Tizenhatodszor Nemzetközi Nyári Egyetem Kőszegen

droszler | 2011. június 27 09:33:13 | kultúra |
Kõszeg: 2011. június 26. Tizenhatodik alkalommal nyitja meg kapuit a Nemzetközi Nyári Egyetem Kõszegen.

Idén június 26. és július 8. között rendezik meg az 1996-ban Hankiss Elemér, Miszlivetz Ferenc és Pusztay János által kezdeményezett, évrõl évre egyre népszerûbb programsorozatot, amely remek alkalom magyar és külföldi egyetemi oktatók, szakemberek, mûvészek és diákok találkozójára, eszmecseréjére. A helyszín változatlanul a tavaly õsz óta egyetemi város címmel kitûntetett Kõszeg, azon belül pedig a Jean Monnet Kiválósági Központ címet elnyert Európa-Ház.
Az ISES és a Budapesti Corvinus Egyetem közös szervezésében megvalósuló Nemzetközi Nyári Egyetem olyan fórum, ahol számos ország és régió diákjai, akadémikusok, írók, publicisták, civil szervezetek képviselõi és politikusok gyûlnek össze, hogy közösen gondolkozzanak korunk aktuális kérdéseirõl.
A Találjuk ki a jövõt – új stratégiák a globális menedzsmentben és Európa szerepe (Reinventing the Future – New Strategies in Global Management and the Role of Europe) címet viselõ kéthetes programsorozat tematikájában a gazdasági és társadalmi átalakulások kerülnek elõtérbe – a világválságtól kezdve a fenntarthatóságon és a szociális jóléten át a magyar EU elnökségnek, valamint az elnökség és egyik prioritásának számító roma kérdésig.
1996 óta a kõszegi nyári egyetemre számos külföldi intézménybõl érkeztek és érkeznek résztvevõk. Idén az USA, Kanada, Franciaország, Belgium, Németország, Csehország, Litvánia, Románia, Albánia, Törökország, Oroszország, Dél-Korea, Kamerun, Irán mellett Kambodzsából és Brazíliából is érkeznek diákok és elõadók. Az elõadók között igazán prominens személyeket köszönthetünk; többek között Sok An, kambodzsai miniszterelnök helyettes egy delegációval érkezik a helyszínre.
Az elõadások, workshopok és kerekasztal beszélgetések mellett új programok szervezésére is sor került. A Nyári Egyetem megnyitójával június 26-tól három héten keresztül látogatható Krystyna Steffens lengyel festõnõ „Kínai és Európai Utak” címû kiállítása az Európa Házban. A programsorozat lezárásaként július 8-án a Jurisich Miklós Gimnáziumban megrendezésre kerülõ Opera-est pedig remek kulturális élményt kínál a látogatóknak, melynek keretében Farkas Erzsébet, Iván Ildikó, Pitti Katalin és Soskó András operaénekesek látogatnak Kõszegre.
A kõszegi egyetemi központ és tanszékeinek fõ célkitûzése, hogy intézményes keretet biztosítson a közép-kelet-európai országok együttmûködését, és az európai integrálódás folyamatát elõsegítõ szellemi-, alkotó- és oktatómunkához. Az Intézet kihasználja a nyugat-magyarországi régió (Kõszeg–Szombathely) által kínált társadalmi, földrajzi és intellektuális forrásokat, és kutatásokkal, politikai elemzésekkel illetve képzéssel járul hozzá az európai integráció, valamint a közép-kelet-európai régió társadalmi és gazdasági fejlõdéséhez. Eddigi munkájának köszönhetõ a „Kiválósági Központ” és az „Egyetemi Város” címek elnyerése is.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.