Sulinet express

droszler | 2003. június 21 19:04:14 | közérdekü |
Kattintson a képere !
Amit érdemes tudni!
Tartalomjegyzék






1. A családok fele kedvezményesen juthat számítógéphez, számítástechnikai eszközhöz.
2. Az adókedvezmény igénybevétele elõtt célszerû mérlegelni!
3. A jogszabályt és a pályázat szabályait együtt kell alkalmazni!
4. Tájékoztatás - magánszemélyeknek?
5. Sulinet Expressz - Ne maradj le róla!
6. Ki vásárolhat a Sulinet Expressz keretében és kik jogosultak adójóváírásra?
7. Egy magánszemély több jogcímen is igényjogosult lehet?
8. Egy gyermek után is mindkét szülõ igénybe veheti az adókedvezményt?
9. Mikor kell az igényjogosultságot igazolni?
10. Mivel igazolható az igényjogosultság, hol állítják ki az igazolásokat?
11. Lehet-e a jogszabály alapján az adókedvezményt 60.000,- Ft-nál nagyobb értékben (több éven át is) igénybe venni?
12. Honnan származhatnak azok a termékek, amelyek után a Sulinet Expressz keretében adókedvezmény vehetõ igénybe?
13. Meddig nem lehet továbbadni, továbbértékesíteni a Sulinet Expressz keretében megszerzett számítógépet, számítástechnikai eszközt?
14. Honnan lehet megtudni, a pályázatnyertes cégek nevét, az értékesítõhelyek címét és azt, hogy a pályázat keretében milyen számítástechnikai termékek vásárolhatók?
15. Miként lehet azonosítani a hivatalos Sulinet Expressz értékesítõt, értékesítõhelyet?
16. Mirõl lehet felismerni a Sulinet Expressz keretében forgalmazott számítógépeket, opciós és upgrade alkatrészeket, számítástechnikai eszközöket?
17. Az értékesítõhelyek kínálata különbözõ-e, vagy bármelyik értékesítõhelyen bármelyik Sulinet Expressz nyertes termék megszerezhetõ?
18. Hogyan zajlik le a Sulinet Expressz termék megszerzését indító tranzakció (eljárás) dokumentálása, illetve a számla kiállítása?
19. Mikor érvényesíthetõ az adókedvezmény?









--------------------------------------------------------------------------------


SULINET EXPRESSZ KALAUZ


SZÁMÍTÓGÉPEK, SZÁMÍTÁSTECHNIKAI ESZKÖZÖK MEGSZERZÉSE
A SULINET EXPRESSZ - EGÉSZ ÉLETEN ÁT TARTÓ TANULÁS - TUDÁSALAPÚ TÁRSADALOM
I. PÁLYÁZAT KERETÉBEN




Hogyan kell eljárni, ha a pályázat keretében valaki gyorsan és egyszerûen szeretne számítógépet, számítástechnikai eszközt szerezni? (Tudnivalók 10 pontban a)-tól j)-ig )

a) Elõször ebbõl a kiadványból, a Sulinet Expressz emblémás hirdetésekbõl, a http://ado.sulinet.hu címen található összesített katalógusból (5. pont), az adokedvezmeny@sulinet.hu címrõl vagy az [1]-318-1-318 telefonszámról kért információk alapján tájékozódjon a lehetõségekrõl. (14. pont)

b) Gyõzõdjön meg, hogy a jogszabály és a Sulinet Expressz pályázat alapján jogosult-e adókedvezményre. (1., 2., 3., 6., 7., 8. pontok) Ha nem biztos a válaszban, hívja az [1] -318-1-318 telefonszámot, vagy e-mailben kérdezze meg ( adokedvezmeny@sulinet.hu ).

c) Döntse el, hogy milyen terméket kíván a Sulinet Expressz keretében megszerezni (12., 14., 16., 17. pontok) és döntse el, hogy a lehetséges kedvezõ megszerzési módok (vásárlás, részletre vétel, hitel, bérlet, lízing, stb.) közül melyik módozat keretében. (17. pont)

d) A fenti döntései (termék, megszerzési mód) alapján válassza ki azt a hivatalos Sulinet Expressz értékesítõhelyet, amelyik a fenti terméket és megszerzési módot kínálja (14., 15., 17. pontok)

e) Abban az esetben, ha jogosult adókedvezmény igénybevételére, szerezze be az igényjogosultságot alátámasztó igazolás(oka)t (6., 10. pont) A megszerzés során nem kell az igényjogosultságot igazolni, de jó, ha a tranzakció elõtt, illetve a számlák kiállításának idõpontjában (9. 10. pontok) azok már a birtokában vannak.

f) A jogszabály és a pályázat alapján az adókedvezményre nem jogosultak is vásárolhatnak Sulinet Expressz terméket, csak õk nem vehetik igénybe az adókedvezményt, valamint rájuk nem vonatkoznak a pályázat szabályai, kötöttségei.

g) Keresse fel a kiválasztott hivatalos Sulinet Expressz értékesítõhelyet, ahol ellenõrizze az értékesítõhely tanúsítványát, a Sulinet Expressz emblémát, a hologramos termékjelölõ címkét. (14., 15. pontok). (Figyelem! Az egyes üzletekben nem csak a termékkínálat más és más, hanem a megszerzési konstrukció is kedvezõbb lehet!)

h) Az Önnek megfelelõ megszerzési konstrukció igénybevételével válassza ki a kívánt terméket és kérje a tranzakciós kódot és a hologramokat tartalmazó szabályos számlát, a kísérõlistát (18. pont). Ha adókedvezményt kíván igénybe venni, írja alá a "továbbértékesítési szabály" elfogadására vonatkozó nyilatkozatot! (Nagyon FONTOS! 13. pont). Vigye haza és használja a számítógépet, számítástechnikai eszközöket.

i) A vásárlás évének december 31. napját követõ 5 évig õrizze meg az igényjogosultságot tanúsító igazolást és a számlákat, mert azokra egy esetleges adóellenõrzés során szüksége lesz. (19. pont)

j) A vásárlás utáni problémáival elõször az értékesítõhelyhez, ha ott nem tudnak segítséget nyújtani, akkor közvetlenül ahhoz, az értékesítõhelyen kifüggesztett tanúsítványon szereplõ nyertes céghez forduljon, amelyiknek a termékét megvásárolta! Vásárlás utáni problémák megoldásában a Sulinet Expressz Kalauz már nem tud közremûködni.


--------------------------------------------------------------------------------




RÉSZLETES TUDNIVALÓK


1. A családok fele kedvezményesen juthat számítógéphez, számítástechnikai eszközhöz.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 36/A § (3) bekezdése alapján: "A pedagógus, az oktató, a hallgató, a felnõttképzésben részt vevõ magánszemély, valamint az a magánszemély, akinek gyermeke nappali rendszerû iskolai oktatásban vagy a felsõoktatásról szóló törvényben felsorolt felsõoktatási intézményben hitelesített iskolai rendszerû elsõ alapképzésben vesz részt, az összevont adóalap adóját csökkentheti az adóévben általa számítógép, számítástechnikai eszköz megszerzésére (vásárlására, bérletére, lízingelésére) fordított összeggel, ha a megszerzés a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium vagy az Oktatási Minisztérium által kiírt pályázat keretében történik. Az adókedvezmény alapját és összegét a vételárat, a bérleti díjat, illetve a lízingdíjat tartalmazó, a magánszemély nevére kiállított számla bizonyítja."


2. Az adókedvezmény igénybevétele elõtt célszerû mérlegelni!

A hivatkozott jogszabály a felnõttképzés díjának, valamint az oktatásban résztvevõk egyes kiadásainak adókedvezményeit állapítja meg. Így az adójóváírás lehetõsége nemcsak a számítógépek, számítástechnikai eszközök megszerzéséhez kapcsolódik. Ezért a 36/A § alapján adókedvezményre jogosultnak célszerû mérlegelni, hogy a kedvezmények közül melyeket veszi igénybe, ugyanis a (4) bekezdés az igénybe vehetõ adókedvezmény mértékét korlátozza: "A magánszemély által e § alapján igénybe vehetõ adókedvezmény(ek) összege adóévenként nem haladhatja meg a 60 ezer forintot."

Ugyanakkor a fentiekbõl az is következik, hogy a több évre szóló megszerzési konstrukciók (pl. lízing, bérlet) esetében, amelyek keretében az adott termék ára (lízingdíja, bérleti díja) több adóév során kerül leszámlázásra, a jogszabály érvényessége alatt - a többi feltétel teljesülése esetén - minden egyes adóévben igénybe vehetõ a fenti adókedvezmény. A fentiek alól kivételt képez a több éves futamidejû áruhitel igénybevételével történõ megszerzés, mivel ez esetben a termék vásárlásáról egy - a vásárláskor kiállított - számla készül.


3. A jogszabályt és a pályázat szabályait együtt kell alkalmazni!

A törvényalkotó azáltal, hogy a szállítók valamint a termékek tekintetében pályázaton való részvételhez, a jogosult magánszemélyek részére pedig adott feltételekhez kötötte az összevont adóalap csökkentés lehetõségét, biztosította, hogy az idézett törvény alapján megvalósuló számítógép, számítástechnikai eszköz megszerzés, valamint a tranzakcióhoz kapcsolódó adó visszaigénylés a pályázat keretében (is) szabályozott módon történjen. A pályázat keretében alkalmazandó szabályokat ez a kiadvány tartalmazza.


4. Tájékoztatás - magánszemélyeknek?

A kiadvány azoknak a magánszemélyeknek készült, akik az általuk megszerezni kívánt számítógép, számítástechnikai eszköz után az Szja tv. 36/A § (3) bekezdésében biztosított adókedvezményt kívánnak érvényesíteni.



5. Sulinet Expressz - Ne maradj le róla!

Az illetékes minisztériumok 2003. elején "Sulinet Expressz - Egész életen át tartó Tanulás - Tudásalapú társadalom I. Pályázat" címmel közösen kiírták a jogszabályban meghatározott pályázatot, amelynek keretében megtörtént az igényjogosultak szempontjából legkedvezõbb megszerzési feltételeket ajánló cégek, konzorciumok gyõztes ajánlatainak kiválasztása és a keretszerzõdést aláíró nyertesek felhatalmazása pályázatnyertes termékeik 2 évig történõ forgalmazására. Természetesen megfelelõ eljárások betartásával a cégeknek lehetõségük van a gyorsan elavuló számítástechnikai termékek helyett mindig a legújabbat, legkorszerûbbet ajánlani, így 2 év múlva is az akkor legkorszerûbb termékekhez juthatnak hozzá az igényjogosultak.

A szerzõdést kötõ "nyertesek" az értékesítésbe az ország egész területét lefedõ közremûködõi hálózatot vontak be, ily módon biztosított, hogy a magánszemélyek a pályázat keretében lakóhelyükhöz közel is kedvezõ feltételekkel juthatnak számítógéphez, számítástechnikai eszközhöz.

A nyertesek és közremûködõik megnevezése, elérhetõsége, a nyertes termékek, az ajánlott szolgáltatások és a termékmegszerzési lehetõségek összesített katalógusa megtekinthetõ a http://ado.sulinet.hu címû honlapon.

A jogszabály alapján kiírt és lebonyolított pályázat a továbbiakban Sulinet Expressz pályázatként vagy Sulinet Expresszként szerepel a kiadványban.


6. Ki vásárolhat a Sulinet Expressz keretében és kik jogosultak adójóváírásra?

A Sulinet Expressz keretében bárki, bármelyik nyertes és értékesítésre szerzõdéssel felhatalmazott cég tetszõleges, a Sulinet Expressz pályázatban szerepeltetett termékét megvásárolhatja (vagy az adott nyertes cég által kínált bármely egyéb kedvezõ konstrukcióban - részletre vásárlás, bérlet, lízing, stb. - megszerezheti), de csak az Szja. tv. 36/A.§ (3) bekezdésében meghatározott személyi kör - az igényjogosultak - vehetik igénybe az adókedvezményt, csökkenthetik összevont adóalapjuk adóját.

A Sulinet Expressz pályázat és a jogszabály alapján adókedvezményre jogosultak:

- a pedagógusok, akik a számítógép, számítástechnikai eszköz megszerzésérõl készült számla (számlák) kiállításának idõpontjában pedagógus igazolvánnyal rendelkeznek, továbbá akik OM azonosítóval rendelkezõ intézményben pedagógus munkakörben foglalkoztatottak, továbbá akik OM azonosítóval rendelkezõ intézményben pedagógiai elõadó, pedagógiai szakértõ, szabadidõ-szervezõ, gyermek- és ifjúságvédelmi felelõs munkakörben foglalkoztatottak;

- az oktatók, akik a számítógép, számítástechnikai eszköz megszerzésérõl készült számla (számlák) kiállításának idõpontjában felsõoktatási intézményben oktatói munkakörben foglalkoztatottak, illetve akik ilyen munkakörbõl mentek nyugdíjba;

- a Felnõttképzésben résztvevõk, akikkel felnõttképzési intézmény felnõttképzési szerzõdést kötött; (nem igényjogosultak a felnõttképzési intézményben oktatók, elõadók - õk oktatói státusz alapján sem tekinthetõk igényjogosultaknak)

- a hallgatók, akik a felsõoktatási törvényben felsorolt felsõoktatási intézményben akkreditált iskolai rendszerû felsõfokú szakképzésben vagy fõiskolai, egyetemi szintû alapképzésben vagy szakirányú továbbképzésben vagy doktori képzésben vesznek részt, függetlenül attól, hogy tanulmányaikat milyen oktatási formában végzik, ha a számukra a számítógép, számítástechnikai eszköz megszerzésérõl készült számla (számlák) kiállításának idõpontjában valamelyik felsõoktatási intézménnyel a hallgatói jogviszonyuk fennállt és van adóköteles jövedelmük;

- a szülõk (vagy eltartók), akik gyermeküket saját háztartásukban tartják el és a gyermek nappali rendszerû iskolai oktatásban vagy a felsõoktatásról szóló törvényben felsorolt felsõoktatási intézményben hitelesített iskolai rendszerû elsõ alapképzésben vesz részt, ha a számukra a számítógép, számítástechnikai eszköz megszerzésérõl készült számla (számlák) kiállításának idõpontjában gyermekük valamelyik nappali rendszerû iskolai nevelést-oktatást folytató, OM azonosítóval rendelkezõ általános iskolával vagy szakiskolával vagy középiskolával vagy gyógypedagógiai, konduktív pedagógiai nevelési-oktatási intézménnyel tanulói, vagy a követelménynek megfelelõ felsõoktatási intézménnyel hallgatói jogviszonyban állt.


7. Egy magánszemély több jogcímen is igényjogosult lehet?

A jogszabály biztosította adókedvezményt egy személy több jogcím alapján (pl. pedagógus, szülõ, felnõttképzésben résztvevõ stb.) is igénybe veheti, de az ilyen módon megállapítható adókedvezmény (figyelembe véve azt is, hogy a jogszabály alapján a kedvezmény nem csak számítógép, számítástechnikai eszköz megszerzése esetén jár,) együttes összege sem haladhatja meg egy adóévben a 60.000,- Ft-ot.

Az adókedvezmény akkor is igénybe vehetõ, ha egy adóév során több különbözõ alkalommal történik a vásárlás, de a Sulinet Expressz egyéb feltételeinek minden egyes vásárlásra külön-külön is fenn kell állniuk. Az adókedvezmény együttes összege ez esetben sem haladhatja meg az adóévi 60.000,- Ft-ot.


8. Egy gyermek után is mindkét szülõ igénybe veheti az adókedvezményt?

Mivel Magyarországon nem családi, hanem személyi jövedelemadó rendszer mûködik, ezért a jogszabály alapján mindkét szülõ (külön-külön is) igénybe veheti az adókedvezményt, ha egyébként megfelelnek az igényjogosultsági feltételeknek, azonban a szülõk a fenti adókedvezményüket egy termék megszerzéséhez nem vonhatják össze (azaz külön-külön vásárlással érvényesíthetik, mert nem lehet ugyan arról a termékrõl két szülõnek számlát kiállítani.)


9. Mikor kell az igényjogosultságot igazolni?

Az igényjogosultságot a vásárláskor, a bérleti vagy a lízingszerzõdés megkötésekor nem, csak az esetleges adóellenõrzés során kell igazolni, ugyanakkor a forgalmazó, a kereskedõ vagy a finanszírozásra szerzõdõ partner egyes megszerzési konstrukciókhoz (pl. részletre vásárlás, lízing, bérlet), illetve az ahhoz kapcsolódó hitelbírálathoz - saját mérlegelése alapján - kérheti a jogosultság igazolását.

A fentiek mellett - az utólag felmerülõ problémák elkerülése érdekében - ajánljuk, még a vásárlás, illetve a megszerzésre irányuló egyéb ügylet megkötése elõtt tájékozódjanak, hogy a választott tranzakcióhoz kapcsolódó számla (esetleg a további számlák) kiállításának napján, a jogszabály és a pályázat alapján jogosultak-e adókedvezményre (vagy azok lesznek-e), vagy sem.


10. Mivel igazolható az igényjogosultság, hol állítják ki az igazolásokat?

A formanyomtatványok - magyarázatokkal együtt - megtalálhatók a http://ado.sulinet.hu címû honlapon, illetve innen letölthetõk, kinyomtathatók, valamint kérhetõk valamennyi igazolás kiállítására jogosult intézménytõl. Az igazolásokat a megfelelõ közoktatási, gyermekjóléti, gyermekvédelmi, felnõttképzési, felsõoktatási intézmények állítják ki.

Pedagógusok, oktatók esetében a közalkalmazotti jogviszony vagy a munkaviszony adott idõpontban való fennállását igazoló okirat, hallgatók, felnõttképzésben résztvevõk, szülõk esetében a tanulói, hallgatói jogviszonyt tanúsító, az adott intézmény által kiállított (iskolalátogatási) igazolás is megfelel az igényjogosultság tanúsítására.

A termékek megszerzése elõtt az itt leírtakat célszerû összevetni "A Sulinet Expressz pályázat és a jogszabály alapján adókedvezményre jogosultak" cím alatt leírtakkal.


11. Lehet-e a jogszabály alapján az adókedvezményt 60.000,- Ft-nál nagyobb értékben (több éven át is) igénybe venni?

Az Szja. tv. 36/A.§ (4) bekezdése a következõ rendelkezést tartalmazza: "A magánszemély által e § alapján igénybe vehetõ adókedvezmény(ek) összege adóévenként nem haladhatja meg a 60 ezer forintot." Ennek értelmében - a jogszabály érvényessége alatt - több lehetõség is van az adókedvezmény 60.000,- Ft-nál nagyobb értékben (több éven át) történõ igénybe vételére:

- az olyan, több évre szóló kedvezõ megszerzési konstrukció (pl. lízing, bérlet) esetében, amelynek keretében az adott termék ára (lízingdíja, bérleti díja) több adóév során kerül leszámlázásra, a jogszabály érvényessége alatt - a többi feltétel teljesülése (jogosultság fennállása, stb.) esetén - minden egyes adóévben igénybe vehetõ a fenti adókedvezmény. Kivételt képez a több éves futamidejû áruhitel igénybevételével történõ megszerzés, mivel ez esetben a termék vásárlásáról egyetlen - a vásárláskor kiállított - számla készül.

- készpénzes vagy áruhitellel történõ vásárlás esetében a jogszabály érvényessége alatt - a többi feltétel teljesülése (jogosultság fennállása, stb.) esetén - minden egyes adóévben ismételten igénybe vehetõ a fenti adókedvezmény, amennyiben az adott adóévben is a Sulinet Expressz keretében történt a vásárlás.


12. Honnan származhatnak azok a termékek, amelyek után a Sulinet Expressz keretében adókedvezmény vehetõ igénybe?

Kizárólag a pályázatnyertes cégek által forgalmazott "pályázatnyertes számítógépek", az azokhoz használható opciós és upgrade alkatrészek, továbbá a "pályázatnyertes számítástechnikai eszközök" megszerzésére fordított összeg képezheti adókedvezmény alapját.

A Sulinet Expressz termékek megszerzését, illetve az azok megszerzésére fordított összeget gazdálkodó szervezet, egyéni vállalkozó, pénzintézet vagy lízingcég által kiállított számlával (számlákkal) az adóellenõrzéskor igazolni kell.

A pályázat keretében magánszemélytõl magánszemély vagy gazdálkodó szervezet, egyéni vállalkozó nyilvánvalóan nem vásárolhat, illetve más módon sem szerezhet számítógépet, számítástechnikai eszközt.

13. Meddig nem lehet továbbadni, továbbértékesíteni a Sulinet Expressz keretében megszerzett számítógépet, számítástechnikai eszközt?

A Sulinet Express keretében adókedvezmény igénybevételével megvásárolt számítógépet, számítástechnikai eszközt a kedvezményt igénybevevõ magánszemély a vásárlás évének utolsó napját követõ harmadik év december 31-ig nem adhatja el, nem adhatja bérbe, vagy más részére térítés mellett vagy térítés nélkül nem adhatja át, gazdasági társaság részére apport jogcímen nem bocsáthatja rendelkezésre.

(*) Az e szabály betartásának vállalására vonatkozó nyilatkozatot a Sulinet Expressz értékesítõhelyek, értékesítõk a termék átadásakor kötelesek a vásárlóval, lízingelõvel, bérlõvel aláíratni és 5 teljes naptári évig megõrizni.

14. Honnan lehet megtudni, a pályázatnyertes cégek nevét, az értékesítõhelyek címét és azt, hogy a pályázat keretében milyen számítástechnikai termékek vásárolhatók?

A nyertesek vállalták, hogy a pályázat keretében megszerezhetõ termékeiket, szolgáltatásaikat, értékesítõhelyeiket széles körben reklámozzák. Keresse a Sulinet Expressz emblémával megjelenõ hirdetéseket!

Aki a hirdetésekben nem talál lakóhelyéhez közeli, számára megfelelõ Sulinet Expressz értékesítõhelyet, az segítségért a Sulinet Expressz Kalauzhoz fordulhat, ahol más, a projekttel és az adókedvezménnyel kapcsolatos kérdéseire is válaszolnak. Elérhetõ munkanapokon 8:00 és 18:00 óra között hívható [1] 318-1-318 telefonszámon.

Az Internethez hozzáférõk megtekinthetik a Sulinet Expressz Katalógust a http://ado.sulinet.hu honlapon, illetve letölthetik a lakóhelyükhöz közeli értékesítõhelyek kínálatát. Ez a jegyzék tartalmazza: a pályázat keretében értékesítési joggal rendelkezõ gazdálkodó szervezetek, egyéni vállalkozók, értékesítõhelyek nevét, címét, egyéb elérési adatát, továbbá a megszerezhetõ számítástechnikai termékeket, azok mûszaki jellemzõit, árait, a kedvezményeket, valamint a lehetséges megszerzési módokat (vásárlás, bérlet, lízing), igénybe vehetõ szolgáltatásokat.

Továbbá érdeklõdni lehet az adokedvezmeny@sulinet.hu e-mail címen is.


15. Miként lehet azonosítani a hivatalos Sulinet Expressz értékesítõt, értékesítõhelyet?

A pályázatnyertesek gyártók vagy gyártónak minõsülõ gazdálkodó szervezetek, amelyek maguk vagy az általuk szerzõdés alapján bevont közremûködõk útján forgalmazzák pályázatnyertes termékeiket. A közremûködõk gazdálkodó szervezetek.

A pályázatnyertesekkel megkötött keretszerzõdés alapján az Oktatási Minisztérium minden értékesítõhely számára eredeti bélyegzõlenyomatokkal és aláírásokkal, Sulinet Expressz emblémával ellátott, A4-es méretû, "Sulinet Expressz Értékesítõhely Tanúsítvány"-t állított ki.

A tanúsítvány tartalmazza: az értékesítésben közremûködésre felhatalmazott gazdálkodó szervezet nevét, székhelycímét, cégjegyzékszámát (vállalkozói igazolványszámát), adószámát, bankszámlaszámát, az értékesítõhely címét, továbbá a pályázatnyertes (mint "felügyeleti szerv") megnevezését, kapcsolattartási adatait, ahová a Sulinet Expressz keretében történõ értékesítéssel, a nyertes termékekkel kapcsolatban a magánszemélyek kérdéssel, panasszal közvetlenül is fordulhatnak.

A Sulinet Expressz értékesítõhelyen a Tanúsítványokat az eladótérben jól látható helyre kell kifüggeszteni. Keresse!


16. Mirõl lehet felismerni a Sulinet Expressz keretében forgalmazott számítógépeket, opciós és upgrade alkatrészeket, számítástechnikai eszközöket?

A számítógépek, számítástechnikai eszközök külsõ burkolatán, homlokfelületén, illetve a beépíthetõ alkatrészek csomagolásán öntapadós Sulinet Expressz embléma található, ezen felül a pályázat keretében megszerezhetõ termékeket a gyártók, a termék és az értékesítõhálózat azonosítására alkalmas hologramos termékjelölõ címkével látják el. A termékeken keresse a Sulinet Expressz emblémát és a hologramos termékjelölõ címkét. (Egy-egy terméken embléma és termékjelölõ címke vagy embléma található).


17. Az értékesítõhelyek kínálata különbözõ-e, vagy bármelyik értékesítõhelyen bármelyik Sulinet Expressz nyertes termék megszerezhetõ?

A Sulinet Expressz értékesítõhelyek csak a saját nyertes pályázatukban szereplõ termékeiket vagy azoknak a pályázatnyertes cégeknek a pályázatnyertes termékét forgalmazhatják, amelyekkel szerzõdéses kapcsolatban állnak, azaz akiktõl megkapták a pályázat keretében történõ értékesítésre feljogosító "Sulinet Expressz Értékesítõhely Tanúsítvány"-t. Ebbõl következõen sajnos nem lehet bármelyik Sulinet Expressz terméket bármelyik értékesítõhelyen megszerezni. (A központi Sulinet Expressz Katalógus alapján azonban bármelyik termék értékesítõhelye felkereshetõ.)

Az egyes értékesítõhelyek kínálata abban a Sulinet Expressz helyi katalógusban (az "árlistában") is megtalálható, amelyet az értékesítõk maguk állítanak össze és reklámoznak. A helyi listák, jegyzékek tartalmazzák az adott értékesítõnél, értékesítõ helyen megszerezhetõ Sulinet Expressz nyertes számítástechnikai termékeket, azok mûszaki jellemzõit, árait, a kedvezményeket, valamint a lehetséges megszerzési módokat (vásárlás, bérlet, lízing), igénybe vehetõ szolgáltatásokat, továbbá az egyes értékesítõhelyek kínálata, mint korábban említettük a http://ado.sulinet.hu honlapon is megtekinthetõ, onnan letölthetõ.


18. Hogyan zajlik le a Sulinet Expressz termék megszerzését indító tranzakció (eljárás) dokumentálása, illetve a számla kiállítása?

A Sulinet Expressz nyertes terméket vásárolni, bérelni, lízingelni szándékozó magánszemélynek az értékesítõhelyen, illetve a pályázatnyertes termék megszerzése során nem kell igazolnia adókedvezményre jogosultságát (kivéve azon eseteket, amikor a forgalmazó, a kereskedõ vagy a finanszírozásra szerzõdõ partner egyes megszerzési konstrukciókhoz - pl. részletre vásárlás, lízing, bérlet -, illetve az ahhoz kapcsolódó hitelbírálathoz - saját mérlegelése alapján - kéri a jogosultság igazolását).

A korábban megrendelt vagy a helyszínen kiválasztott termékeken fellelhetõ hologramos termékjelölõ címkén található kódok megadásával, a saját azonosítóval és jelszóval rendelkezõ értékesítõhely Interneten tranzakciós kódot kér a Sulinet Adatközponttól, majd ha azt az Internetrõl automatizáltan (a megfelelõ számítógépes program segítségével) megkapta, kiállítja a számlát.
Ehhez az értékesítõhelynek Internet kapcsolattal és egy általánosan használt webböngészõvel kell rendelkeznie (nem kell célszoftver).

A Sulinet Expressz keretében kiállított számlán csak pályázatnyertes termék szerepelhet. Egy számlán csak egy nyertes cég nyertes termékeit lehet feltüntetni. A számlán az OM és a pályázatnyertes cég közötti keretszerzõdés iktatószámával együtt szövegesen is szerepeltetni kell, hogy a számlát kiállító (cég vagy egyéni vállalkozó) jogosult a számlán szereplõ Sulinet Expressz termékek kiskereskedelmi forgalmazására, valamint a számlára rá kell vezetni a tranzakciós kódot.

Az adókedvezmény igénybe vételéhez szükséges az adókedvezményre jogosító igazolás. Az igazolás lehet maga a számla is, ha azon a számla kiállítója feltünteti a magánszemély tízjegyû adóazonosító jelét, valamint azt, hogy pályázat keretében történõ szerzés valósult meg. Az igazolás lehet külön dokumentum is, amely tartalmazza a számlában foglaltakat, valamint a magánszemély adóazonosító jelét és a pályázat keretében történõ szerzés tényét. E külön igazolás kibocsátásának elõfeltétele az adóazonosító jel közlése. Az ún. adókedvezményre jogosító igazolás bármely formája esetén az azt kiállító forgalmazó jogosult a magánszemély adóazonosító jelérõl meggyõzõdni, azaz a magánszemélytõl az adóigazolványt elkérheti.
Lényeges felhívnunk arra a figyelmet, hogy ha a magánszemély adóazonosító jelét nem közli, a birtokába került számla nem tekinthetõ adókedvezményre jogosító igazolásnak, e számla kibocsátásához kapcsolódóan a forgalmazó az állami adóhatóság felé adatszolgáltatást sem teljesít. Ennek azért van jelentõsége, mert adatszolgáltatás hiányában az adóhatóság rendelkezésére nem áll kontroll adat arról, hogy a magánszemély ténylegesen szerzett-e meg pályázat keretében számítógépet, számítástechnikai eszközt, s így a kedvezmény érvényesítésének jogszerûségérõl az adóhatóság csak ellenõrzés keretében tud meggyõzõdni. Tehát az adóazonosító jel közlésének elmaradásával a magánszemély egy egyébként elkerülhetõ ellenõrzés procedúrájának teheti ki magát.

Az értékesítõhely az adókedvezmény igénybevételére alkalmas számlára (amelyik a vevõ adószámát is tartalmazza), vagy - lízing ill. bérlet esetében - az annak alapjául szolgáló szerzõdésre köteles a hologramos termékjelölõ címke másodpéldányait ráragasztani. (A hologramos címkék harmadik példánya a számlát kiállítónál maradó másolati számlára/szerzõdésre kerül.)

A Sulinet Expressz keretében kiállított számla minden egyéb tekintetben is meg kell, hogy feleljen a részletes számlák kiállítására vonatkozó szabályoknak.

Az értékesítõhely a számla mellé egy helyben kinyomtatott (az Internetrõl, a Sulinet Expressz Adatközpont által küldött) kísérõlistát csatol, amely azt tartalmazza, hogy a számlára is felragasztott hologramos címkékhez milyen termékek tartoznak, és azok mit tartalmaznak.
A kísérõlistán szerepel a közlés, hogy a rajta található termékek szerzése a pályázat keretében valósult meg. Amennyiben a magánszemély tízjegyû adóazonosító jelét a vásárláskor megadja, úgy a kísérõlistára az is rákerül, s így ez a lista az értékesítõhely azonosítójával és hitelesítõ aláírásával, bélyegzõlenyomatával ellátva megfelel az adókedvezményre jogosító igazolásnak.

Az értékesítõhely aláíratja a vevõvel, a részletre vásárlóval, a lízingelõvel a termék továbbadásának, továbbértékesítésének korlátozására vonatkozó - korábban a 13. pontban (*)-gal jelölt bekezdésben ismertetett - nyilatkozatot.

Egyes megszerzési módozatok (pl. lízing, bérlet) esetében a fent leírt tranzakciók kiegészülhetnek egyéb folyamatokkal, dokumentációkkal. Ezekrõl részletes felvilágosítást az adott hivatalos Sulinet értékesítõ helyektõl, illetve a nyertes pályázók kiadványaiból, hirdetéseibõl kaphatnak.


19. Mikor érvényesíthetõ az adókedvezmény?

Az adókedvezményt - önadózás formájában - magánszemély az általános szabályok szerint a vásárlás évére vonatkozó személyi jövedelemadó bevallásában érvényesítheti. Maximális mértékû adókedvezmény igénybevétele csak abban az esetben lehetséges, amennyiben az összevont adóalap adója - más jogcímen érvényesített kedvezmények levonása után is - eléri a 60 ezer forintot.
Az adókedvezmény visszatérítésére az adózás rendjérõl szóló törvényben meghatározott szabályok szerint kerül sor.

A magánszemélynek a Sulinet Express termékek megszerzésével kapcsolatos hologramos számlákat, szerzõdéseket, az igényjogosultságot igazoló dokumentumokat a személyi jövedelemadó bevalláshoz kapcsolódó bizonylatokra vonatkozó szabályok szerint kell megõriznie. Ez azt jelenti, hogy a például 2003. évben megvásárolt termékek esetében a megõrzési kötelezettség 2009. december 31-ig tart.


A körmendi forgalmazó MaxMédia Kft Körmend, Rákóczi u.23.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.