Tájékoztató a Képviselő-testület I. félévi munkájáról

droszler | 2003. június 30 11:35:00 | körmendi hírek |
Tájékoztató
Körmend Város Önkormányzati Képviselő-testületének I. félévi munkájáról

1. Körmend Város Önkormányzatának 2003. évi költségvetése

- A képviselőtestület, a Polgármesteri Hivatal és az intézmények együttes 2003. évi költségvetésének bevételi és kiadási főösszege: 3.693.295.- eFt.

- A működési hiány (78.000.- eFt) fedezetére az önkormányzat a kiegészítő támogatást
kívánja igénybe venni.

- A felhalmozási hiány fedezetére az önkormányzat hitelt vesz fel, vagy vagyonértékesítésből fedezi a kiadásokat. (218.000.- eFt)

- A 2002. évi működési hiány 220 m Ft. A Képviselő-testület a város eladósodást meg kívánja állítani, ezért kényszerű, de halaszthatatlan intézkedések meghozatalának felelősségét felvállalta ( a középiskolák és a Nevelési Tanácsadó fenntartásának a Megyei Önkormányzat részére való átadása, óvodai csoportszám csökkentése)

- Körmend Város Önkormányzatának 2003.évi fő fejlesztési tervei:



- Sportcsarnok bővítése: 35mFt

-Fő tér rekonstrukciója: 26m200eFt (tervek, pályázati önrész)
-Kórház rekonstrukciója: 50mFt van erre a célra elkülönítve(önrész)
-kórházi gépműszer vásárlására: 2mFt.-ot
-kórházi lift vásárlására: 17m500eFt.-ot költ
a 2003-as évben az Önkormányzat.



- Körmend város Önkormányzatának hosszú távú elkötelezettségei:

2004 év 2005 év

- Kórház címzett támogatás 5.000.- eFt 25.000.- eFt

- Ipari Park létesítés 25.000.- eFt 25.000.- eFt

- Telkesítés 40.000.- eFt 60.000.- eFt

- Főtér rekonstrukció 10.000.- eFt

- Sportcsarnok bővítés 10.000.- eFt





2. Batthyány-Strattmann Kastély használati jogainak rendezése



- Az Önkormányzat, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság és a Szeleste 2001 Kft. közötti 3 oldalú megállapodás tervezetébe szigorú, az Önkormányzat érdekeit szolgáló feltételeket épített bele ( MARC Cipőgyár számára szerelőcsarnok felépítése, múzeum áttelepítése, kiállító terem, gyermekkönyvtár elhelyezése, tanműhely kialakítása, színházhasználati lehetőség, kamaraterem kialakítása)

- Ugyancsak Körmend érdekeinek megerősítése céljából a Képviselő-testület május 22-i ülésén határozatában kiegészítette a megállapodás tervezetet, miszerint a megállapodáshoz csak akkor járul hozzá, ha a Szeleste 2001 Kft, a MARC Cipőgyár és a KVI között olyan megállapodás jön létre, amely értelmében a Cipőgyár a munkavégzést és foglalkoztatást Körmenden továbbra is biztosítja.

- Hangsúlyozandó, hogy a megállapodás tervezetben leírtak csak akkor hatályosulnak, ha a Kft. az általa igényelt hitelt megkapja, az ingatlanok birokba adására pedig csak akkor kerül sor, amikor a kihelyezésükre szolgáló új létesítmények elkészülnek, a színház birtokba adására pedig csak az átalakított könyvtár és áthelyezett kiállító terem használatbavételi engedélyének jogerőre emelkedését követő napon kerül sor.

3. Batthyány-Strattmann László boldoggá avatása



- 2003. március 23-án Rómában II. János Pál pápa boldoggá avatta a szegények orvosát, Dr. Batthyány-Strattmann Lászlót. Az események idején országos érdeklődés mutatkozott városunk iránt.

- Körmend Város Önkormányzata a boldoggá avatás kapcsán döntött több feladat elvégzéséről, amelyre a Képviselő-testület 3 mFt. költségvetési keretet biztosított.

(a Szent Erzsébet templom díszkivilágítása,, környékének rendbetétele,

a Rózsa utcában levő Batthyány emléktemplom környékének rendbehozatala,

a Rózsa utcai templom melletti parkban szoborfülke felállítása

a Rózsa utcában levő Batthyány emléktemplom körüli tér elnevezése a hercegorvosról,

a hercegorvos életéről, munkásságáról dokumentumfilm készíttetése stb.)

- 2003. április 21-én az országban először Körmenden került sor Boldog Batthyány-Strattmann László boldoggá avatásának megünneplésére. A rendezvényről igen pozitív visszajelzések érkeztek, a szervezőket és a közreműködőket dicséret illeti.

- 2003. május 17-én szimpózium rendezésére került sor.

- A Képviselő-testület megalkotta a "Boldog Batthyány-Strattmann László ösztöndíjat", és a "Boldog Bathhyány-Strattmann László díjat". Előbbivel az Önkormányzat a jeles tanulmányi eredményeket elérő, és szociálisan rászoruló körmendi egyetemi, főiskolai hallgatókat kívánja támogatni, a díj pedig olyan személyeknek kerül odaítélésre, akik kiemelkedő szociális, karitatív tevékenységet folytatnak, és a hercegorvos erényeit bírják.



4. Szabadság tér felújítása

- A Szabadság tér felújításának tervei elkészültek, benne több, a tér szerepét jobbító elképzeléssel ( Kossuth-szobor áthelyezése a Városháza épülete elé, volt szovjet hősi emlékmű helyén látvány, mozgás-és hangélményt keltő csobogó építése, illemhely lebontása, szökőkút felállítása, parkolók elhelyezésének megváltoztatása stb.)

- Az Önkormányzat a szükséges önerő biztosításával az Orfheus programon kíván pályázati pénzt nyerni a tervek megvalósítására



5. Rába folyó védelme



- Körmend Város Önkormányzata az elmúlt félévben kiemelten foglalkozott a folyó védelmével

- Elkészült a város turisztikai koncepciója, amely lényeges elemeket tartalmaz a Rába-part hasznosításával kapcsolatosan ( pihenőövezet kijelölése, csónakkikötő, táborhelyek korszerűsítése, víziturizmus népszerűsítése, víziszínpad kiállítása, sétautak létesítése stb.)

- A programban foglaltak megvalósítására a Képviselő-testület meghívásos beépítési tervpályázat kiírása mellett döntött.

- A Balatonnak a Rábából történő pótlása ellen egyhangúlag tiltakozott a Testület (VITUKI)

- Több szakmai konferenciának is házigazdája volt az elmúlt félévben Körmend:

· 2003. április 23-án a Rába folyó Vas megyei szakaszára vonatkozó turisztikai terv kidolgozásáról tartottak szakmai megbeszélést

· 2003. június 19-én pedig a Rába folyó védelméről, a folyó védelme érdekében szükséges együttműködésről tartottak magas színvonalú konferenciát. Ennek során fogalmazódott meg annak igénye, hogy a Rába folyó menti települések kezdeményezzék a Rába Menti Térség Fejlesztési Tanács létrehozását, hogy egy közös szervezet keretében, az összefogás jegyében lépjenek fel a folyó védelme érdekében.









6. Középiskolák átadása, intézmények működésének racionalizálása:



- Minden város életében vannak olyan helyzetek, amelyet a Képviselő-testületnek -még ha nem is tartoznak a népszerű döntéseik közé- fel kell vállalnia a hosszú távú működés sikeressége miatt.

- Az önkormányzatok alulfinanszírozása miatt Körmend is arra kényszerült, hogy felülvizsgálja intézményeinek szerkezetét, működését, és a halaszthatatlan intézkedéseket megtegye.

- Ennek folytán döntött úgy az Önkormányzat, hogy a Kölcsey F. Gimnázium és a Rázsó Imre Szakközépiskola által ellátott közoktatási feladatokat 2003. július 1-i hatállyal a Megyei Önkormányzat részére átadja. Az átadással a diákok, szülők helyzete nem válik terhesebbé, sőt, a megkötött megállapodás nagyon korrekt rendelkezéseket tartalmaz.

- A Nevelési Tanácsadó fenntartásával kapcsolatos feladatok átadására is sor került, de a szolgáltatást továbbra is Körmenden lehet igénybe venni, az Önkormányzat ennek érdekében vállalta, hogy biztosítja 1 fő szakember bérét és annak járulékait, valamint ingyenes használati jogot enged a Nevelési Tanácsadó által használt épületre, és térítésmentesen adja a Megyei Önkormányzat tulajdonába a feladatellátáshoz szükséges dologi eszközöket.

- Az óvodai feladatellátás átszervezése is kényszerű, de halaszthatatlan lépés volt, sajnos a riasztó népességcsökkenés Körmenden is érzékelteti hatását. Az Önkormányzat döntése értelmében 2003. szeptember 1-től az óvodai feladatellátás 2 központi óvodában ( II. Számú Napköziotthonos Óvoda és a Dr. Batthyányné Coreth Mária Napköziotthonos Óvoda), és 2 tagóvodában ( horvátnádaljai intézményegység és az I.Számú Napköziotthonos Óvoda) valósul meg.

- Az említett döntésekhez az Önkormányzat beszerezte a törvényben meghatározott szakvéleményeket, és többszöri vita után, a felellőséget felvállaló döntés meghozatala mellett döntött.





7. Munkahelyteremtés, munkaerő-képzés:



- Az elmúlt időszakban Körmenden is érzékelhetővé váltak bizonyos válsághelyzetek ( Olip Cipőgyár elköltézése, Marc Cipőgyárban végrehajtandó leépítések, World Protein bizonytalan helyzete, Styl Ruhagyár tervezett üzembezárása), így az Önkormányzat keresni kezdte azokat a megoldásokat, amellyel a csökkenő tendencia megfordítható.

- Így sikerült felvenni a kapcsolatot a KARSAI MŰANYAGTECHNIKA Feldolgozó és Szerszámgyártó Holding Rt-vel. A sikeres tárgyalások eredménye, hogy a cég 4oo millió forintos beruházás megvalósításába kezd a városban.

- A cég 6512 m2-nyi külterületet vásárolt meg a városban, a beruházás összege 2oo5 végére meghaladja a 400 m forintot. A 2oo4-ben megnyíló üzemben legalább 25 főt foglalkoztatnak majd a műanyag feldolgozási, összeszerelési, raktározási, disztribuciós és irodai feladatokra, és e létszám 2oo5-től 2o15-ig átlagosan eléri vagy meghaladja az 5o főt. A cég kötelezettséget vállalt arra is, hogy a város gazdasági fejlődése érdekében legalább 2o15-ig megőrzik Körmenden e magas technológiát képviselő beruházást.

- Az együttműködés jelentős hozadéka az a foglalkoztatás-politikai közalapítvány, amelyet a magas technológiai iparágakban foglalkoztatottak képzésére hoz létre az önkormányzat.

- A 2oo4 január elsejétől induló közalapítvány célja, hogy a körmendi vállalkozások munkatársainak át- illetve továbbképzését jelentős mértékben finanszírozni tudja. Így kívánjuk elősegíteni az önkormányzat és a vállalkozások jobb együttműködését, valamint az új munkahelyek teremtését és a meglévők megtartását. A város vállalásai közé tartozik, hogy a Karsai Rt. által befizetett iparűzési adó 3o százalékának - maximum ötmillió forint - erejéig támogatást nyújt a közalapítványnak, amelyből a helyi vállalkozások azonos eséllyel pályázhatnak majd!!!

8. Társadalmi-gazdasági program:



- Elkészült és a Képviselő-testület jóváhagyta azt a 4 évre szóló társadalmi-gazdasági programot, amely végre konkrét, megvalósítható pontokba sűrítve ismerteti azon lépéseket, amelyet Körmendnek a hosszú távú fejlődés érdekében meg kell tennie.

- A program illeszkedik a Nemzeti Fejlesztési Tervhez, főbb elemei a következők:

· ipari park, termelőövezet kialakítása (munkahelyteremtés, gazdaság erősítése)

· kis-és középvállalkozások működési feltételeinek javítása ( kedvezmények az ipari parkban való kitelepüléshez, uniós és hazai források felhasználása, együttműködés a Vas Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvánnyal, a Vas Megyei Munkaügyi Központtal, stb.)

· közlekedési infrastruktúra fejlesztése ( várost elkerülő út kiépítése, kerékpárút-hálózat bővítése)

· Az Európai Unió pályázati lehetőségeinek kihasználása

· Munkahelyteremtés, infrastrukturális fejlesztések, kórház rekonstrukció, sportcsarnok bővítése

· Szennyvíztisztító telep átalakítása, csatornahálózat bővítése, hulladékudvar kialakítása

· Batthyány-kultusz megteremtése, Rába-parti turizmus fellendítése

· Határon túli együttműködés stb.



9. Pályázati tevékenység:



- Körmend Város Önkormányzata az elmúlt félévben - az előző időszakhoz képest összehasonlíthatatlanul több - jelentős pályázati tevékenységet folytatott, többek között pályázatot nyújtott be:

· a céljellegű decentralizált támogatási keretből a felhalmozási célú kiadások támogatásának elnyerésére,

· a "Települési hulladék közszolgáltatás fejlesztéseinek támogatására",

· az önkormányzati törzsvagyonba tartozó helyi közúthálózat építésének a 2003. év I. félévében elnyerhető támogatására,

· a testvérvárosi programok; állampolgárok közötti találkozók megrendezésére,

· a települések összképe javításának támogatására a Nyugat-dunántúli turisztikai régióban,

· Projektjavaslat benyújtása az Európa Pályázat Előkészítő Alap (PEA) keretein belül

· a gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézmények egészségfejlesztési támogatására, kábítószer megelőzési programok támogatására,

· a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás kialakítására,

· gondozási központok létrehozásának támogatására ( Thököly u, Kossuth u.)

· tanuszoda felújítására az Oktatási Minisztérium által kiírt pályázatra

· szociális bérlakások építésre

· csónakkikötő létesítésére

· ÖNHIKIS pályázat

· BÉRHIKIS pályázat ( az igényelt és megnyert összeg 80.207eFt.)

· ÖNO pályázata gyermekek pályáztatására ( megnyert összeg 250eFt.)



- A fentieken kívül az önkormányzati fenntartású intézmények is több alkalommal éltek és élnek pályázati lehetőségekkel.

10. Marc Körmend Kosárlabdacsapat támogatása:

- A Marc Körmend Kosárlabdacsapat az idei évben megszerezte harmadik bajnoki címét. A Képviselő-testület - már a bajnoki cím elnyerése előtt - úgy döntött, hogy eredményességi juttatást biztosít a csapatnak az alábbiak szerint:

· az előlegként a Képviselő-testület március 27-i ülésén megszavazott 6mFt-ot támogatásként biztosítja az Önkormányzat a csapat számára a gazdálkodási tartalék terhére, továbbá:

· I. helyezés esetén a csapat további 1,5m Ft-ot kap a polgármesteri keretből.



- A fent ismertetett döntést a képviselők egyhangúlag hozták meg. Ezzel a kosarasok példát mutattak a politika számára is, hogy összefogással, csak a közös célt szem előtt tartva hogyan lehet ilyen nagyszerű eredményeket elérni.





11. Szennyvíztisztító telep rekonstrukciója:



- Sajnos ez is egy olyan probléma, amit az Önkormányzat az elődjétől örökölt, de eltökélt szándéka, hogy a problémát megoldja, a munkálatokat megvalósítja.

- Mivel a World Proteins Kft. a korábbi technológiát nem kívánja
alkalmazni, ezért úgy döntött, nem építi meg az előkezelőt. Így a beruházást
Körmend Város Önkormányzatának, valamint a Vasivíz Rt.-nek kell
finanszíroznia.

- A megváltozott paraméterek miatt a korábban engedélyezett terveket át kell
dolgozni. A kivitelezési költség 140-150 m Ft., ebből az Önkormányzatra eső rész
26 mFt. ( Magyarszecsőd, Molnaszecsőd és Egyházashollós által fizetendő kapacitásbővítési hozzájárulás kiválthatja a World Proteins részét.)

- A szennyvíztisztító rekonstrukciójával kapcsolatosan további egyeztetések folynak az illetékesek között, remélhetőleg a megvalósításra záros határidőn belül sor kerül.



12. Városi Újság kiadása:



- A Képviselő-testület 2.500 e Ft-ot szavazott meg a városi újság kiadásával kapcsolatos költségek fedezetére.

- A Körmendi Híradó 2003. márciusától havi rendszerességgel jelenik meg, és postai terjesztés útján jut el a városlakókhoz.

- Számos visszajelzés érkezett az Önkormányzathoz az újsággal kapcsolatosan, és nagy örömünkre szolgál, hogy sok a dicsérő szó, a körmendi lakosok körében jó fogadtatásban részesült a város hivatalos lapja.

- A városi újság mellett az Önkormányzat a városi televíziót is 2. 500 eFt-tal támogatja, elismerve ezzel magas színvonalú szakmai munkáját ( Képújság, Körmend Város honlapjának működtetése).


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.