Látogatás Kranenburgba

droszler | 2011. február 20 18:37:21 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !Meghívó érkezett Kranenburg testvérvárosból: F.G. Aengenheyster a kranenburgi Szent Péter és Pál templom plébánosa pappászentelésének 50. évfordulóját ünnepli 2011. február 5-én. Mivel Bebes István polgármesternek február 12-én hivatalos intéznivalója volt Kranenburgban, örömmel csatlakoztam hozzá, hogy együtt köszönthessük a jubiláló plébánost. A düsseldorfi repülõtéren Erwin Schmitz az Euregio Rhein-Waal koordinátora várt bennünk és szállított Kranenburgba.

A jubiláló Aengenheyster plébános mindig szeretettel fogadta a Kranenburgba látogató körmendieket. Többször volt küldöttséggel Körmenden.
Franz Günter Aengenheyster 1932. december 4-én született Kevelaer-ban. Münsterben szentelték pappá 1961. február 2-án. 1974-ben vette át a kranenburgi Szt. Péter és Pál plébániát, amelyet 34 éven át vezetett. Ezen idõ alatt a templom belseje megszépült.

Kattintson a képere !A kranenburgi templom, ahol Aengenheyster plébános 34 éven át szolgált híres búcsújáróhely Németországban. 1280-ban oltáriszentségi csoda történt a plébánián: az erdõben egy fába rejtett ostyából kereszt nõtt ki. Ez a csodatevõ kereszt ma a templomban egy kis kõtoronyban áll. 1308-ban már búcsút engedélyeztek az ide zarándoklóknak. Minden évben szeptember 14-én Szent Kereszt ünnepén ünnepi körmenettel emlékeznek erre a városban. 2006-ban a körmendi delegáció, köztük az énekkar is résztvett és szerepelt ezen a körmeneten.

Aengenheyster plébános 75 éves korában 2008-ban vonult nyugalomba. A szomszéd Klevebe költözött, ahol továbbra is szívesen segít a környezõ plébániákon, és rendszeresen látogatja a betegeket a kórházban. Utódja Kranenburgban a 40 éves Christoph Scholten lett, aki paptestvéri szeretettel látott vendégül.

Aengenheyster plébános aranymiséjét február 5-én mondta régi plébániáján és adott hálát Istennek. A szentelési szertartásban elhangzik: Vedd az Úr igáját. Szentbeszédében ezt idézte: 50 évig viselhettem ez az igát. Adjunk hálát érte Istennek.

Kattintson a képere !A nyugdíjas plébános szombaton egész nap vendégül látott és meglátogattuk a híres Mária búcsújáróhelyet Kevelaert, amely az õ szülõvárosa. Felkerestük Xantent a római és õskeresztény emlékekben gazdag várost.

Este 6 órakor Maternbornban együtt miséztem a jubiláns lelkipásztorral és köszöntöttem papi szolgálatának 50. évfordulója alkalmával. (Bebes polgármester pedig az utána következõ vacsorán kívánt a jubilánsnak jó egészséget és további nyugalmas éveket.)

Ide kívánkozik kedvenc éneke, amely elhangzott Kranenburgból való távozásakor és aranymiséjén is: Istenbe vetett bizalmáról szól, amit egész életében próbált megélni:


„Mindenki aki Istent hagyja cselekedni
és mindig reménykedik benne,
azt Õ csodálatos módon meg fogja tartani
minden szükség és szomorúság közepette.
Aki Istenben a Mindenhatóban bízik,
az nem épített homokra.”

Másnap vasárnap a kranenburgi plébániai misén együtt miséztem Christoph Scholtennel, az új plébánossal Aengenheyster utódjával.

Kattintson a képere !

Szentmise után volt a városi karnevál megnyitója. A plébánossal együtt elmentünk megtekinteni. Szebbnél-szebb jelmezekben vonultak fel zenei kísérettel különbözõ férfi és nõi csoportok és tánccal szórakoztatták a közönséget. A karneválon köszöntötték Bebes polgármesterünket is, kihívták a színpadra és nagy taps kíséretében nyakába akasztották a karnevál emblémáját.






Ez a látogatás is újra alkalom volt találkozni a város polgármesterével és a képviselõtestület tagjaival, vasárnap pedig a kranenburgi hívekkel.

Kattintson a képere !


Az idõ gyorsan szaladt és a karneválról kellett indulni a repülõtérre a rövid, de szívélyes látogatás után.

Dr. Gyürki László


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.