Rövidebb menetidő

droszler | 2011. október 24 12:31:06 | körmendi hírek |
Rövidebb menetidõ, komfortosabb utazás – gyorsabban járnak a GYSEV-vonatok Szombathely és Szentgotthárd között is

Ünnepélyes szalagátvágással pénteken átadták a Szombathely és Szentgotthárd között felújított vasúti pályaszakaszt

Az utasok már augusztus vége, az új menetrend életbe lépése óta jelentõs idõnyereséggel számolhatnak a GYSEV Szombathely–Szentgotthárd közötti vonalán a vasútrekonstrukció eredményként. Pénteken sor került a vonatozással egybekötött ünnepélyes szalagátvágásra is a szombathelyi állomáson, az infrastruktúráért felelõs államtitkár jelenlétében. A menetrendváltozás óta eltelt idõ bebizonyította, hogy az utazóközönség egyetlen utazás során akár 49 percet is nyerhet az újjáépített pályaszakaszon lehetõvé vált 120 kilométeres óránkénti sebességnek köszönhetõen.

A korábbinál sokkal gyorsabban robognak a személyszállító vonatok Szombathely és Szentgotthárd között. A korábbi években hihetetlennek tûnõ, mostanra megvalósult 120 km/h pályasebesség alaposan „átírta” a menetrendet. A régebben is leggyorsabbnak számító Intercity szerelvény például – a korábbi 1 óra 3 perces menetidõ helyett – ma 39 perc alatt teszi meg a két város közötti távolságot, de napszaktól függõen a minden állomáson és megállóhelyen megálló személyvonatok menetideje akár 39-49 perccel is rövidebb lett.

A pénteki ünnepélyes átadó rendezvény résztvevõi egy Szombathely és Körmend közötti vonatozás keretében maguk is megtapasztalhatták a vasútrekonstrukció utasok számára talán leginkább kézzel fogható eredményét, a sebesség élményét és a korábbinál jelentõsen rövidebb menetidõt. A szombathelyi állomáson a nemzeti színû szalag átvágásakor dr. Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastrukturális területért felelõs államtitkára a vasútfejlesztést olyan példaértékû projektnek nevezte, amely mintául szolgálhat más infrastrukturális fejlesztések számára mind az elõkészítés alaposságát, mind a kivitelezés minõségét és a pontosan betartott határidõket tekintve. Dávid Ilona, a GYSEV Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: a vasúttársaság további fejlesztéseket tervez, és jó gazdaként , hatékonyan igyekszik felhasználni a hazai és uniós forrásokat az utazóközönség érdekében.

A kivitelezési munkákat a Thales Austria GmbH és a SAVARIA 2009 Konzorcium (konzorciumvezetõ Swietelsky Vasúttechnika Kft.) végezte jó minõségben, határidõre. Az építõkkel szembeni kihívás nagyságrendjére jellemzõ, hogy a teljes Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vasúti rekonstrukció során összesen mintegy 154 km-nyi sín, 125 000 db beton alj lefektetését kellett megoldani, több mint 300 000 tonna zúzott kõ elterítését követõen, a Szombathely-Szentgotthárd közötti szakasz villamosításához pedig 500 db felsõvezeték-tartóoszlopot kellett a helyére állítani.

A GySEV Zrt. 2009 szeptemberében kezdett bele a vasútfejlesztés munkálataiba. A 41,3 milliárdos uniós támogatással végrehajtott, 48,6 milliárd forint összköltségû fejlesztés keretében a Szombathely–Szentgotthárd vonal teljes rekonstrukciója, és a Sopron–Szombathely vonal korábban elkezdett rekonstrukciós munkáinak befejezése valósul meg – összesen mintegy 110 kilométernyi hosszon. Sopron–Szombathely viszonylatában – a rekonstrukció elsõ szakaszát követõen – már ez év elejétõl módosult a menetrend. A személyszállító vonatoknál ezen a távon 6-14 perccel rövidült a menetidõ, a 120 km/órás pályasebességnek köszönhetõen.

A már villamosított és korszerû biztosítóberendezéssel felszerelt Sopron–Szombathely vonalszakaszhoz hasonlóan a Szombathely–Szentgotthárd közötti vonalszakasz villamosítása is befejezõdött a 2011-es menetrendváltozásra: eltûntek a dízelmozdonyok, és itt is kiépültek a korszerû biztosítóberendezések, valamint az utazási komfortot szolgáló, 55 cm-es utasperonok és az idõjárástól védõ esõbeállók.

A Sopron–Szombathely–Szentgotthárd vasútvonal korszerûsítési munkáihoz kapcsolódva jelenleg is tart két forgalmas, külön-szintû közúti–vasúti keresztezõdés átépítése. A szombathelyi Csaba utcai keresztezõdésben közúti felüljáró épül a vágányok felett, a kerékpáros és gyalogos forgalom külön mûtárgyakon halad majd át a vasút alatt, Sopronban pedig – a Kõszegi útnál – aluljárót építenek.

Gysev


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.