Mai népi étkészletek Körmenden

droszler | 2011. május 23 19:20:27 | kultúra |
A XVIII. Országos fazekaspályázat és kiállítás megnyitó és díjkiosztó ünnepségét május 27-én tartják a Körmendi Kulturális Központban.

Országos szakági pályázatokat, így fazekaspályázatot is háromévente kétszer hirdet meg a Hagyományok Háza. Az ideinek a teríték és készlet volt a témája, vagyis például étkészleteket, kávés, teás, reggelizõs szetteket vártak az alkotóktól. A szakmai zsûri összesen 61 pályamunkát értékelt ebben az évben.

A mestereknek több ok miatt is érdemes zsûriztetniük termékeiket: elsõsorban azért, mert visszajelzést kaphatnak arról, hogy munkájuk megfelel-e a szakmai elvárásoknak. Másodsorban azért, mert megfelelõ mennyiségû zsûrizett termékkel (ez fazekasoknál min. 5 db A és 30 db B kategóriát jelent) pályázhatnak a népi iparmûvész címre, amelynek birtokában például a zsûrizett, számmal ellátott termékek után adókedvezményt is igénybe vehetnek.

A legjobbnak tartott pályamunkákból minden évben kiállítást rendeznek, idén ennek Körmend ad otthont (jövõre az Alföldön lesz látható a tárlat attól függõen, hogy Mezõtúr vagy Karcag vállalja a zsûrizést, a kiállítás megrendezését). A kiállítás anyaga õsszel a Hagyományok Háza Magyar Népi Iparmûvészeti Múzeumában is látható lesz.
Május 27-én, a kiállítás megnyitását követõen kerekasztal-beszélgetést tartanak, amelyen a fazekasokat szeretnénk megszólaltatni munkamódszereikrõl, tapasztalataikról. A beszélgetés nyilvános, a szakmabeliek mellett az érdeklõdõket is várják, akik részt vehetnek a körmendi folklórhétvége mûsorain is, vagy válogathatnak a kézmûves vásáron kínált portékák között.

Forrás: www.kultura.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.