Ülésezett az önkormányzat

droszler | 2011. március 30 18:33:55 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
Tájékoztató Körmend Város Önkormányzata Képviselõ-testületének 2011. március 24-ei ülésérõl.

A Napirend elfogadása elõtt dr. Simon Gábortól a városban közmegbecsülésnek örvendõ orvostól, egykori képviselõtõl, mindenki „Gabi bácsijától”, valamint Jussi Hoskonentõl, Heinävesi korábbi polgármesterétõl, Körmend város díszpolgárától búcsúzott Bebes István polgármester. Ezt követõen a Képviselõ-testület tagjai, és az ülésen résztvevõk egyperces néma vigyázzállással adóztak az elhunytak emlékének.

A szociális igazgatásról és egyes szociális ellátási formák szabályairól szóló rendelet módosítása.

A szociális igazgatásról és egyes szociális ellátásokról rendelet módosítására jogszabályok változása, a rendelet alkalmazása során felmerült problémák kezelése, illetve a térítési díjak esetében minden év április 1-ig – a vonatkozó jogszabályok szerint – meg kell állapítani a személyi térítési díjak összegét.
Megváltoztak 2011. január 1-tõl a rendszeres szociális segély megállapításának a feltételei, melyek miatt a helyi rendeletet módosítani kellett. Az átmeneti segély és a közgyógyellátás esetében indokoltnak tartotta a Képviselõ-testület a jogosultsági jövedelemhatárok felemelését ( 50 illetve 20 százalékkal), a lakásfenntartási támogatás esetén pedig a beadás lehetõsége lett folyamatos március 25-tõl. A személyi térítési díjak megállapítása a Szociális Szolgáltató és Információs Központ javaslata alapján került meghatározásra, figyelemmel a jogszabályi változásokra.
(letöltheti >>>itt)


A temetõkrõl és a temetkezésrõl szóló rendelet módosítása

A temetõi szolgáltatások díjainak módosítására legutóbb a 2008. év során került sor. A körmendi köztemetõk üzemeltetõje (Kovátsik Bt.), a közszolgáltatási szerzõdésnek megfelelõen javaslatot tett a temetõi szolgáltatási díjak megállapítására. Az emelést az azóta eltelt idõszak inflációja és az energiaköltségek drasztikus emelkedésével, a szemétszállítás, lerakás díjnövekedésével indokolták.
A Kovátsik Bt. által benyújtott áremelési javaslatot az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület támogatta. A benyújtott áremelési javaslatról ezek figyelembevételével döntöttek a képviselõk.
A módosítás következtében a rendelet 2. sz. melléklete változik.

Temetõi szolgáltatási díjak 2011. április 1-tõl

Kattintson a képere !

A díjakra felszámítandó a mindenkori ÁFA összege.


Könyvtári technikai fejlesztés
A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának rendelete alapján a helyi önkormányzatok részérõl érdekeltségnövelõ támogatás igényelhetõ a közmûvelõdési intézmények számára. A támogatás a közmûvelõdési színterek technikai, mûszaki eszközállományának, berendezési tárgyainak gyarapítására használható fel az önkormányzat által felajánlott önrész arányában. A helyi önkormányzatnak minden év március 25-ig kell benyújtani a támogatási igényét a Magyar Államkincstár Területi Igazgatóságához.
Ennek alapján lehetõség van a Körmendi Kulturális Központ és Faludi Ferenc Könyvtár részére fénymásoló beszerzésére. A pályázathoz szükséges önerõt – 200 eFt-ott – a 2011. évi költségvetés céltartalék intézményi keretének terhére biztosították a képviselõk.

Kulturális, Sport és Szociális támogatások
A Társadalmi Ügyek Bizottsága 2011. március 21-i ülésén tárgyalta a 2011. évre beérkezett kulturális, sport és szociális pályázatokat. A kultúra területén 30 pályázatot bírált el a bizottság, a kérelem 13.046.530 Ft-ra rúgott, míg a rendelkezésre álló keret 5 millió 500 ezer Ft. A sport területén 26 pályázatra igényeltek 20 millió 651 ezer Ft-ot, a keretösszeg 9 mFt.
A szociális és karitatív tevékenység támogatását szolgáló pályázati alap összege 1 millió Ft volt, az igények itt is meghaladták a lehetõségeket. A bizottsághoz 3 millió 517 ezer Ft összegre érkezett kérelem 10 benyújtott pályázattal.
Mindhárom pályázat eredménye megtalálható a http://www.kormend.hu weblapon is, e tájékoztató végérõl letölthetõ.


Röviden


- Körmend Város Önkormányzatának 2010-2014 közötti programját 10 igen 1 nem és 1 tartózkodás mellett fogadta el a Képviselõ-testület.

- A Képviselõ-testület módosította a Szervezeti és Mûködési Szabályzatát, – összhangban a Vas Megyei Kormányhivatal észrevételével – mely a következõ idõszakban már alkalmas lesz a rendkívüli helyzetek kezelésére is.

- Meghatározásra került az elfogadott költségvetésnek megfelelõen a 2011-2012. tanévben indítható 5 általános iskolai elsõ osztály felosztása, mely szerint a Kölcsey Utcai és a Somogyi B. Általános Iskolákban 2-2, míg az Olcsai-Kiss Zoltán Általános Iskolában egy elsõ osztály indítható.

- Beszámoló hangzott el a Körmend Közbiztonságáért Közalapítvány 2010. évi tevékenységérõl.

- A Körmendi Kulturális Központ és Faludi Ferenc Könyvtár beszámolóját 11 igen és egy nem szavazat mellett fogadták el a képviselõk.

- A Körmendi Kistérség Szociális és Gyermekjóléti Intézményfenntartó Társulás létrehozásával egyhangúlag értettek egyet a képviselõk, melynek feladatellátását a Szociális Szolgáltató és Információs Központ látja el.

- Jóváhagyták a képviselõk a Nyugat-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. 2010. üzleti évérõl szóló beszámolót, éves jelentését, és a 2011. évi üzleti tervét. Ugyancsak elfogadásra került a Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 2010. évi munkájáról szóló beszámoló.

- A Kölcsey Utcai Általános Iskola és Alapfokú Mûvészetoktatási Intézmény igazgatói munkakörére pályázatot ír ki a Képviselõ-testület, mert a jelenlegi igazgató 5 éves megbízatása 2011. július 31-én lejár.

- A Társadalmi Ügyek Bizottsága – átruházott hatáskörben - elbírálta a „Boldog Batthyány-Strattmann László ösztöndíj” pályázatait. 2010. elsõ félévében szociális indokok alapján Baksa Péter, Bazsó Anna és Dimov Krisztina, tanulmányi eredmény alapján pedig Hajba Zsófia részesül a rendeletben meghatározott 25 eFt/hó összegû támogatásban 5 hónapon keresztül.

- Három intézmény vezetõi pályázatával kapcsolatban is döntöttek a képviselõk. A Körmendi Kulturális Központ és Faludi Ferenc Könyvtár élére Hadnagyné Vörös Mártát, a Szociális Szolgáltató és Információs Központ esetén Viserálek Sándornét, míg Körmend Város Gondnokságánál Sövegjártó Zoltán választották 5 éves idõtartamra az intézmény vezetõjének.

- A Rába-parti Fórum Egyesület több kérelemmel fordult a Képviselõ-testülethez a csónakkikötõvel kapcsolatban, melyek közül a „Kalandos Rába-part, élõ folyó” elnevezésû projekt keretében nem finanszírozható festési munkálatokhoz 200 eFt keretösszeget biztosítottak a képviselõk.

- Több jelzés érkezett, hogy a Szabadság téren több hulladékgyûjtõre és kerékpártárolóra lenne szükség, ezért a képviselõk 1,8 mFt-os keretösszeget biztosítottak az utcabútorok bõvítéséhez.


Sport támogatások 2011
Kulturális támogatások 2011
Szociális támogatások 2011

A 2011. március 24-i testületi ülés elõterjesztéseit a Polgármesteri Hivatal honlapjáról letöltheti


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.