



Kopcsándi Józsefné

Kopcsándi Józsefné, 1998 júniusában kezdett el dolgozni a közmûvelõdésben pénztárosként a Gyermekek Házában, épp akkor, amikor az intézmény új épületbe, modern körülmények közé költözött. Így kiemelt érdeme volt az új gyermek és ifjúsági munka pénzügyi mûködésének kidolgozásában, gyakorlati megvalósításában. 2007-tõl a jogutód AGORA Szombathelyi Kulturális és Turisztikai Központ gazdasági ügyintézõjeként tapasztalataival nagyban hozzájárult a rendszer olajozott gépezetként való mûködtetéséhez.
A számok mögött mindig látja az összefüggéseket, naprakész táblázataival és kimutatásaival minden vele dolgozó szervezõ nélkülözhetetlen jobb keze. Hozzáállását egy cél vezeti: a szakmai és a pénzügyi munka minél tökéletesebb összehangolása. Nem ismer lehetetlent, fáradhatatlan és kitartó egy-egy felmerülõ probléma megoldásának végéig. A gyermekprogramok szervezési feladataiban egyenrangú, gondolkodó partnere a kollégáinak. Elõrelátása és pénzügyi szemlélete hatékonyan segíti a rendezvények sikerét, hisz mindig sok jó ötlettel, praktikus megoldással áll elõ a gördülékeny munka érdekében. A szó jó értelmében „nem csak” pénztáros: a rendezvényeken igazi házigazdaként szolgáltat információkat és közvetlenségével segíti a látogatókat.
Közvetlen, barátságos és nyitott személyiség. Munka- és élettapasztalatait nyíltan és õszintén megosztja másokkal, egyben – alaptermészetébõl adódó jókedvével – a közösség motorja.



A város minden évben díjazza a kultúra önzetlen támogatóit. Így volt ez idén is. A Kultúra Támogatásáért díjat 2011-ben Ávár Tibor kapta.


Ávár Tibor

A családi vállalkozás 1984 óta foglalkozik gyertyakészítéssel, s a céget alapító és máig irányító Ávár Tibor által megálmodott és kifejlesztett új formavilágú termékek néhány év alatt a magyar mellett a nyugati piacokat is meghódították.
Büszkék arra, hogy az osztrák Klaner-gyertyák 15 évig szombathelyi üzemükben készültek, 2004-tõl külföldön is saját márkanéven – önálló értékesítési hálózat segítségével – értékesítik termékeiket.
Ávár Tibor, az Ávár és Fia Gyertyakészítõ Kft. tulajdonosa 2006 õszén gondolt egy merészet és a gyártási tevékenység során keletkezett maradék anyagok felhasználásával négy darab óriás méretû gyertyát készített.
A vállalkozó megkereste a szombathelyi önkormányzat illetékeseit, hogy a négy gyertya felhasználásával, a város Fõ terén felállítana egy óriási ádventi koszorút, amellyel egyben Guiness-rekordot is megkísérelne felállítani. A város vezetõi akkor és most is partnerként álltak a kezdeményezés mellé. Így 2006 óta, ádventi idõszakban a város polgárai az óriás koszorú mellett vásárolhatják meg a karácsonyi ajándékokat, illetve szombatonként megtekinthetik a történelmi egyházak képviselõi jelenlétében a gyertyagyújtást. Ávár Tibor tevékenysége jó példája a kreatív és önzetlen kultúra támogatói magatartásnak.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.