Almával mérgezzük gyerekeinket?

droszler | 2012. január 14 10:54:50 | Környezeti hírek Körmendieknek |
Az alma féltekénk legnépszerûbb gyümölcse, és nem véletlenül: az egyik legegészségesebb is. Több mint 55 millió tonna alma fogy minden évben a földön. Egy alma mindössze 80-90 kalóriával gazdagít minket, de tele van antioxidánsokkal, amik segítenek a rák megelõzésében és napi C-vitamin szükségletünk 14 százalékát kielégíti. Sok rostot tartalmaz, ezért nemcsak finom, de laktató is, több tanulmány szerint nagyban segíti a fogyni vágyókat.

Ezek után az ember nem várná, hogy bármi rossz is kiderülne az almáról. De kiderült. Kedvenc gyümölcsünk a tavalyi év végén megjelent az amerikai Environmental Working Group (Környezetvédelmi Hivatal) évenként kiadott „A Piszkos Tizenkettõ” listájának az elsõ helyén áll. A több mint 700, különbözõ eredetû megvizsgált alma 98 százaléka tartalmazott növényvédõ szert, ezért listavezetõ lett. A Piszkos Tizenkettõ további helyezettei, a vegyi anyag értékek csökkenõ sorrendjében a következõek voltak: zeller (szára), eper, õszibarack, spenót, nektarin, szõlõ, amerikai paprika, burgonya, áfonya, fejes saláta és fodros káposzta (kale).
Az ugyanakkor publikált „A Tiszta Tizenkettõ” lista helyezettei a növényvédõ szereket legritkábban, és legkisebb mértékben tartalmazó zöldségek és gyümölcsök: hagyma, kukorica, ananász, avokádó, spárga, zöldborsó, mangó, padlizsán, sárgadinnye, kiwi, káposzta, görögdinnye, édes burgonya, grapefruit és gomba. A különbség a két lista között jelentõs volt. Aki a Piszkos Tizenkettõn található termékekbõl napi öt adaggal megeszik, átlag 14 különféle mérgezõ vegyi anyagot juttat szervezetébe, aki a másik listáról választ ki ötöt, az kevesebb, mint kettõt. A Tiszta Tizenkettõn listázott növények több mint 90 százaléka egyáltalán nem tartalmazott mérhetõ mennyiségû vegyszert.

A Környezetvédelmi Hivatal minden évben több száz mintát vesz különféle boltoktól, az 53 leggyakrabban fogyasztott zöldségbõl és gyümölcsbõl. A zöldségeket és gyümölcsöket alaposan megmossák, és meghámozzák, ha lehetséges. Ezek után megvizsgálják õket, hogy milyen növényvédõ szerek maradékait tartalmazzák, és milyen mennyiségben.

A növényvédõ szerek különösen a gyerekekre veszélyesek, az idegrendszert károsítják, a hormonokat megzavarják, és hosszú távon rákot is okozhatnak. Egy Harvard egyetemi tanulmány nemrégen kapcsolatot talált a gyermekek vérének növényvédõszer tartalma, és a hiperaktivitás, és figyelemzavar között. A terhes nõket külön óva szokták inteni, hogy kerüljék el a növényvédõ szereket, hacsak lehetséges. A magyarok számára az almát érintõ felfedezések különösen fontosak, mert kultúránkban az alma gyakran az elsõ étel, amit a hozzátáplálás során a kicsik kapnak.

Hogyan kerül az a sok méreg az almákra? Elõször is az almafákat nagyban veszélyeztetik a különféle gombás és bakteriális fertõzések, és a károkozók is gyakran megtámadják õket. (Nemcsak az emberek szeretik az almát, hanem az alacsonyrendû élõlények is). Ezek ellen a modern mezõgazdaságban gyakran használnak vegyi permetezést. Mindemellett a leszedés után további növényvédõkkel kezelik az almákat, amik lehetõvé teszik, hogy azok sokáig elálljanak. Hiszen gyakran az októberi szüret után hosszú hónapokkal is frissek kellenek, hogy legyenek a boltokban. Senki nem akar félig rohadt almákat vásárolni januárban a szupermarketben. A különbözõ zöldségek és gyümölcsök más-más értékben szívják be a külsejükre juttatott vegyi anyagokat, és az alma ezt hatékonyan megteszi.

Hogyan védekezhet az átlag fogyasztó a vegyszerek ellen? Legegyszerûbben úgy, hogy aki megteheti, csak saját, vagy ismerõs által termesztett almát eszik, és akinek meg nincs erre lehetõsége, az bio terméket vásárol. A bio termékeknél nagyon fontos, hogy a forrás megbízható legyen, mert a kistermelõk gyakran a leghírhedtebb használói a növényvédõ szereknek. A megbízható bio forrásból beszerzett alma a gyümölcs minden csodás erényével rendelkezik, de a káros vegyszerek nélkül.

Összességében az alma még mindig az egyik legegészségesebb étel, amit ehetünk, csak biztosra kell mennünk, hogy mi fán termett, és hogyan jutott el hozzánk. Hófehérke egyetértene.

Bezzeganya


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.