Milyen jövő vár a Gutenberg-galaxisra?

droszler | 2003. június 17 20:07:30 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
Dr. Kincs Elek nevét vette fel a gimnázium könyvtára

Dr. Kincs Eleknek, a Kölcsey Ferenc Gimnázium alapító igazgatójának nevét vette fel június 12-én az intézmény könyvtára. A névadás ötlete Soós Istvántól, a gimnázium jelenlegi igazgatójától ered.Az Iskolai emlékezet program keretében az Oktatási Minisztérium szerény támogatásával megtartott ünnepségen Papp Gyula nyugalmazott könyvtárigazgató, a gimnázium egykori diákja mondott beszédet.
Kiemelte, hogy mint könyvtáros jól tudja, mit jelent egy iskola számára az önálló gimnáziumi könyvtár léte. Hazánk csak kiművelt emberfőkkel állhatja meg helyét a világban, mint arra nemrégiben Vízi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is felhívta a figyelmet. Bár napjainkban sokan megkérdőjelezik a Gutenberg-galaxis jövőjét, mégis van jövője a hagyományos információhordozóknak, a könyveknek. Remélhetőleg még hosszú ideig az alapvető ismerethordozó a könyv marad.
Kincs Elek nemcsak több éven keresztül igazgatója, hanem alapítója is volt ennek az intézménynek. Az is neki köszönhető, hogy e kisváros olyan értelmiségi réteggel gyarapodott éppen az iskola tanári karával, amelyik alapjaiban hatott Körmend szellemi életére. E gesztussal talán kifejezést nyer az is, hogy végre rádöbbent a város, hogy méltóbb helyet kell szentelni ennek az embernek, akit életében sok igazságtalan meghurcoltatás ért. Körmend és környékének 50 éves vágyát valósította meg 1946-ban, amikor sikerült gimnáziumot teremtenie a nyugati határszélen. A Szatmár megyei születésű igazgató javaslatára vette fel a középiskola Kölcsey Ferenc nevét. "Hass, alkoss, gyarapíts, s a haza fényre derül" - hirdeti Kölcsey nyomán máig az iskola jelmondata. Bár Kincs Elek Budapesten halt meg 1978-ban, de sírja a körmendi temetőben van.
A kiváló irodalomtörténész és tanár máig kiadatlan írásainak megjelentetését a város adósságaként rótta fel az ünnepség szónoka. Az iskolaalapító gimnázium aulájában elhelyezett emléktáblájának koszorúzásával ért véget az ünnepség, melyen Dr. Kincs Elek rokonai is jelen voltak

CsT
Rábavidék 2003


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.