40 nappal a határidő lejárta előtt készült el a körmendi transzformátorállomás

droszler | 2011. február 01 16:38:43 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
Európai színvonalú pályaszakasz a GYSEV-é

Február 1-jén ünnepélyesen átadták a 48,6 milliárd forintos összértékû beruházás részeként kialakított 25 kV feszültséget biztosító körmendi 120/25 kV-os transzformátor állomást. A transzformátor állomás a decemberben átadott, villamosított Sopron – Szombathely – Szentgotthárd vasúti pályaszakaszt szolgálja ki. Ha a wifi hálózat kiépül a GYSEV Zrt. vonalán, akkor nem csak mûszakilag, de az utazóknak nyújtott szolgáltatásaiban is az érintett pályaszakasz lesz Magyarország egyik legkorszerûbb vasútvonala.
A Sopron – Szombathely - Szentgotthárd vasútvonal korszerûsítése projekt keretében készült el és került ünnepélyesen átadásra 2011.02.01-jén a körmendi alállomás. Az Európai Unió Kohéziós Alapjának társ-finanszírozásával megvalósuló Sopron – Szombathely - Szentgotthárd vasútvonal korszerûsítése projekt keretében a Szombathely-Szentgotthárd vasútvonalat a GYSEV Zrt. villamosította. A projekt részeként megvalósult, a villamos vontatáshoz szükséges 25 kV feszültséget a ma átadott körmendi 120/25 kV-os transzformátor állomás biztosítja. A 16 MVA transzformátor kapacitással rendelkezõ alállomás vállalkozói szerzõdése 2010 áprilisában került csak aláírásra, a terület építés elõtti rendezése 2010 júliusában kezdõdött meg. Az alállomás 2010 decemberében már biztosította a villamos vontatáshoz szükséges energiát. A GYSEV Zrt. soproni központjából távkezelt alállomása hiánypótlás nélkül, a szerzõdött áron készült el OVIT Zrt fõvállalkozásában. A vezérlést biztosító korszerû, digitális integrált irányítási rendszert a PROLAN Zrt. tervezte és valósította meg saját gyártású eszközeivel. A kivitelezés során 7500 méter kábel, 40 tonna acél és 450 m3 beton került beépítésre. Az összehangolt munkának köszönhetõen 40 nappal a szerzõdésben rögzített határidõ lejárta elõtt készült el a beruházás.

„Az OVIT Zrt. stratégiai célja, hogy a vasúti projektekben az eddiginél is aktívabb szerepet vállaljon. A szolgáltatási palettáját szélesíteni kívánja a felsõvezeték építéssel, a biztosító berendezések telepítésébe és egyéb villamos munkákba való bekapcsolódásával, illetve az acélszerkezetek területén meghatározó beszállítójává válhat a vasúti iparágnak.” – mondta Gopcsa Péter az OVIT Zrt. vezérigazgatója

A körmendi alállomás üzembevételével, A GYSEV Zrt. Ausztria területén Graz irányába, akár Gleisdorfig képes lenne egy esetlegesen megépülõ villamos felsõvezetéket vontatási energiával ellátni és ezzel a vasúti szolgáltatások minõségét megemelni.

A GYSEV Zrt. célja, hogy a mûszaki fejlesztések mellett, szolgáltatásainak bõvítésével is törekedjen az utazóközönség teljes körû kiszolgálására. „A vasúttársaság 2011-es célkitûzése az ingyenes Internet elérés biztosítása a teljes vonalon.” – mondta Dávid Ilona a GYSEV Zrt. elnök-vezérigazgatója.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.