Kötelező olvasmány

droszler | 2012. január 23 12:05:21 | kultúra |
OLVASNI JÓ! – mindannyian tudjuk, de mégsem olvasunk, mert nincs rá idõnk. Odázzuk az olvasást, mert mindig van valami, ami látszólag fontosabb. Színházunk befolyásolni szeretné Önöket, amikor a teendõiket rangsorolják. Játékosan, de azért valamennyire komolyan véve elõírjuk, hogy idõnkét mely kortárs regényt olvassanak el – határidõre (akárcsak az iskolában).

Ez a Kötelezõ olvasmány.

A határidõ lejártával találkozunk a szerzõvel és megosztjuk vele olvasmányélményünket.

Következõ lecke Vámos Miklós: Kedves kollégák címû könyve.

Találkozás Vámos Miklóssal február 27-én, hétfõn 19.00 órakor a Weöres Sándor Színház színháztermében.

Vámos Miklóssal Jordán Tamás és dr. Iker János docens beszélget

Belépõdíj: 800 Ft

Jegyek elõvételben kaphatók a Weöres Sándor Színház Jegyirodájában. (Király u. 11.) Nyitva: hétköznapokon 9.00-17.00



KÖTELEZÕ OLVASMÁNY – Vámos Miklós: Kedves kollégák

A kortárs magyar irodalom valamiféle kis tükrét tartja kezében az olvasó. Én tartom elébe. Pontosabban mi, vagyis mintegy hetven hazai szerzõ. Sajnos, hárman idõközben elhunytak. Hetven író portréjáról, bizonyos köz- és magánügyeirõl hull le a lepel. Személyes kis tükör ez. Elfogult, de azért remélhetõleg nem torzít. Öt éven át beszélgettem a hazai irodalom aprajával-nagyjával, kétheti rendszerességgel. Az eszmecseréket rögzítette és mûsorra tûzte a Pax és a Duna tévé. Hetvennégy beszélgetés nyomán készült ez a kötet, mert a legkedvesebb kollégákat kétszer hívtam meg.



Természetesen rövidítésre, szerkesztésre kényszerültem, hogy beleférjünk egy kötetbe, kisimítgattam az élõ beszéd írásban nem jól festõ lazaságait, de igyekeztem megtartani a természetességét, és kinek-kinek jellegzetes stílusát. Emiatt számomra érdekes írói munkának bizonyult a szövegek formálása. Bízom benne, hogy olyasféle közös mutatvány a végeredmény, mint az artistáké, én a mértékletes untermann szerepét próbáltam játszani. Boldogít, ha lehetõvé tehettem, hogy kartársaim fölrepüljenek.



A Kedves kollégák megjelenése lezár egy korszakot az életemben. Hatvanéves vagyok, ideje átengednem az irodalmi kérdezõ szerepét alkalmas fiatalabbaknak. Sokat tanultam e beszélgetésekbõl, az alkotó ember, az irodalmi hétköznapok, a szavakkal vívott küzdelem és az írók családi életének felemelõ nehézségeirõl, örömeirõl. Azt hiszem, olyan tudás ez, amire az olvasók is kíváncsiak. Ha a kérdezett szerzõk egyik-másik könyvéhez is kedvet támasztunk, az már a hab a tortán. Tartsanak meg minket jó emlékezetükben. Vámos Miklós


Weöres Sándor Színház Jegyiroda
Tel.: 94/318-738
www.wssz.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.