Vida Péter az est vendége

droszler | 2012. február 07 17:18:54 | körmendi hírek |
Szeretettel meghívjuk Önt és Kedves családját
2012. február 10-én pénteken 19 órakor a
Gõzmalom Étteremben tartandó
Borvacsorára

Az est vendége Vida Péter, 2011. év borásza


Fantasztikus vacsorával, komplett menüsorral, a kóstolt borokkal és a kitûnõ hangulattal várjuk Önöket.

További információ, asztalfoglalás 06/94/594-336 vagy gozmalomhotel@gmail.com


http://www.gozmalomhotel.hu/

Vida Péter: a bor semmihez nem hasonlítható isteni csoda, mely az élõvilág és az egész emberiség diadala

A Magyar Bor Akadémia úgy döntött, hogy a 2011. Év Bortermelõje díj nyertese Vida Péter, a Szekszárdi borvidékrõl lesz. A díj nem egy bor kiváló minõségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelõ több éven át tartó, kiemelkedõ teljesítményéért, borainak állandó kiváló minõségéért, azok hazai és külföldi sikereiért adományozható. Ez tehát a magyar borászok által elnyerhetõ legrangosabb hazai kitüntetés. A versenyben minden magyar borász részt vehet, akit jelölnek a szakértõk, majd a legtöbb szavazatot kapott 5 jelölt verseng a végén. Vida Péter már negyedszerre került a legjobb öt közé, most õ nyert. (Az öt közé kerültek még: Áts Károly – Tokaji borvidék, Dúzsi Tamás – Szekszárdi borvidék, Gálné Dignisz Éva – Kiskunsági borvidék és Heimann Zoltán – Szekszárdi borvidék.)

Vida egykor a Debreceni Agrártudományi Egyetem Fõiskolai Karán diplomázott. A most 58 éves szekszárdi borász egy konkrét esemény hatására kötelezte el magát a borászat mellet: Rég történt már, elsõ kadarka boromat beneveztem a helyi borversenyen, természetesen apám nevét írtam a nevezési lapra. Telt múlt az idõ, már el is feledkeztem róla, amikor egy reggel édesapám kinyitja a helyi újságot, és a középsõ két oldalon nagy, öles betûkkel ezt olvassa: Vida Sándor kadarkája a megye legjobb kadarkája. Apám szigorú ember volt, de akkor elcsukló hangon mondta: meglásd, a jó Isten meghálálja. Innentõl kezdve nem is volt kérdés, hogy a bor és az én életem összekapcsolódik. - mesélt még november vége felé, az öt jelölt borász bemutatkozó estéjén Vida, aki szerint:

Dolgozott üzemgazdászként, szõlészeti ágazat vezetõként is az Aranyfürt Mezõgazdasági Szövetkezetnél, de 1995-ben úgy döntött, hogy megalapítja saját családi vállalkozását, a Vida Családi Birtokot, ahol három gyermekük is kiveszi részét a munkából. A La Vida sorozat sorra söpri be díjakat, Péter szívéhez mégis a Merlot és az Öregtõkék Kadarkája áll legközelebb, ez a két végtelenül kedves, bársonyos, szeretettel ölelõ, melegséget árasztó bor szólítja meg igazán.

Mint minden embernek, neki is vannak tervei, vágyai, kívánságai. Péternek mindennél fontosabb, hogy a Jó Isten segítségével még sok szép és különleges évjárat szüreténél ott lehessen, szeretné minél több emberrel megismertetni a borvidéket, borait, és folyamatos törekvése, hogy a legnagyobb harmóniában éljen a természettel. Az elkövetkezõ tíz évben szeretné a meglévõ területek folyamatos korszerûsítését, újratelepítését, új dûlõk elindítását elérni, a borbirtok állandó technológiai újítása mellett szeretnék a magas színvonalú vendéglátást biztosítani – olvasható a Magyar Bor Akadémia hírlevelében.

Van egy munkaeszköz, amit soha nem adna kölcsön senkinek. A metszõollója. Féltve õrzi, hiszen ahogy 40 éve egyik tanítójától megtanulta, ez az eszköz nem más, mint pincéjének a kulcsa, hiszen a megfelelõ metszés alapkövetelmény egy kiváló bor készítéséhez.

Amíg õ borairól mesél végtelen szeretettel, hosszú perceken át, addig borai róla, és két keze munkájáról suttognak hálával. Mit ígér a borász annak, aki ellátogat hozzá? „Nálunk a borkóstolók kissé mások, mint az általában megszokottak. Szeretném megértetni mindenkivel, hogy a bor isteni csoda, nekünk embereknek kell megváltoznunk, hogy ezt igazán megértsük. Ezért nemcsak magát a bort mutatom be, hanem ami mögötte van: megszólal a zene, elhangzik néhány epigramma, és a lélek töltõdik, ez mindenkit megérint.”

http://www.szabadfold.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.