Ökológiai gazdálkodj okosan

droszler | 2011. november 01 11:12:03 | Környezeti hírek Körmendieknek |
LOHAS Bajnokság – Magyarország ebbe belezöldülhet!


2012 januárjában indul Magyarország elsõ, tudatos életmódra és a környezetvédelemre nevelõ versenye, a LOHAS Bajnokság. A nevezõ háztartások egy éven keresztül bizonyíthatják, hogy mennyire figyelnek magukra, családjukra és a környezetükre.

Egy éven át versenyezhetnek a háztartások a LOHAS Bajnokságon azért, hogy bebizonyítsák: a tudatos életmód, a környezetvédelem, a fenntartható jövõ igenis fontos mindenki életében. Azok a háztartások – legyen szó családokról, egyedül vagy barátokkal élõkrõl –, akik neveznek a versenyre, már biztosan nyertesek, hiszen az egy év alatt számottevõen lecsökkennek majd a költségeik.

„A versennyel szeretnénk segíteni az embereknek, hogy áttérjenek a tudatos életmódra. A cél az, hogy gyakorlat útján tanulják meg, miként csökkenthetik a környezetszennyezést, ezáltal saját energiafogyasztásukat és költségeiket” – meséli Kornis Katalin, a LOHASnet kreatív igazgatója. – „Tanulmányok támasztják alá, hogy egy család, aki maximális odafigyeléssel vesz részt a versenyben - lekapcsolja az üres szobában a villanyt, kihúzza a használaton kívüli telefontöltõt, vagyis odafigyel a környezetére -, egy év alatt 10-15 %-kal csökkentheti energia-, és ugyan ilyen mértékben a vízfogyasztását. Azt gondolom, hogy ezek után a versenyzõk egészen máshogy fognak gondolkodni a környezetükrõl, az egészségükrõl.”

A versenyzõknek „semmi más” dolguk nincs, mint odafigyelni a takarékosságra: ne égjenek feleslegesen a villanyok, ne szóljon állandóan a tv, ne folyjon a víz, ha épp senki nem használja, de fontos a háztartási felszerelések (pl.: kazán, bojler) helyes beállítása is. A bajnokság hivatalos weboldalán, a LOHASbajnoksag.hu címen minden, a regisztrációhoz szükséges adatot megtalálhatnak a vállalkozó kedvû háztartások.

„Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az emberek megértsék, miért fontos a környezettudatosság, de talán még ennél is fontosabb az, hogy a kapcsolataikat a bajnokság alatt erõsíteni tudják. Mivel itt nem egyének, hanem családok, közösségek versengenek a tudatos életmód szellemében, sokkal könnyebben közelebb kerülhetnek egymáshoz a családtagok, a generációk” – magyarázza Katalin. – „A kamasz lány megérti, hogy az anyukája nem piszkálásból kapcsoltatja le a villanyt, hanem azért, hogy együtt csökkentsék az energiafelhasználást, és késõbb õ figyelmezteti a szülõket: ne pazarolják fölöslegesen az energiát. Ráadásul az anyuka pedig egyfajta segítséget kap, amivel közelebb kerül a gyermekéhez. A LOHAS Bajnokság tehát nem csak egy életforma megismerésében segít, hanem a kapcsolatok szorosabbra fûzésében is.”

A LOHAS Bajnokságra 2011. december 13-ig lehet jelentkezni, a verseny 2012. január 6-tól egészen egy éven át tart.

http://www.lohasbajnoksag.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.