Téli közlekedés

droszler | 2012. január 24 17:14:05 | közérdekü |
A Vas Megyei Rendõr-fõkapitányság téli idõszakra vonatkozó közlekedési tanácsai

A gépjármûvekkel történõ közlekedés a téli hónapok alatt a közlekedõktõl fokozott óvatosságot és nagyfokú körültekintést igényel, hiszen haladásuk során az útviszonyok méterrõl méterre változhatnak.

A legtöbb baleset a kritikus idõszaknak számító hajnali és a reggeli órákban következik be fõként a hidakon, felüljárókon és az erdõs útszakaszokon. Azért, hogy egy esetleges karambolt elkerüljünk, mindig tartsuk szem elõtt az alábbiakat:

- A gépkocsikat – fõként egy hosszabb autóút elõtt – ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot: a világítást – melynek kapcsán a fényszórókat és a többi lámpát ilyenkor gyakrabban kell tisztítani – , a gumiabroncsokat, az akkumulátort, és a fékrendszert is. Továbbá, figyelmet kell fordítani deresedés vagy havazás esetén reggel és napközben is, elindulás elõtt az elsõ-és hátsó szélvédõ letisztítására, lekaparására, melynek elvégzése következtében a vezetõ könnyebben tájékozódhat.
-A csúszós-jeges útszakaszokra jellemzõ, az úttest felületének színváltozása, illetõleg egy fénylõ, jeges útburkolatra történõ ráhajtás esetén a kerekek gördülése által okozott hanghatás növekedése is várható. Éppen ezért télen különös veszélyt rejtenek a beláthatatlan útívek, kanyarok, melyek elõtt idõben csökkenteni kell a gépjármû sebességét.
-Gumiabroncsok tekintetében ajánlatos a téli gumik használata és különös figyelmet kell fordítani a levegõnyomásra is. Ne feledjük, a gumik tapadási tulajdonsága hideg idõjárási viszonyok között jelentõs mértékben csökken!
-Havazás esetén fokozott óvatossággal kell közlekedni nem csak a fõutakon, hanem azokon az alsóbbrendû utakon is, ahova még az ekézõ-szóró gépek nem jutottak el, ezért bárhol elõfordulhat síkosság, és az autó könnyen irányíthatatlanná válhat.

Télen a gépkocsival történõ közlekedés fontos kellékei lehetnek a jól mûködõ ablaktörlõk, a jégkaparó, a jégoldó spray, a megfelelõ ablakmosó folyadék vagy a páramentesítõ, illetve a hólánc. Ügyeljünk arra, - fõleg hosszabb utazás esetén -, hogy szükség esetén legyen a jármûben takaró, meleg ruházat, kislapát, vontatókötél és mindig legyen náluk feltöltött akkumulátorral rendelkezõ mobiltelefon is.

-Fontos, hogy a reggeli órákban, munkába menet idején korábban induljanak el otthonról. Ellenkezõ esetben pedig a késést, ne próbálják meg a nagyobb sebesség megválasztásával behozni, mert könnyen baleset lehet a vége.

-Haladásunk során az autó stabilitása jeges útszakaszra történõ ráfutáskor váratlanul megváltozik, ezért ügyeljünk arra, hogy ne tegyünk hirtelen kormánymozdulatot. Ellenkezõ esetben minden hirtelen mozdulat a kormányon, féken, vagy gázon tragédiához vezethet! Adott szituációban fontos, hogy ne ijedjünk meg, mert a gépjármû sebessége gázlevétellel és motorfékkel csökkenthetõ.
- Felhívjuk a figyelmet, hogy a lassabb, körültekintõbb, elõrelátóbb vezetéssel megelõzhetõek a közlekedési balesetek, illetõleg a nagyobb követési távolság betartásával elkerülhetõk az erre az idõszakra leginkább jellemzõ „koccanások”, és a velük együtt járó kellemetlenségek.

Jó utat és balesetmentes közlekedést kíván a Vas Megyei Rendõr-fõkapitányság!


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.