Berkek, hegyek, völgyek mindenütt zöngenek sokféle madárszókkal

droszler | 2011. szeptember 02 09:23:39 | kultúra |
Berkek, hegyek, völgyek mindenütt zöngenek sokféle madárszókkal

Balassi, a madarakkal szárnyaló

P á l y á z a t



A több évezredes múltban gyökerezõ mai magyar mûveltség szerelmeseinek, az európai életérzés iránt fogékony fiataloknak legkedvesebb fesztiválja a Bálint napi Balassi-fesztivál. Az Európai Balassi Mozgalom központja, a http://www.balassi.eu pályázatot hirdet iskoláknak, önkormányzatoknak, mûvelõdési intézményeknek, könyvtáraknak, civil közösségeknek a VII. Bálint napi Balassi-fesztiválhoz - az európai életérzés ünnepéhez - kapcsolódó rendezvény megszervezésére. 2012-ben a fesztivál a költõ mûveibõl a madarakra utaló versrészleteket állítja az irodalombarátok érdeklõdésének fénykörébe.
,,Szép sólymok, vad rárók, kiket madarászok/ tanítanak, viselnek,/ Bánással, tartással, szóval, kiáltással,/ szelídek, kézre jûnek" - írta a költõ. Madárszeretetének fölidézéséért a 2012. február 11-én, 12-én 13-án és 14-én - szombaton, vasárnap, hétfõn és kedden - sorra kerülõ zenés irodalmi esteknek azokat a Balassi-verseket célszerû megjeleníteni, amelyekben Balassi a madarakat hívja segítségül mondanivalójának színes ábrázolásához. Mint írta: ,,Mely keserven kiált fülemile, fiát hogyha elszedi pásztor, Röpes ide-s-tova, kesereg csattogva bánattal szegény akkor"... Ebben az évben is lehet a Balassi-emlékkarddal kitüntetett költõk alkotásaiból válogatni, köztük a külföldi mûfordítók alkotásaiból is.
A pályázat a rendezvény tervét kell, hogy tartalmazza, legföljebb 60 gépelt soros leírásban. Célszerû felsorolni a szereplõk nevét, vázolni a rendezvény irodalmi anyagát.
A pályázat különösen ajánlott a természetvédõ szervezeteknek, a madarakat óvó civil egyesületeknek, valamint az iskoláknak. Miként a poéta lefestette: ,,Hajnalban szépülnek fák, virágok, füvek,/ harmaton hogy nap felkél,/ Cseng szép madárszózat..."
Kiváltképp örömmel látják a kiírók a határon túli közösségek pályázatát: Lévától Nándorfehérvárig, Bukaresttõl Bécsig. Ugyancsak bizakodással várja a kuratórium az Európa távolabbi részein lakó, és a tengerentúli magyar közösségek pályamûvét. Újraalkothatják az élményt: ,,Az én búsult lelkem én nyavalyás testemben/ Té-tova bujdosik, mint madár a szélvészben..." Keresztény közösségek pályamûve is örömöt kelt: ,,az madarak is különb-különb szókkal,/ Örökké az Urat áldják hangossággal!"
A fesztiválrendezvényeknek egy közös mozzanatuk van: a 2012-ben Balassi-karddal kitüntetett magyar poéta és külföldi mûfordító megnevezése a közönség elõtt. Boros rendezvényeken az elsõ koccintás ezen irodalmárok egészségére történik. A kitüntetettek nevét E-levélben kapja meg valamennyi pályázó elõzetesen. A rendezvény többi része szabadon alakítható: a pályázók ötletei, elképzelései szerint áll össze. Felhasználhatják a poéta verssorait: ,,Te, szép fülemile, zöld ágak közibe/ mondod el énekedet..."
A pályamûvet 2011. december 29-éig kell a balassi@balassi.eu címre eljuttatni. A legjobbnak talált három rendezvénytervet a
http://www.balassi.eu honlap bemutatja a világhálón, emellett a szervezõk és családtagjaik meghívóleveket kapnak a Bálint napi Balassi-fesztivál központi rendezvényére, a Balassi Bálint-emlékkard XVI. alkalommal történõ átadására.
Az utazás és a Budapesten tartózkodás költségeit maguk a pályázók viselik, ehhez támogatást nem kapnak; a rendezvényen - amelyen ez a pályázat nem kerül szóba - a közönség soraiban foglalnak helyet. A kardátadás után találkozhatnak kiemelkedõ magyar irodalmárokkal, zenemûvészekkel, alkotó értelmiségiekkel.

Vitézek, mi lehet ez széles föld felett
szebb dolog az végeknél?
Holott kikeletkor az sok szép madár szól

Forrás:

http://www.balassi.eu/Festival.htm


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.