Feltámadási jelkép fogadása Körmenden

droszler | 2011. április 14 18:08:47 | körmendi hírek |
A

FELTÁMADÁSI JELKÉP

ünnepi fogadása Körmenden

szentmise keretében

2011 április 27. 18.00 órakor a

Szent Erzsébet Plébániatemplomban

A Körmendi Kolping Család szívesen felkarolta immár 3. alkalommal e nemes kezdeményezést, magyar nemzetünkért érzett felelõségünket, szeretetünket ezáltal is kifejezve.

A jelkép Zalaszentgrótról érkezik Körmendre, majd másnap visszük tovább a pusztacsatári templomba.
Szalag felkötésére a fogadáskor lesz lehetõség.

Az ünnepi fogadásra szeretettel hívjuk és várjuk mindazokat, akiknek fontos keresztény/keresztyén magyarságuk ily módon történõ megvallása, összefogása.

Nagy Lajos elnök



Információk : nalui@freemail.hu mobil: 06 30 363 6567

Képek a honlapon: Feltámadási menet 2010 Fotó: Jámbori


2011. ÉVI FELTÁMADÁSI MENET

Zarándokút Tihanytól Csíksomlyóig

„Szent Atyám, tartsd meg õket a nevedben, akiket nekem adtál, hogy egyek legyenek, mint mi.” Jn 17.11.

A mozgalmat a 2004. december 5-i népszavazás után hozták létre szervezõk. Kezdeményezésünk azért jött létre 2005-ben a rossz emlékû 2004. dec. 5-i népszavazást követõen, hogy hirdesse elfásult, csalódott honfitársainknak a Feltámadott Krisztussal fennálló szövetségünket, és nemzeti újjászületésünk szükségességét. A kettõt egységbe fogva és egyszerre.
Tavaly végre kedvezõ változás történt Magyarországon: nemzetünk már nemcsak a szellem szintjén egységes, hanem a személyek tekintetében közjogilag is! A Jóisten szemében a teremtés velejárója, hogy népek és nemzetek szabadon és egységben létezzenek, ez lehet végre kézzelfogható valóság számunkra is. Nyilván sok magyar ember hite kellett ennek létre jöttéhez, és mivel kezdeményezésünk 2005 óta minden évben megvalósult, bizonyára a Feltámadási menet sok ezer résztvevõje is a maga módján hozzájárult a történelmi változáshoz.
Elsõ pillanatra úgy tûnhet fel, a Feltámadási menet teljesítette küldetését. De még nem így van! Ha siker koronázza a jó ügyet, akkor úgy illõ, hogy hálát adjunk érte Istennek! Ezért az idei Feltámadási menet a hálaadás jegyében halad végig a kárpát-medencei magyarság területein. Továbbá: éppen az elõbb említett kedvezõ változás miatt is mondhatjuk, a hálaadás kinyilvánítása mellett merjünk bátran még további segítségkéréseket az Úristen elé tárni!
Az idei Feltámadási menet tehát megújul: a benne résztvevõ települések közösségei, ahogy haladnak az ágak Csíksomlyó felé, saját kérésükkel folyamatosan bõvíthetik a Jóistennek szánt kérések csokrát. Végül aztán mindegyik egyszerre kerül Csíksomlyón az oltárhoz, így adva át Megváltónknak! Nem egy, az elindítók által megfogalmazott igei mottó impulzusa halad át nemzetünkön, hanem a nemzet adja össze segítségkéréseit, s juttatja el Csíksomlyóra!
Így aztán Õhozzá kerülhet oly sok gondunkra vonatkozó kérés a megszabadulás módjával, reményével: például az abortuszé a gyermekáldás örömteli elfogadásával; az alkoholizmusé a (teremtésbe illõ) munkalehetõségek kiszélesedésével; a válásoké a házassági szövetség vállalásával és a nagycsaládok létrejöttével; a fiataljaink életét lealacsonyító szórakozási tartalmaké a helyi közösségi élet felvirágzásával; az áligényeké és a kizsákmányolásé a hitélet erõsödésével meg a szenvedõk felé fordulással; a kisebbségi sorsúak erõszakolt asszimilációja az anyanyelvük használatának, identitásunk erõsítésének lelki és intézményi eszközökkel történõ kiteljesedésével valamint a kárpát-medencei népek közötti megbékélés kifejlõdésével; és lehetne sorolni bõven tovább orvosolandó bajaink sorát! Biztosak vagyunk benne, hogy egy-egy közösség olyan szándékot küld Csíksomlyóra, amelyért a hétköznapok során hit és cselekvés egységében tenni is akar! Így aztán a Feltámadási menet szárnyas keresztjére felkötött szalag sem puszta szimbólum lesz, hanem hitének és tenni akarásának jele!

Hogyan zajlik a Feltámadási menet? Az ágaiban kb. 3000 km-es nemzeti zarándoklat (protestáns testvéreink azt értsék ezalatt, hogy keresztyén magyar stafétaszerû összefogás) húsvéttól pünkösdig tartóan, a Balatontól Csíksomlyóig áthalad minden kárpát-medencei utódállamon. Ezt a távolságot a résztvevõ közösségek körülbelül 30-50 km-es szakaszokat vállalva adják össze. A Feltámadási menet egyik ága Zamárdiból délnyugati irányba indul el, majd a szlovéniai magyaroktól visszafordulva Baranyán s Délvidéken, majd az Alföldön át a Maros völgyében lép be Erdélybe, s halad Somlyó felé. A másik ág Tihanyból nyugatra halad Burgenland felé, és Sopronnál keletre fordulva Felvidéket, Észak-Magyarországot, Kárpátalját köti össze Erdéllyel, Csíksomlyóval. A Feltámadási menet tavaly egy középsõ ágat is „hajtott”, mely az ország közepét öleli föl és Szatmáron át jut be Erdélybe. Idén a déli, alsó ágból egy új hajtást is megpróbálunk életre kelteni, hogy az Alföld közepe és Bánát is be legyen vonva.
A Feltámadási menet jelvénye – az Árpád-kori motívumú szárnyas kereszt – úgy van fából kifaragva, hogy mindkét útvonalé a teljes jelképet mutassa. Ez a motívum egyaránt elfogadható megoldás a katolikus és protestáns testvérek számára, Árpád-kori eredetében benne rejlik keresztény/keresztyén egységünk eszméje. Benne rejlik húsvét (kereszt), pünkösd (szárny) szimbolikája is. A kezdet egységét úgy fejezzük ki, hogy nagypénteken a tihanyi kálvária feszületénél még egy a feltámadási jelvény, majd délután 3 órakor válik ott ketté, s hozzuk át egyik felét Zamárdiba. A jelvényre a résztvevõ közösségek egy szalagot köthetnek fel, a kísérõ zarándokkönyvbe pedig beírhatják a csíksomlyói oltárhoz szánt közösségi kérésüket.
A Feltámadási menet pünkösdkor úgy ér véget, hogy a csíkiak, kalotaszegiek, és reményünk szerint idén a temesváriak felviszik a feltámadási jelvényeket a Kis-Somlyó nyergében zajló ünnepi nagymisére. Ott találkoznak, és az összeértetéssel jelképesen újra egy jelvényt azután a csíksomlyói közösség viszi le a plébániatemplomba a csángó misére. Ebben a templomban õrzik minden esztendõ szalagjait, a feltámadási jelvények pedig évente visszakerülnek a balatoni kiindulási helyre. A kárpát-medencei magyarság kéréseinek Úristen elé tárását a ferences atyák vállalják. Ennek részleteirõl minden résztvevõ közösséget tájékoztatunk.
Isten áldja Önöket! Dicsértessék a Jézus Krisztus! - Áldás, Békesség! - Békesség Istentõl!
Kelt: 2011. február 15-én.
A zamárdiak, egyházközségi képviselõik és Kocsi György plébános támogatásával:
Gál Péter
egyházközségi és települési képviselõ, fõszervezõ


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.