Ülésezett az önkormányzat

droszler | 2003. június 30 11:25:00 | körmendi hírek |
Körmend Város Önkormányzati Képviselő-testületének 2003. június 26-i ülésén történtek ismertetéséről

Körmend Város Önkormányzati Képviselő-testülete megalkotta a kitüntető díjakról, címekről és azok adományozásának rendjéről szóló rendeletet.

- A rendelet az eddig is adományozható díjak mellett tartalmaz egy új, "Boldog Batthyány-Strattmann László díjat" is.

- Ezt a díjat a Képviselő-testület a városban élt és tevékenykedett hercegorvos emlékére alapította, évente legfeljebb egy adományozható belőle.

- A díjat a Képviselő-testület olyan személyeknek adományozhatja, akik kiemelkedő szociális, karitatív tevékenységet folytatnak, és mint a hercegorvos, példás családi életet élnek. Hangsúlyozandó, hogy nem egészségügyi dolgozók munkájának elismeréséről van szó, hiszen arra a célra az egészségügyi miniszter által alapított díj szolgál.

- Ezen díj megalapítása, illetve a május 22-i ülésen a "Boldog Batthyány-Strattmann László ösztöndíj" létrehozása része annak a Batthyány-kultusznak, amely megteremtését az Önkormányzat célul tűzte ki maga elé.



2. A Képviselő-testület megalkotta a helyi környezetvédelem szabályairól szóló
rendeletet.


- A rendelet szigorú szabályokat rögzít a Rába folyó védelme érdekében, a levegő védelme érdekében szabályozza többek között az avar és kerti hulladék égetését, a porképző és bűzős anyagok kezelését. Az allergén növények, így a parlagfű irtásának kötelezettségét is rendezi, és kötelező rendelkezéseket tartalmaz a zaj -és rezgés elleni védelem érdekében. A rendeletben, illetve a vonatkozó egyéb jogszabályokban foglaltak megsértése környezetvédelmi és szabálysértési bírság kiszabásával jár, emellett a károkozó a környezetszennyező tevékenységéért büntetőjogi és kártérítési felelősséggel is tartozik.

A Képviselő-testület megalkotta a közterület felügyeletről szóló rendeletet.


- A rendelet értelmében a közterület -felügyelet feladatait a Polgármesteri Hivatalban alkalmazott közterület-felügyelők látják el.

- A közterület-felügyelők az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. Kormányrendeletben foglaltakon túl helyszíni bírságot szabhatnak ki egyes önkormányzati rendeletekben foglaltak megsértése miatt is ( pl. a helyi környezetvédelem szabályairól szóló, a közterületek használatáról, rendjéről szóló, a szilárd hulladék összegyűjtéséről és elszállításáról szóló, a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos kötelező helyi szolgáltatásról szóló, vagy pl. az ebek tartásáról szóló rendeletben foglaltak megsértése miatt - a felsorolás nem teljes!!!)

- Körmend Város Önkormányzata a közterület-felügyelők, a rendőrség és a Polgárőrség együttműködésével kívánja biztosítani a város rendjének fenntartását, és együttes erővel kíván fellépni a város nyugalmát megzavaró eseményekkel szemben.

A Képviselő-testület elfogadta a II. féléves munkatervét.


A munkaterv alapján az augusztustól decemberig tartó testületi ülések során megtárgyalásra kerül többek között:

- a belterületi utak, járdák állapota, és ehhez kapcsolódóan felújítási ütemterv készül

- a Kiskincstár létrehozásának lehetőségeit is megvizsgálja a testület

- megtárgyalásra kerül a játszóterek felújítási programja

- az intézmények felújítása kapcsán hosszú távú program kerül kidolgozásra

- sor kerül a közlekedési felülvizsgálat eredményeinek megtárgyalására, ezzel kapcsolatos intézkedési terv jóváhagyására

- beszámoló lesz hallható a Cigány Kisebbségi Önkormányzat tevékenységéről, a Faludi Ferenc Könyvtár és a II. Rákóczi Ferenc Városi Művelődési és Ifjúsági Központ tevékenységéről, és ugyancsak beszámoló készül a Kölcsey utcai Általános iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény oktató-nevelő munkájáról.

Folyó ügyek:

1. Intézmények felújítása, karbantartása:

- Körmend Város Önkormányzata az intézmények felújítására a 2003. évi költségvetésében 20 m Ft-ot biztosított, ebből a 20mFt-os intézményi felújítási alapból a pályázati önrészek biztosítása után 9 mFt szabad keret maradt.

- Ebben az évben csupán a legfontosabb feladatok elvégzése 14-15mFt-ot igényel ( vizes blokk felújítása az Olcsai Ált. Iskolában, a Kölcsey F. Gimnáziumban, a II. számú Óvodában, tetőfelújítás a III. számú Óvodában, parkolási lehetőség megoldása a II. számú Óvodában, parkettajavítás, festési munkálatok elvégzése stb.)

- A Képviselő-testület határozatában úgy döntött, hogy a az intézmények felújítására és karbantartására összesen 12m 880e Ft-ot biztosít.



2. Dr. Batthyány-Strattmann László Kórház-Rendelőintézet műszer
beszerzésének támogatása


- A Képviselő-testület úgy döntött, hogy támogatja a Kórháznak a 12mFt értékű artroscop műszer beszerzése iránti kérelmét

- Ennek keretében az Önkormányzat 2 mFt kezdő befizetést biztosít, és 72 hónapig havi 66.252 Ft összeg átvállalásával támogatja a Kórházat a műszer beszerzésében, a hátralévő években pedig éves finanszírozásként a költségvetési rendeletben megtervezi ennek kiadásait.



3. Az I. számú és a Dr. Batthyányné Coreth Mária Napköziotthonos Óvoda
összevonása:


- A Képviselő-testület döntött arról, hogy az említett 2 óvodát összevonja.

- Ennek megfelelően 2003. szeptember 1-től az óvodai feladatellátásról 2 központi ( II. számú Napköziotthonos Óvoda ésa Dr. Batthyányné Coreth Mária Óvoda), és 2 tagóvodában ( II. számú Napköziotthonos Óvoda horvátnádaljai intézményegysége, és az I. számú Napköziotthonos Óvoda) gondoskodik az Önkormányzat.

- A döntés meghozatala előtt a Testület kikérte az érintett közösségek véleményét. A Vas Megyei Közgyűlés 74/2003. számú határozatában megállapította, hogy "Körmend Város Önkormányzatának az általa ellátott közoktatási feladatok átszervezésére irányuló szándéka nem ellentétes a megye közoktatásának fejlesztési tervével."

- Ezzel a döntéssel pont került egy hosszú, vitáktól sem mentes probléma megoldására.

4. Tanulók és felkeszítő nevelőik jutalmazása:

- Mivel a körmendi tanulók a 2002/2003-as tanévben is sikeresen szerepeltek különböző tanulmányi versenyeken, a Képviselő-testület úgy döntött, hogy a tanulókat és felkészítőiket elismerésben részesíti.

- Az elismerésben és a hozzá kapcsolódó polgármesteri állófogadásban azok a tanulók részesülnek, akik a tanulmányi versenyek során megyei 1-3., és országos 1-20. helyezést értek el.


5. Pályázat benyújtása közintézmények akadálymentesítésére

- A Képviselő-testület úgy döntött, hogy pályázatot nyújt be a Fogyatékosok Esélye Közalapítvány által meghirdetett, a közintézmények akadálymentesítésére irányuló pályázaton.

- Mivel az akadálymentesítés biztosítása több épületnél is indokolt ( Polgármesteri Hivatal, Színházterem, Thököly u. 46. szám alatti épületnél tervezett Családsegítő és Gyermekjóléti Gondozási Központ), a testület úgy döntött, hogy a Színházterem és a Thököly u. 46. alatti épület közül annak akadálymenetesítését támogatja, amely a pályázat benyújtásáig megszerzi a szükséges építési, egyéb hatósági engedélyeket, és amely az Önkormányzat számára kedvezőbb pénzügyi kihatással jár.

( A Polgármesteri Hivatal ebben a pályázati eljárásban nem vesz részt.)



6. Rába Menti Térségi Fejlesztési Tanács létrehozásának kezdeményezése



- A Képviselő-testület úgy döntött, hogy kezdeményezi a Vas Megyei Területfejlesztési Tanácsnál, valamint a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácsnál a Rába Menti Térségi Fejlesztési Tanács létrehozását.

- A Rába Menti Térségi Fejlesztési Tanács létrehozásának szükségessége a június 19-én, Körmenden tartott Rába-konferencia során hangzott el, amikor is az érintett települések polgármesterei egyhangúlag fogalmazták meg a közös együttműködés jelentőségét. Az együttműködés keretében nagyobb erővel lehet fellépni a folyó ökológiai védelme, a közös fejlesztési koncepciók kidolgozása érdekében.



7. Pályázat benyújtása önkormányzati bűnmegelőzési programhoz



- A Képviselő-testület úgy döntött, hogy pályázatot nyújt be az Országos Bűnmegelőzési Központhoz Körmend közterületeinek rendjének védelme, illetve a bűncselekmények visszaszorítása érdekében.

- Sikeres pályázat esetén a térfigyelő rendszer újra működőképessé tehető és bővíthető lesz ( ennek során kamerákat lehet elhelyezni az egyes oktatási intézményeknél is).

- Az elnyerhető támogatás összege csaknem 2m Ft, a pályázati önrész 803eFt.

8. ÖNO bővítése

- A Képviselő-testület jóváhagyta azt a megállapodás tervezetet, amely szentesítésével - hosszú várakozás után - megkezdődhet a gondozóház tervezett bővítése.

- A Református Egyház, az Evangélikus Egyház és az Önkormányzat között folytatott tárgyalások során területcserével, és egyéb kötelezettségek vállalásával ( kerítés építése) sikerült a várt megállapodást megkötni.

9. A Somogyi Béla Általános Iskola igazgatójának megválasztása

A Képviselő-testület Karakai Józsefet bízta meg -zárt ülés keretein belül lefolytatott

szavazással- a Somogyi Béla Általános Iskola igazgatói munkakörének ellátásával.

10. Szennyvíztisztító telep rekonstrukciója

- A Képviselő-testületi ülésen a képviselők tájékoztatást kaptak a szennyvíztisztító
telep rekonstrukciójáról.

- Mivel a World Proteins Kft. a korábbi technológiát nem kívánja
alkalmazni, ezért úgy döntött, nem építi meg az előkezelőt. Így a beruházást
Körmend Város Önkormányzatának, valamint a Vasivíz Rt.-nek kell
finanszíroznia.

- A megváltozott paraméterek miatt a korábban engedélyezett terveket át kell
dolgozni. A kivitelezési költség 140-150 m Ft., ebből az Önkormányzatra eső rész
26 mFt. ( Magyarszecsőd, Molnaszecsőd és Egyházashollós által fizetendő
kapacitásbővítési hozzájárulás kiválthatja a World Proteins részét.)

- Sajnos ez is egy olyan probléma, amit az Önkormányzat az elődjétől örökölt, de
eltökélt szándéka, hogy a problémát megoldja, a munkálatokat megvalósítja.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.