Egységes gondolkodás az egészségügyi struktúra-átalakításról

droszler | 2012. február 10 08:34:40 | közérdekü |
A Nemzeti Erõforrás Minisztérium Egészségügyért Felelõs Államtitkársága 2012. január végén minden térséget érintõ konzultáció-sorozatot kezdeményezett az egészségügyi rendszer átalakításáról. Cserháti Péter egészségpolitikáért felelõs helyettes államtitkár országjáró körútján az integráció, illetve a funkcióváltás szempontjából elsõsorban érintett fekvõbeteg intézményeket kereste fel. A megbeszélések alapját a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minõség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) által tavaly tavasszal lebonyolított kérdõíves felmérés, illetve az azt követõen lefolytatott szakértõi egyeztetések során kialakult javaslat adta.

A konzultációk minden esetben térségi fórummal zárultak. A helyettes államtitkár Tapolca, Körmend, Csorna, Gyõr, Marcali, Nagyatád, Komló, Pécs, Kazincbarcika, MISEK Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ, Miskolc, Vásárosnamény, Debrecen, Kalocsa, Makó, Szeged, Kisbér, Komárom, Budapest képviselõivel egyeztetett.

A megbeszéléseken az államtitkárság munkatársai mellett részt vettek a GYEMSZI, illetve az érintett új Térségi Egészségszervezési Központ (TESZK) vezetõi, az adott kórház fenntartója, igazgatója és gazdasági vezetõje (menedzsmentje), a fórumokon pedig a térség politikai vezetõi, továbbá az Országos Tisztifõorvosi Hivatal (OTH), az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) valamint az Országos Mentõszolgálat térségi vezetõi is.

A tárgyalásokon világossá vált, hogy a biztonságos és jó minõségû fekvõbeteg ellátást a jövõben megyei-térségi együttmûködések formájában lehet megszervezni. Ez a szemlélet számos helyen már most is jellemzõ, ahol bizonyos aktív ellátásokat – pl. a diagnosztikai vagy szakember hiányában – a szomszédos kórház segítségével biztosítanak. Az egynapos sebészet, a nappali és a kúraszerû ellátások fontossága is nagy hangsúlyt kapott, mivel ezeket is a térségi együttmûködésben lehet a legjobban megszervezni. A megbeszéléseken ugyanakkor a sürgõsségi ellátás helyben való megtartásához szükséges lépésekrõl is szó esett.

A fekvõbeteg struktúra 2012. május 1-jéig megvalósuló változása mellett a partnerek érintették az ezzel összefüggõ, hosszabb távú intézményi fejlesztési elképzeléseket is. Ennek érdekében hamarosan ismét intenzív egyeztetésre lesz szükség, mivel a közeli hetekben várható az Új Széchenyi Terv részét képezõ, még hátralévõ ágazati pályázatok kiírása.

Az egyeztetések eredményeként született, a szolgáltatók új fekvõbeteg területi ellátási kötelezettségére, illetve kapacitására vonatkozó felosztási javaslatát a GYEMSZI február 15-ig adja át az ágazati vezetésnek, illetve az OTH-nak. A hivatal ennek megfelelõen legkésõbb március 31-ig elkészíti az ezekre vonatkozó határozatokat és mûködési engedélyeket. A szolgáltatók április 18-ig nyilatkozhatnak arról, hogy megfelelnek-e a szakmai minimum feltételeknek, ezt követõen pedig további négy hónap alatt gondoskodhatnak azok biztosításáról. Az OEP április 30-ig köti meg az új finanszírozási szerzõdéseket a szolgáltatókkal.

(Egészségügyért Felelõs Államtitkárság)


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.