'Ne gyújts rá!' Világnap

droszler | 2011. november 16 11:03:59 | közérdekü |
A nemzetközi "Ne gyújts rá"- mozgalom világnapját minden év november harmadik csütörtökén tartják. A mozgalom 1974-ben az Amerikai Egyesült Államokból indult útjára. Célja, hogy legyen az évben egy olyan nap, amikor a cigarettázók nem gyújtanak rá, és a társadalom figyelmét felhívják a dohányzás és a passzív dohányzás veszélyeire. Az idei világnap témája, a passzív dohányzás visszaszorításáért meghozott intézkedések minél szélesebb körben történõ megismertetése.
A környezeti (passzív) dohányfüstöt az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége 1993-ban, a WHO 2002-ben ismert emberi rákkeltõ anyagnak minõsítette. A passzív dohányzással kapcsolatos magyarországi adatok az EU27 átlagával összehasonlításban kedvezõtlenek. Azok aránya, akik a munkahelyükön biztonságban vannak a dohányfüsttõl, tehát egyáltalán nincsenek kitéve passzív dohányzásnak az EU27 tagország átlagában 76%, nálunk viszont csak 55%. A bárok esetében az EU27 54%, nálunk viszont mindössze 21%, éttermek esetében 69% és 57%. A dohányzás társadalmi elfogadottsága ugyanakkor folyamatos csökkenést mutat, kutatások szerint jelentõsen emelkedett azok aránya, akik szerint nyilvános helyeken meg kell tiltani a dohányzást.
A dohányfüstmentes környezethez mindenkinek joga van, ez következik a testi és szellemi egészség lehetõ legmagasabb elérhetõ színvonalához való jogból, mint alapvetõ emberi jogból. A belélegzett levegõbe jutó dohányfüstnek nincs olyan minimális szintje, ami alatt az expozíció már biztonságosnak mondható! Laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján megállapítást nyert, hogy akkor lehetséges elszívó-, illetve füstszûrõ berendezésekkel biztosítani a levegõben a káros anyagok koncentrációjának nagyon alacsony szinten tartását a zárt helyiségek légterében, ha a létrehozott levegõáramlás hurrikán erõsségû lenne. Tudományos bizonyítékok vannak arra nézve, hogy a mûszaki megközelítések alkalmazása nem véd a dohányfüst expozíciótól.
Az Országgyûlés 2011. 04. 26-án elfogadta a nemdohányzók védelmérõl szóló törvény módosítását. A tilalom vonatkozik valamennyi zárt légterû közforgalmú helyiségre, azaz valamennyi munkahelyre, egészségügyi szolgáltatóra, vendéglátóipari egységre, beleértve a közintézményeket, szórakozóhelyeket, kocsmákat, bárokat, tömegközlekedési eszközöket, buszmegállókat, a gyalogosok által használt aluljárókat, játszótereket és azok 5 méteres körzetét is. Kivételt csak a hotelek szivarszobái, illetve a börtönök és pszichiátriai intézetek jelentenek. A törvénymódosítás 2012. január 1-jén lép hatályba, de bírságot csak 2012. április 1-jétõl, három hónap türelmi idõ után szab ki a hatóság. A törvény szigorításával Magyarország is megfelel az Európai Unió és a WHO egészségpolitikai, szakmai elvárásainak és egyben jelentõs mértékben csökkentheti a dohányzás okozta népegészségügyi és gazdasági károkat is.
A dohányzás térbeli korlátozása az egész lakosság, de elsõsorban a dohányosok számára jelentõs változást jelent a mindennapi életben. A törvény hatálybalépését megelõzõen és utána is nélkülözhetetlen a lehetõ legteljesebb körû tájékoztatás, véleményformálás és ezzel párhuzamosan a leszokás irányába történõ motiválás, illetve segítségnyújtás. Ennek megfelelõen továbbfejlesztésre kerül a http://www.leteszemacigit.hu honlap és a helyi tarifával mûködõ telefonos szolgáltatás a
06 40 200 493-a számon. Lehetõség nyílik a leszokásban segítséget nyújtó módszerekrõl és helyekrõl történõ tájékozódásra, valamint törvényszegés észlelése esetén annak bejelentésére.

További információk:
http://www.dohanyzasvisszaszoritasa.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.