Meghívó

droszler | 2011. szeptember 06 11:35:10 | könyvajánló |
Kattintson a képere !
A Vas-Vár Örökség Népfõiskola tisztelettel meghívja Önt

Margittai Gábor újságíró diaképes vetítéssel illusztrált könyvbemutatójára.


Trianoni menyecske
Szórványlétünk a Kárpát-medencében

Idõpont: 2011. szeptember 26. 18 óra Helyszín: Vasvári Múzeum


Az est vendége: Bedécs Gyula tanár és Kovács Jenõ építõmérnök
Házigazda: Szatmári Helga óvónõ


A belépés ingyenes, adományt elfogadunk. Szeretettel várjuk az érdeklõdõket.

Szervezõ: Vas-Vár Örökség Népfõiskola
(Tel.: 30/501-8997, 20/981-8367; drótposta: vas-var@freemail.hu;
honlap: http://www.orokseg-vasvar.hu


Dr. Margittai Gábor író, kritikus, esszéista, újságíró, irodalomtörténész, szerkesztõ. 1991–1996 között a József Attila Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar–filozófia–XX. századi magyar irodalom szakos hallgatója. 1994 óta publikál. 1996–1999 között a Magyar Napló könyvrovatának szerkesztõje. 2000-ben doktorált. 2001 óta a Magyar Nemzet Magazin társszerkesztõje. Esszéket, kisprózákat és irodalomtörténeti tanulmányokat publikál.


Mûvei:
• Agyagcsónak (esszék, 1999)
• Külsõ magyarok – Utazás a végeken (2005)
• Nyugtalan klasszikusok (2006)
• Mi a madzsar? – Magyar tudatú néptöredékek Ázsiában, Afrikában, Európában (2009, 2010)
• Trianoni menyecske – Szórványlétünk a Kárpát-medencében (2010)

Dél-Erdélyben mostanában halnak ki egykor színmagyar falvaink utolsó magyarjai. Sírkertek vándorolnak az utódnépek házainak alapjába, mert nincs már, aki értelmezni tudja a feliratokat. Lelkipásztorok küzdenek pár lelkes nyájukkal, hogy fennmaradjon a magyar szó olyan térségekben is, amelyekrõl már a felvidéki, délvidéki, erdélyi vagy várvidéki kisebbségünk sem tudja, egykor szervesen kapcsolódtak szellemi szállásterületeinkhez. Valóban reménytelen ez a küzdelem? Öt év telt el a szerzõ elsõ határjárása óta, kilencven esztendõ a trianoni döntés után – és a veszélyeztetett templomok, kastélyok, gyülekezetek egy része tovább pusztult, mások viszont védõtetõt, új lakókat és makacs ifjú papokat kaptak.

Margittai Gábor Külsõ magyarok címû riportkötetei egyedülálló vállalkozások: a szórványkutató újságíró a harmadik évezred elsõ évtizedében bejárta a Magyarországtól elszakított magyarlakta „végeket”. A Trianoni menyecske, a második nagy „körutazás” 2005-tõl napjainkig mutatja be örökségünket riportokban, interjúkban, útirajzokban és esszékben, illetve táj-, mûemlék- és szociofotók által. Isonzótól Becskerekig, a szlovák Tokajtól a cipszerek hazájáig, a Mócvidéktõl az Úz völgyéig, az Õrvidéktõl Rusztig a négy égtájat – elgondolkodtató dokumentumként, egyszersmind rendhagyó bedekkerként szolgálva azok számára, akik felkeresnék bozót fedte Árpád-kori templomaink, nemesi udvarházaink, eltitkolt tömegsírjaink romjait. A szerzõ a határjáró írásokkal közös felelõsségünk kérdéseit feszegeti.
Az elõadás után a szerzõ bemutatott kötete és annak újra kiadott, bõvített elõzménye, az Utazás a végeken is megvásárolható és dedikáltatható.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.