Le a szeméremmel!

droszler | 2011. október 02 10:05:12 | közérdekü |
LE A SZEMÉREMMEL!

Ne lapozzanak tovább és ne dugják a fejüket a homokba, mert a prosztata problémák nemcsak a reklámokban szereplõ Kovács Józsefeket érintik. Beszéljünk róla és elõzzük meg a súlyosabb problémák kialakulását!



Sokakkal elõfordul, hogy az ötödik X-be érve éjszaka vizelési ingerre ébred, de eszébe sem jutott, hogy ennek oka egy alig 20 grammos szelídgesztenye nagyságú páratlan szerv, amit prosztatának vagy dülmirigynek hívnak. Ez a szerv a férfi kismedencében a húgyhólyag és a végbél között, a hímvesszõ eredésénél található. Szövettanilag simaizom sejtekbõl és mirigyhámból épül fel.
A férfiaknál gyakran megbetegedhet a prosztata. A leggyakrabban elõforduló betegségek: a prosztatagyulladás, a prosztata jóindulatú megnagyobbodása valamint a rák.

A prosztatagyulladás (prosztatitisz) bármilyen életkorban elõfordulhat, lázzal, vizelési nehézséggel vagy gyakori vizeletürítéssel járhat, égõ fájdalomérzés kísérheti, és akár genny is megjelenhet a vizeletben. Idültté válása esetén a folyamat sokszor okozhat deréktáji fájdalmat vagy potenciazavart. Amennyiben a betegség tüneteit észleli, érdemes szakorvoshoz fordulni!

Az 50 - 60 éves férfiak akár 50 százalékát érintheti a népbetegségként is felfogható jóindulatú prosztata-megnagyobbodás. Ilyenkor a húgycsõ körüli mirigyek megnagyobbodása miatt összenyomódik a húgycsõ, ami miatt vizelési nehézség jelentkezhet, valamint a húgyhólyagban és a vesében vizeletpangás, és az esetleges fertõzés miatt gyulladásos folyamat jelentkezhet. A leggyakoribb tünetek között szintén meg kell említeni a sürgetõ vizelési ingert, az akadozó, nehézkes és gyakori éjszakai vizelést, valamint szexuális problémák kialakulását.

Súlyos betegség a prosztatarák (karcinóma), amely a kezdeti stádiumban gyakran tünetmentes, de a késõbbiek folyamán számos tünetet okozhat: a vizelés megváltozása, véres vizelet, potenciazavar, deréktáji, -és csontfájdalom mind a betegségre utaló jelek lehetnek. A prosztatarák a férfiak rosszindulatú daganatos megbetegedései között dobogós helyen áll. A betegség kialakulásában mind az öröklött hajlam, mind a környezeti tényezõk szerepet játszhatnak - a hormonális hatások, a szexuális aktivitás és a táplálkozás egyaránt fontosak.

Jelenleg a világon nincs olyan ország, ahol kötelezõ lenne prosztataszûrésen részt venni, ezért is fontos az egyéni figyelem. Minden 50 év feletti férfinak évente egyszer ajánlott lenne felkeresnie urológus szakorvosát. A prosztata vizsgálata csak néhány percet vesz igénybe, igaz, kissé kellemetlen, de a korai felismerés lehetõsége miatt akár életmentõ lehet.
Gyógyszertárakban is elérhetõ a prosztatarák szûrésére alkalmas, otthon elvégezhetõ öndiagnosztikai teszt. Ennek a terméknek a segítségével a vérbõl lehet kimutatni a prosztata-specifikus antigén (PSA) mennyiségét, mely felvetheti a rosszindulatú folyamat lehetõségét. Természetesen ez önmagában nem helyettesíti a szakorvosi vizsgálatot, csak annak kiegészítésként alkalmazható.

A helyes diagnózist követõen többféle kezelésre lehet szükség. Egyszerûbb esetben alkalmazhatók bizonyos növényi kivonatokat tartalmazó készítmények is, melyekbõl a patikákban széles a választék, ezek jótékonyan befolyásolhatják a prosztata mûködését és enyhíthetik a már fennálló tüneteket.

A problémák enyhítésére tehát többféle megoldást kínálkozik: a megelõzésrõl, a korai felismerés fontosságáról és a tünetek enyhítésére alkalmas szerekrõl további tájékoztatást kaphat a www.prosztata.net oldalon.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.